Het Chinese regime veroordeelt Mark Zuckerberg voor een eerlijk antwoordt tijdens hoorzitting

Tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres op 29 juli werden Apple CEO Tim Cook, Alphabet CEO Sundar Pichai, Amazon CEO Jeff Bezos en Facebook CEO Mark Zuckerberg gevraagd te getuigen. Een afgevaardigde vroeg hen of ze geloofden dat de Chinese overheid technologie van Amerikaanse bedrijven steelt.

Zuckerberg vertelde de antitrust-subcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat er “voldoende documentatie is waaruit blijkt dat de Chinese regering technologie van Amerikaanse bedrijven steelt”.

Zijn antwoord maakte de CCP boos.

Chinese staatsmedia beantwoordden zijn reactie met het veel publiceren van een artikel, getiteld “Het ware gezicht van de goede Chinese schoonzoon: TikTok wurgen en anti-China.”

Chinese media gaven Zuckerberg de bijnaam ‘Chinese schoonzoon’ omdat zijn vrouw, Priscilla Chan, Chinese wortels heeft. Ze is echter geen Chinees staatsburger. Haar ouders waren Chinese vluchtelingen die vanuit Vietnam naar de Verenigde Staten verhuisden.

Zuckerberg heeft zijn bijnaam waarschijnlijk te danken aan het feit dat hij vroeger het Chinese regime positief trachtte te stemmen, door bijvoorbeeld het hoofd van China’s censuurafdeling rond te leiden in de Facebook-kantoren in 2014. Hij liet ook zijn exemplaar van de biografie van de Chinese leider Xi Jinping zien en ging hardlopen in de verstikkende smog van Peking toen hij de stad bezocht voor een zakenforum in 2016.

De eerlijke opmerkingen die hij recentelijk maakte hebben het regime beledigd. Het Chinese artikel beschreef hem als een “anti-China”-macht en een “TikTok-wurger”. Peking’s reactie was zeker bedoeld om de aandacht van de mensen af te leiden van de TikTok-app voor het delen van video’s en haar bijhorende veiligheidsproblemen. Door Zuckerberg door het slijk te halen, wakkeren ze ook het nationalistische sentiment aan bij de Chinese burgers.

Het artikel vergeleek ook de antwoorden van de andere drie CEO’s op dezelfde vraag. Ze bevestigden niet dat de CCP Amerikaanse technologie had gestolen. Ze werden daarom op subtiele wijze geprezen. De reden waarom ze niet vrijuit spraken was hun zakelijk belang in China en hun angst om het Chinese communistische regime te beledigen.

Het regime zelf erkent dat het Amerikaanse technologie steelt. Op 15 januari ondertekende China een handelsovereenkomst met de VS. Daarin stond dat China zichzelf zou verplichten geen buitenlandse investeringen te doen of steun zou geven met als doel om buitenlandse technologie te verwerven. Dit is nochtans de lijn die het industriële beleid van China volgt. Toch mogen anderen dat niet hardop zeggen van het regime.

De verklaring van Zuckerberg ontmaskerde het Chinese communistische regime in een oogopslag. Het regime was woedend en richtte zich op hem. Het gebruikte tactieken die vergelijkbaar zijn met die uit het tijdperk van de Culturele Revolutie; schelden en beledigende beschuldigingen uiten.

Facebook ging uiteindelijk niet de Chinese markt op, en misschien kon Zuckerberg daardoor openlijker spreken dan de drie andere CEO’s. Die waren bang om de waarheid te spreken, ondanks het feit dat dit de nationale veiligheid in het gedrang kon brengen.

Zullen de CEOs van Apple, Google en Amazon hun geweten laten spreken en lessen trekken uit wat Zuckerberg overkwam? De Chinese markt kan inderdaad wat kortetermijnwinst opleveren, maar de prijs die ze uiteindelijk zullen betalen zou weleens heel hoog kunnen zijn – Ze zetten innovatief Amerika op het spel.

Het is de hoop van deze auteur dat Zuckerberg de ware aard van het communistische regime zal herkennen. Draag alstublieft uw geweten en eerlijkheid hoog in het vaandel.

Wat geldt voor de CEO’s van Apple, Google en Amazon, geldt ook voor vele andere bedrijven die met het regime samenwerken. Claim uw wijsheid terug, evenals de erkenning van democratie en universele waarden. Koppel jezelf weer los van het regime.

Alleen wanneer Amerikaanse technologiebedrijven het voortouw nemen bij het afbreken van de internetfirewall van het Chinese communistische regime en enkel wanneer ze de handen ineen slaan met de Amerikaanse regering om het communistische regime te verslaan, alleen dan zal China een vrije en open markt zijn voor de hele vredelievende wereld.

Door Yang Wei 

De standpunten in dit artikel zijn die van de auteur en ze weerspiegelen niet noodzakelijk het standpunt van The Epoch Times.

Kijk ook naar: 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN