Heb je COVID-19? Volg de Taiwan-protocollen

De rest van de wereld zou er goed aan doen haar voorbeeld te volgen bij het beschermen van mensen tegen de COVID-19-pandemie

Terwijl de wereld omgaat met de pandemie van het CCP virus, is het van cruciaal belang dat we de lessen leren van zowel Taiwan als Italië.

Aan het begin van de COVID-19 uitbraak, toen de Chinese stad Wuhan werd geteisterd door het virus, dachten epidemiologen dat Taiwan een groot risico liep de volgende hotspot buiten China te worden voor de dodelijke besmetting.

Dat was een heel redelijke aanname. Met de nabijheid van het eiland (ongeveer 150 km) en sterke economische banden met China was dit het perfecte scenario om de bevolking van het eiland te infecteren.

Bovendien, met honderdduizenden Taiwanezen die in China werken en heen en weer reizen tussen Taiwan en het vasteland, kon een wijdverbreide infectie nauwelijks worden voorkomen.

Maar de corona epidemie is in Taiwan nooit aangekomen.

Op dit moment is het aantal besmettingen in Taiwan verbazingwekkend laag. Met een bevolking van ongeveer 23,8 miljoen lijkt het totale aantal gevallen van het land te zijn gestabiliseerd op ongeveer 75. Nog indrukwekkender is dat slechts één sterfgeval is gemeld. Bovendien zijn 20 mensen vrijgelaten uit quarantaine en de overige patiënten verkeren naar verluidt in stabiele toestand, hoewel ze in quarantaine in het ziekenhuis blijven.

Enorm verschil in resultaat

In tegenstelling zijn de statistieken in Italië verschrikkelijk, ook al is het meer dan 7.500 km verwijderd van China. Met een bevolking van 60,5 miljoen, dat is 2,5 keer zo groot als Taiwan, is Italië het zwaarst getroffen land in Europa, met een COVID-19 sterftecijfer dat alleen maar als verbluffend kan worden omschreven.

Italië heeft meer dan 27.900 gevallen en in totaal 2.100 sterfgevallen gemeld, en dat loopt nog op. Dat is een infectiepercentage van bijna 400 keer dat van Taiwan. Het sterftecijfer van Italië als gevolg van de ziekte is veel hoger dan dat van Taiwan. Toch hebben beide landen aanzienlijke, uitgebreide economische banden met China.

Het verschil in resultaat tussen de twee landen is verbijsterend en cruciaal om te begrijpen.

Rationeel denken is de eerste verdedigingslinie

Toen Taiwan eenmaal begreep dat er in China een nieuwe epidemie was, handelde het op verschillende fronten snel en resoluut. De keuze om rationeel na te blijven denken was daarom de eerste verdedigingslinie van het land.

Het logische besluit van de Taiwanese regering om snel en kordaat te handelen was alleen mogelijk omdat het niet werd belast met het stigma en de impact van politieke correctheid. In tegenstelling tot regeringen in het Westen, hebben de Taiwanezen niet alleen recente ervaring met het omgaan met een door China overgedragen virus (tijdens de SARS-epidemie van 2002-2003), maar ook met de Chinezen in het algemeen.

Taiwan had evenmin te maken met het verraad dat voortkomt uit diepe interne politieke verdeeldheid in andere westerse landen van binnenuit. De Taiwanese autoriteiten waren zich allemaal terdege bewust van het feit dat China de waarheid altijd verbuigt – of helemaal verborgen houdt – met betrekking tot de feiten over wanneer, waar en hoe de SARS-epidemie begon, de risicofactoren en andere kritieke gegevens. Met andere woorden, deze keer geloofde geen gezond denkend persoon in Taipei een woord van wat Peking zei over wat toen het Wuhan virus werd genoemd.

En nogmaals, in tegenstelling tot veel westerse regeringen zijn de Taiwanezen niet in het minst bang om de gevoelens van Peking te kwetsen. Misschien komt dat omdat Peking de aanvraag van Taiwan om lid te worden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herhaaldelijk heeft geblokkeerd, een actie die de geloofwaardigheid van zowel de WHO als Peking zeker ondermijnt.

De eeuwige invasie dreiging van China kan ook te maken hebben met Taiwan’s veronachtzaming voor het beledigen van Peking’s gevoeligheden.

Verstandige grenscontrole en quarantaines

Dat is precies de reden waarom Taiwan vrijwel onmiddellijk de grenzen strikt controleerde en alle reizen van en naar China stop zette. In tegenstelling tot de wetenschappelijke en epidemische adviseurs in de Verenigde Staten en Europa, redeneerden de Taiwanezen op de een of andere manier dat het hun niet minder veilig zou maken als ze geen potentieel geïnfecteerde mensen uit het land van oorsprong van het virus toe zouden laten.

In plaats daarvan waren de Taiwanese autoriteiten van mening dat dergelijke beperkingen de kans op verspreiding van de ziekte over de hele Taiwanese bevolking zouden verkleinen. Dat was inderdaad zo.

De volgende stap die op hetzelfde moment werd genomen, was het opleggen van een verplichte quarantaine van twee weken aan alle personen die onlangs Taiwan waren binnengekomen. Dit gebeurde via de politie die de smartphones van reizigers in de gaten hield om te controleren of ze zich hielden aan quarantaine of zelfisolatie. Dit geavanceerde gebruik van technologie is misschien niet in alle landen mogelijk, maar hotels en andere faciliteiten te bevelen om het isolement van binnenkomende reizigers af te dwingen, is dat wel.

Medische benodigdheden in het land houden

Een andere strategische stap die Taiwan heeft ondernomen, was het verbieden van de export van belangrijke medische benodigdheden, met name anti-virale medische maskers. Nogmaals, sommige experts in de Verenigde Staten hebben gezegd dat gezonde mensen geen masker nodig hebben.

De Taiwanezen zorgden er echter voor dat ze er genoeg beschikbaar hadden. Hoe zou je anders kunnen voorkomen dat je het virus inademt via een ongemaskerde, a-symptomatische drager?

Een voor de hand liggend punt hier is de totale dwaasheid die een land tentoonspreidt door te vertrouwen op een vijandige natie voor zijn eigen kritieke medische voorraden en geneesmiddelen. Taiwan heeft dit niet gedaan, terwijl de Verenigde Staten en landen in Europa dat wel hebben gedaan.

Geen lockdowns?

Interessant genoeg volgt Taiwan niet de massale tests die elders plaatsvinden. Ze testen mensen gewoon niet in massale aantallen. Tot nu toe controleert of screent het slechts ongeveer 800 mensen per dag. Bovendien wordt niet iedereen die in quarantaine is geplaatst of zichzelf isoleert, getest op infectie.

Taiwan zet ook niet de hele natie op slot. Verrassend genoeg zijn winkels, cafés en andere openbare plaatsen open gebleven. Klanten worden gecontroleerd op koorts en de handen worden met ontsmettingsmiddel besproeid voordat ze binnenkomen, maar er is zeker niet de sociale en economische stilstand die we in het Westen zien.

Tot dusver lijkt het COVID-19-protocol van Taiwan te werken, evenals zijn economie. Kunnen andere landen het even effectief toepassen?

Dat is moeilijk te zeggen. Zoals opgemerkt, heeft niet elk land de capaciteit om smartphone data te gebruiken om quarantaines af te dwingen. Bovendien zijn veel naties veel groter, zowel qua geografie als bevolking, en ook veel diverser, waardoor het moeilijker wordt om op een nationaal en gecoördineerde wijze op landelijk niveau te handelen. Maar het kan logisch zijn om het protocol van Taiwan op provinciaal niveau toe te passen.

Heeft Taiwan het einde van deze pandemie gezien?

Waarschijnlijk niet.

Overdracht binnen een gemeenschap zal waarschijnlijk op een bepaald niveau wel blijven plaatsvinden. Maar gezien het succes van het land bij het beheersen van de uitbraak, ziet de nabije toekomst er rooskleuriger en gezonder uit dan die van Italië en die van andere landen.

James Gorrie is schrijver en spreker en is gebaseerd in Zuid-Californië. Hij is de auteur van “The China Crisis”.

De meningen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk de meningen van The Epoch Times.

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, als het CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 16 maart gepubliceerd op The Epoch Times: Got COVID-19? Follow the Taiwan Protocols

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN