Het is wetenschappelijk bewezen: Mannen vallen sneller af dan vrouwen

Volgens de onderzoekers helpt de lichaamsbouw en de plaats van de vetopslag mannen sneller gewicht kwijt te raken.

Dames, als je ooit samen met een man een wedstrijdje afvallen houdt, wees dan niet verrast als je met een harde waarheid wordt geconfronteerd.

Mannen vallen sneller af dan vrouwen. Nieuw onderzoek suggereert dat mannen ook meer gezondheidsvoordelen hebben dan vrouwen door het afvallen.  Een studie in het tijdschrift “Diabetes, Obesity and Metabolism” maakte de dieet resultaten bekend van meer dan 2.200 volwassenen met overgewicht in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Ze hadden allemaal al prediabetes, een aandoening gekenmerkt door licht verhoogde bloedsuikerspiegels. Mensen met prediabetes, lopen een hoger risico op diabetes type 2. Tijdens de acht weken durende studie volgden de deelnemers een 800-calorieën dieet, bestaande uit voornamelijk soepen, shakes, pap en calorie-arme groenten. Uiteindelijk verloren mannen 16 procent meer gewicht dan vrouwen – gemiddeld ongeveer 12 kilo vergeleken met 10 kilo voor vrouwen.

Bovendien had 35 procent van de mannen en vrouwen in de studie normale bloedsuikerwaarden en viel buiten de prediabetes classificatie.

Maar dat is niet waar het goede nieuws voor de mannen eindigt.

Als groep hadden de mannen een lagere hartslag, en minder lichaamsvet. Ze eindigden ook met een lager risico op diabetes, dan de vrouwen.

Het calorie-arme dieet had nog andere gevolgen bij de vrouwen binnen het onderzoek, en die waren niet allemaal positief.

Vrouwen vertoonden grotere afnames van HDL cholesterol, ook wel het “goede” cholesterol genaamd.

Ze vertoonden ook een groter verlies van mineralen uit de botten, wat tot zwakkere botten kan leiden.

De vetvrije lichaamsmassa nam ook af, wat het metabolisme verlaagt en gewichtsverlies kan vertragen.

Het type vet wat de mannen verloren was ook beter dan dat van de vrouwen. Mannen hebben vaak vooral hun gewicht in de buikstreek, visceraal vet genaamd. Wanneer je lichaam visceraal vet verliest, stimuleert het je metabolisme en helpt het je om meer calorieën te verbranden. Het is een gewichtsverlies win-win situatie.

Vrouwen hebben hun vet doorgaans op de heupen, dijen en billen. Dit type vet, onderhuids vet genaamd, is belangrijk voor de vruchtbaarheid en de menstruatie, maar het doet niets voor de metabolische gezondheid als je het kwijt raakt.

Dat is jammer, want vrouwen verloren meer centimeters van hun heupen dan mannen.

Hoe komt dat?

De reden dat mannen sneller en meer vet lijken te verliezen komt door het verschil in bouw tussen mannen en vrouwen.

Fysiologisch zijn mannen gebouwd om sneller vet te verbranden. Ze hebben meer droge spiermassa en van nature al een snellere stofwisseling.

Droge spiermassa verbruikt ook meer calorieën, dus hoe meer je lichaam ervan heeft, hoe meer je lichaam verbrandt.

Ook hadden de mannen een onterecht voordeel door het aantal calorieën in de studie.

Vanwege hun hogere metabolisme moeten mannen dagelijks meer calorieën consumeren voor hun ‘metabolisme in rust’, oftewel wat hun lichaam nodig heeft om basisfuncties zoals slapen en ademen te vervullen.

Bij dit dieet aten mannen en vrouwen evenveel. Die hoeveelheid was echter een groter calorietekort voor de mannen dan voor de vrouwen. Alleen hierdoor al konden de hogere resultaten van het gewichtsverlies worden verwacht.

“Het is niet eerlijk, het is niet eerlijk, het is niet eerlijk”, zegt Lisa Young, Ph.D., RD, en auteur van “Finally Full, Finally Slim: 30 Days to Permanent Weight Loss One Portion at a Time”  dat in januari 2019 wordt uitgebracht.

“Mannen hebben meer vetvrije massa, en vetvrije massa is een metabolisch actiever weefsel. Hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je metabolisme”, vertelde Young aan Healthline. “Dus, als je een sneller metabolisme hebt, ga je sneller calorieën verbranden en zul je sneller gewicht verliezen.”

Waarom gewichtsverlies goed is

Laat deze resultaten je echter niet ontmoedigen, zei Young.

Vrouwen kunnen stappen ondernemen om hun kansen te verbeteren en gewichtsverlies is onderaan de streep altijd positief voor mensen met overgewicht, of die al met gezondheidsproblemen, zoals prediabetes, kampen.

“De voordelen van gewichtsverlies zijn altijd groter dan de minpunten”, zei ze. “De HDL van de vrouwen ging omlaag, maar ik kan me voorstellen dat hun LDL, het slechte cholesterol, ook daalde. En dat is goed.”

Young zei dat je met slechts één aanpassing veel van de negatieve resultaten van deze studie kunt bestrijden: meer trainen.

“Hef vaker gewichten en doe meer zwaartekracht oefeningen. Dat zal de vetvrije massa opbouwen”, zei ze. “Trainen kan je HDL verhogen en ook je botten sterker maken.”

Een beperking van het onderzoek is dat leeftijd en de menopauze niet zijn gedocumenteerd of meegenomen in de evaluatie.

Die informatie is belangrijk, omdat vrouwen de neiging hebben om na de menopauze vet vast te houden in hun buik en bij het ouder worden verliezen ze meer vetvrije massa.

“Er zijn enkele voordelen aan het vrouw zijn”, zei Young, “maar als het gaat om gewichtsverlies, is het voordelig om een ​​man te zijn.”

Door Kimberly Holland, Authority Nutrition
(Kimberly Holland is een freelance schrijver. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Healthline.)

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN