Het is tijd om te stoppen met vergelijken en te gaan zoeken naar de 5 procent

Onze gedachten kunnen zich vastklampen aan de perfecte oplossing, maar kleine, geleidelijke veranderingen krijgen de klus geklaard

We weten dat we ons leven niet moeten vergelijken met het leven van mensen die “succesvoller zijn “, want doen we dat wel, dan, hebben we de neiging ons in vergelijking onvolmaakt te voelen.

Maar wat onze geest zwakker maakt is de vergelijking van onszelf met onze buren en filmsterren, het is een vervelende gewoonte om een vergelijking te maken over hoe we ons voelen over wat we hadden moeten zijn, hadden kunnen zijn, zouden gedaan moeten hebben, of hadden kunnen doen. Dit zijn allemaal recepten voor een psychologisch drama.

Een van de meest voorkomende redenen waarom we depressief worden in het leven is spijt hebben van iets wat we wel of niet gedaan hebben. Vaak is dit het resultaat van het vergelijken van ons huidige leven met hoe we denken dat het nu ‘had moeten zijn’.

Maar wat ‘had moeten zijn’, bestaat niet. Het bestaat nergens anders dan in ons hoofd. In ons geheugen. In onze verbeelding van hoe het leven vandaag de dag zou moeten zijn. Het is een filmscript dat nooit is gerealiseerd, en om een of andere reden vinden we dat het zo had moeten zijn. Maar stel jezelf de vraag: Waarom zou het verwezenlijkt moeten worden? Eigenlijk maakt het antwoord niet uit. Het is niet gerealiseerd, en dat is stap één: het herkennen van de realiteit.

De realiteit onder ogen zien

We moeten leren onszelf niet langer te vergelijken met denkbeeldige verzinsels van hoe het nu had moeten zijn. En natuurlijk omvat dit ook, leren hoe we kunnen stoppen met het vergelijken van onszelf met onze buren of schoolvrienden en hun prestaties, omdat het allemaal deel uitmaakt van de gewoonte die we hebben om aan te nemen dat de dingen anders hadden moeten zijn.

Maar wat als de manier waarop de dingen plaatsvonden zo bedoeld waren? Denk eens aan de mogelijkheid dat alles wat gebeurd zo bedoeld was, en dat in feite het enige probleem binnen jezelf ligt. Het probleem is, je interpretatie van alles.

Ik weet zeker dat sommige van jullie je hoofd schudden en zeggen: “Wat weet deze kerel nou? Ik heb 10 jaar geleden de domste fout gemaakt en ik voel de gevolgen daarvan nog steeds. Mijn leven is stom, en het had me niet moeten overkomen, en ik had niet zo stom moeten zijn”, en bla, bla, bla. Hetzelfde bekende verhaal. Maar het spijt en verdriet dat je hebt, is van eigen makelij en doet niets om je situatie te verbeteren. In feite doet het het tegenovergestelde.

Hoe langer je de realiteit blijft ontkennen, hoe langer je je verdrietig en depressief zult voelen. Het leven aanvaarden zoals het is, is een eerste en cruciale stap om er op een zinvolle manier mee om te gaan. Zolang je weigert de verantwoordelijkheid voor de gedachten die je gevoelens creëren, te aanvaarden, zal je een gevangene blijven van je eigen geest.

 

Vaak zijn we verdrietig of depressief om twee redenen:

1) We voelen dat ons heden en onze toekomst geruïneerd zijn door iets dat in het verleden is gebeurd, of
2) We hebben het gevoel dat ons heden en onze toekomst geruïneerd zijn door iets dat had moeten gebeuren.

Met andere woorden, verdriet en depressies zijn vaak gerelateerd aan het verleden. Of beter gezegd, onze constante focus op het verleden.

In dialoog met de realiteit

In zijn boek “The 7 Habits of Highly Effective People” deelt Stephen Covey het concept van ‘uw cirkel van invloed’ versus ‘uw cirkel van bezorgdheid’. We moeten ons richten op onze cirkel van invloed, en nooit op onze cirkel van bezorgdheid. Er zijn veel dingen die ons bezighouden, maar waarover we geen controle hebben. Covey zegt dat niet expliciet, maar je verleden is iets waar je geen controle over hebt. Het maakt deel uit van je cirkel van bezorgdheid.

Aan de andere kant is je cirkel van invloed alles waarover je wel controle hebt. In het rijk van de tijd, is het je heden, hoe je je toekomst benadert en hoe je over je verleden denkt. Dit zijn allemaal aspecten van je leven waarover je controle hebt.

Dr. Arthur Freeman en Rose DeWolf gaan nog een stap verder en delen in hun geweldige boek “Woulda, Coulda, Shoulda” een concept dat de sleutel tot geluk meestal niet ligt in het repareren van je verleden of het uitkomen van je jeugddroom (hoewel dat laatste zeker nog steeds de moeite waard is). Eigenlijk kan geluk en levensvoldoening vaak voortkomen uit simpelweg een kleine verbetering van je leven. Dat is de 5 procent verbetering.

Hier is de vraag die we stellen: “Als je één ding zou kunnen doen dat een verbetering van 5 procent in je leven/tevredenheid over je werk/relatie/etc. teweegbrengt, zou je het dan doen, ook al is het niet het 100 procent ideaal waar je van gedroomd hebt?”

In een emotieloze, logische geestestoestand zou u waarschijnlijk zeggen: “Ja, natuurlijk.” Toch doen velen van ons dit niet. We willen de perfecte oplossing, dus we gooien de 5 procent verbetering als waardeloos weg, ook al kan die verbetering net genoeg zijn om je een geweldig gevoel over je leven te geven.

Toenemende verbeteringen

We schatten vaak verkeerd in hoeveel we moeten veranderen om een exponentieel positief effect op ons leven te hebben. Denk hier eens over na: Hoe vaak ben je ergens verdrietig over geweest, en dan belt een vriend of familielid of gebeurt er iets anders, en dit zet aan tot een kleine verschuiving in het denken dat je helpt om je beter te voelen over de situatie?

Laten we nu een stap verder gaan, met een actiever voorbeeld. Laten we zeggen dat je naar Harvard (de 100 procent oplossing) wilt gaan, maar dat je er niet binnen geraakt. Ga je het idee van een universitaire opleiding dan weggooien? Natuurlijk niet. Je gaat waarschijnlijk naar een andere school en haalt toch je diploma. De kans is groot dat je je behoorlijk trots op jezelf zult voelen als je dat diploma haalt en het zal nog steeds deuren openen naar een heel ander leven dat je anders niet had kunnen hebben.

(Even terzijde, je kan in “David & Goliath” van Malcolm Gladwell, een verhaal over twee vrouwen lezen die beroemde chirurgen wilden worden. Eén ging naar een Ivy League school. De andere naar een openbare school. Raad eens wie de wereldberoemde chirurg werd?)

Ik kan twee situaties in mijn leven bedenken die me voor jaren hebben geruïneerd, maar uiteindelijk heb ik beide “mislukkingen” overwonnen. Hoe? Door te erkennen dat ze zijn gebeurd, en te zoeken naar de 5 procent verbetering in mijn leven. Het is ongelofelijk wat voor effect een onvolmaakte oplossing kan hebben.

Overweeg de twee opties: een leven leiden dat gericht is op je falen in het verleden, of een leven leiden dat zich geleidelijk aan verbetert door kleine maar belangrijke verbeteringen. Het antwoord is (nu) duidelijk voor mij: kleine verbeteringen zijn de sleutel tot een gelukkiger leven.

Ongelooflijk genoeg kan alleen al het zoeken naar een 5 procent oplossing een verhogend gevoel van eigenwaarde hebben. Het uitwerken zal u nog een extra stimulans geven. En boem, de uiteindelijke verwezenlijking van de daadwerkelijke verbetering zal je een geweldig gevoel geven. Je zult op een ochtend wakker worden en denken: “Het is moeilijk te geloven dat ik echt van streek was over het verlies van die baan op een bepaald moment.” Of, “Wow, ik kan niet geloven dat er een tijd was dat ik zo gebroken was over dat meisje/jongen.”

Waarschijnlijk kijk je ook terug en ben je dankbaar dat alles is gebeurd zoals het is gebeurd, want het leven dat je hebt opgebouwd is een leven dat je waardeert.

Zoals het gezegde luidt: “We maken plannen, en God lacht.” God lacht ons niet uit. Hij verkneukelt zich niet over het feit dat we onze dromen niet bereiken. Nee, God lacht, omdat we niet zo duidelijk zijn over onze “dromen” als we zelf denken. Er is zoveel meer voor ons bedoeld dan wat wij voor onszelf dromen.

Dus stop met mopperen, en begin met kleine verbeteringen! Deze kleine verbeteringen nemen sneller toe dan je verwacht.

Door Monroe Mann

Dr. Monroe Mann, Ph.D., is de oprichter van BreakDiving.io, een social media community zonder winstoogmerk die door sommigen de vriendelijkste plek op het internet wordt genoemd. Hij is een advocaat, Youtuber, Irak veteraan, publieke spreker, en auteur van “Time Zen,” “T.R.U.S.T.,” en vele andere boeken. Zoek hem op MonroeMannlaw.com.

Kijk ook naar:

Origineel op 4 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: It’s Time to Stop Comparing and Look for the 5 Percent

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN