Heropleving van virus in Peking dwingt de top de ernst van situatie te erkennen

Een recente heropleving van het CCP-virus in de Chinese hoofdstad heeft topambtenaren ertoe gedwongen te waarschuwen dat het ergste nog moet komen.

De autoriteiten hebben sinds 17 juni alle wooncomplexen afgesloten, nadat tientallen besmettingsgevallen te voorschijn kwamen vanuit de uitgestrekte voedselmarkt van Xinfadi. Peking is nu aan het ploeteren om bewegingen in en uit de stad te controleren, treinverkeer te stoppen en het annuleren van bijna 70 procent van de vluchten op de twee internationale luchthavens. Alle lessen op school zijn opgeschort.

Peking rapporteerde vanaf 17 juni officieel 137 nieuwe infecties, inclusief een stijging van 31 binnen een tijdspanne van 24 uur. De autoriteiten rapporteerden eerder te lage aantallen; desalniettemin heeft de uitbraak van dit cluster de gezondheidsautoriteiten ertoe aangezet om massaal testen uit te voeren. De toename is vooral zorgwekkend omdat China buitengewone maatregelen heeft genomen om het virus bij zijn politieke centrum weg te houden.

“De virusuitbraak in Peking is nog steeds in stijgende lijn. Het risico dat het virus zich verder verspreidt is aanzienlijk en het is moeilijk om het te beheersen”, zei Pang Xinghuo, adjunct-directeur van het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie van de stad, tijdens een persconferentie.

De nieuwe golf van infecties in de afgelopen week heeft de Chinese leider Xi Jinping ertoe aangezet het controleren van het virus te bestempelen als de “belangrijkste en meest urgente taak”, volgens verslagen in de staatsmedia over een politieke bijeenkomst in Peking op 16 juni.

Gezien de sterke toename van het aantal besmettingen, vermoedt Yang Zhanqiu, een professor aan het virologielaboratorium van de Universiteit van Wuhan, dat het opnieuw opgedoken virus misschien besmettelijker is dan in Wuhan. Het virus vermenigvuldigt zich sneller in de winter, en de zomerhitte had het moeilijker moeten maken voor het virus om te groeien, vertelde Yang aan de staatsmedia.

Als de Peking variant besmettelijker is, zou dit nieuwe uitdagingen met zich meebrengen voor het creëren van een effectief vaccin, merkte hij op.

De uitbraak in Peking heeft zich verspreid naar ten minste vier andere provincies in het land, waaronder de naburige provincie Hebei, de noordoostelijke provincie Liaoning, Sichuan in het zuidwesten en Zhejiang aan de oostkust van China. Verschillende andere provincies hebben beperkingen ingesteld voor reizigers uit Peking.

Stad staat op scherp

De ontluikende besmettingshaard, die volgens de autoriteiten uit de zuidelijke voorstad van Peking  is gekomen, dwingt de plaatselijke bevolking, zoals mevrouw Chen, na weken van versoepeling van de regelgeving opnieuw tot thuisisolatie.

“Het is zo beangstigend”, vertelde Chen aan The Epoch Times op 16 juni, en voegde eraan toe dat de bewoners opnieuw de gezondheidscode op hun telefoon moeten laten scannen om hun wooncomplex te verlaten of binnen te komen. “Ik begon te denken dat het bijna voorbij was, maar opeens neemt de spanning weer toe.”

Zo’n 356.000 mensen in Peking hebben een virustest ondergaan. Chen, die in het district Chaoyang woont, zei dat ze het grootste deel van haar eten online bestelt om te voorkomen dat ze naar buiten gaat.

“Je ziet op dit moment niet veel mensen op straat”, zei ze. Ze is gestopt met het eten van komkommers, haar zomer traktatie, uit angst dat het van de Xinfadi-markt afkomstig is. De autoriteiten zeggen dat deze markt de bron is van de nieuwe uitbraak. Ze blijft ook weg van vlees en vis, omdat de Chinese autoriteiten geïmporteerde zalm de schuld hebben gegeven van de uitbraak na het virus gevonden te hebben op een zalm snijplank in de markt – ook al hebben deskundigen gezegd dat besmette vis de ziekte niet kan verspreiden.

De Noorse voedselveiligheidsautoriteit heeft gezegd dat er geen bewijs is dat vis kan worden besmet. Op 17 juni zei de minister van visserij en zeevruchten van het Scandinavische land dat ze “de onzekerheid kunnen wegnemen” dat hun zalm de bron zou kunnen zijn.

Hoewel Chen niet naar de markt van Xinfadi is geweest, kan ze er niet zeker van zijn dat zij geen voedsel van de markt heeft geconsumeerd, aangezien vrachtwagens van Xinfadi regelmatig de wijken ingaan – met inbegrip van de hare – om groenten te verkopen, zei ze.

“Hun dekking is enorm”, zei ze.

Voorraadvorming

De voedselprijzen zijn de afgelopen dagen maar liefst vervijfvoudigd, zegt meneer Li, die in het Shijingshan-district in het westen van Peking woont.

In paniek geraakte bewoners hebben de schappen met groenten in de buurtsupermarkt leeggehaald, zei hij in een interview. Hij heeft een voorraad aangelegd van meer dan 50 kg rijst en 100 liter water na het lezen van een mogelijk voedseltekort, en stimuleert zijn vrienden om hetzelfde te doen.

Hij zag het als het kopen van een verzekering.

“Natuurlijk wil je geen ongelukken zien, maar als ze wel gebeuren, ben je tenminste niet helemaal verloren”, zei hij.

Medische medewerkers in volledige beschermende uitrusting staan buiten het Guangan sportcentrum om mensen te helpen die in de buurt wonen of die de markt van Xinfadi hebben bezocht, een groothandelsmarkt voor voedingsmiddelen waaruit een nieuw COVID-19 cluster is ontstaan, bij het testen in Peking op 16 juni 2020. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Eén van zijn vrienden is momenteel thuis in quarantaine in afwachting van de testresultaten. Li, die niet is gevraagd om zich te laten testen, vroeg zich af of de testresultaten wel zinvol zijn. Honderden dagen zouden nodig zijn om de ruim 21 miljoen inwoners in Peking te laten testen, gezien de huidige dagelijkse testcapaciteit van 90.000, merkte hij op.

“Ik kan het me niet eens voorstellen”, zei hij. “Er is geen garantie dat ze de uitbraak onder controle kunnen houden.”

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast


Wist je dat wij onafhankelijk zijn?
The Epoch Times is onafhankelijk van enige invloed van bedrijven, regeringen of politieke partijen. Ons enige doel is om onze lezers accurate informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek.

Volg ons ook op Youtube 


Origineel op 17 juni gepubliceerd op The Epoch Times: Resurgence of Virus in Beijing Forces Top Leaders to Concede Severity

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN