Het werk aan de EU-versie van de ‘Magnitsky Act’ begint

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben besloten te beginnen met een Europese versie van de ‘Magnitsky Act’, een Amerikaanse wet die buitenlandse functionarissen, verdacht van mensenrechtenschendingen, bestraft door hun bezittingen in de Verenigde Staten te bevriezen en hen van Amerikaanse bodem te weren.

Tot dusverre heeft de EU geen tijdschema voor het wetsvoorstel vertelden EU-diplomaten aan verslaggevers. Echter zal volgend jaar de ontwerpwetgeving naar de ministers worden gestuurd voor definitieve goedkeuring.

“We hebben afgesproken de voorbereidende werkzaamheden te starten voor een stelsel aan wereldwijde sancties om ernstige mensenrechtenschendingen aan te pakken, hetgeen het EU equivalent zal zijn van de zogenaamde Magnitsky Act in de Verenigde Staten”, vertelde Josep Borrell aan verslaggevers na een bijeenkomst te Brussel op 9 december van de ministers van Buitenlandse Zaken uit de EU.

Borrell is de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, vergelijkbaar met minister van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten hebben de Magnitsky-act in 2012 aangenomen en ondertekend om Russische mensenrechtenschenders te bestraffen. Het is vernoemd naar Sergei Magnitsky, een Russische belastingadviseur die naar verluidt is doodgemarteld terwijl hij vastgehouden werd door Russische autoriteiten.

In 2017 keurde het Amerikaanse congres een algemeen geldende versie van de Magnitsky Act goed, die de VS in staat stelt individuen aan te pakken die worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen, ongeacht hun nationaliteit.

In het Verenigd Koninkrijk, Canada en de drie Baltische staten Litouwen, Letland en Estland is sindsdien een vergelijkbare wetgeving aangenomen.

De EU-versie van de Magnitsky Act “zal een tastbare stap zijn ter bevestiging van de leidende positie van de EU in de wereld op het gebied van mensenrechten”, zei Borrell. Het wetsvoorstel, zei hij, zou de EU “veel meer kracht en veel meer mogelijkheden tot actie” geven.

Op 14 november heeft het Nederlandse parlement een resolutie aangenomen waarin wordt geëist dat de regering een nationale Magnitsky-wet in Nederland implementeert mocht de EU er voor 31 januari 2020 niet in geslaagd zijn.

In oktober besloten acht van de 12 leden van de Noordse Raad, te weten Denemarken, Finland, IJsland, Zweden, Noorwegen, de Faeröer, Groenland en Åland, hun eigen wet aan te nemen “in het geval dat de Magnitsky-wetgeving niet in de EU wordt geïmplementeerd”.

Op 14 maart heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een Europese Magnitsky-wet om personen te straffen die fysiek of financieel hebben bijgedragen aan mensenrechtenschendingen. De resolutie vroeg de  naam Magnitsky te gebruiken voor de wet.

Magnitsky was een Russische belastingadviseur die werkte bij ‘Hermitage Capital Management’, een toonaangevende buitenlandse investeerder die door het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI) werd beschuldigd van belastingontduiking en belastingfraude.

In november 2005 werd Bill Browder, Amerikaan en medeoprichter van Hermitage, uit Rusland verbannen, omdat hij een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid. In juni 2007 vielen MOI-officieren het kantoor van Hermitage in Moskou binnen en namen al hun bedrijfsdocumenten, belastingdocumenten en zegels illegaal in beslag. Vier maanden later startte het  MOI een rechtszaak tegen de beleggingsmaatschappij wegens het verkeerd indienen van haar belastingen.

Als auditor zijnde, ontdekte Magnitsky dat Hermitage onschuldig was en er werd ingeluisd door politie en criminelen die samenwerkten om het bedrijf te beschuldigen van fraude.

In november 2008 werd Magnitsky in Moskou gearresteerd en opgesloten, nadat hij werd beschuldigd samen te spannen met Hermitage. Zonder proces werd Magnitsky 11 maanden vastgehouden en mocht geen bezoek van zijn familie ontvangen. Hij werd ook weerhouden van doktersbezoek of het ondergaan van een operatie voor verschillende kwalen waardoor hij getroffen werd.

Op 16 november 2009 stierf Magnitsky in hechtenis op 37-jarige leeftijd. Ludmila Alekseeva, leider van de Moscow Helsinki Group, zei dat Magnitsky was gestorven aan mishandeling en marteling door MOI-officieren.

Nadat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken hun beslissing hadden aangekondigd, plaatste Browder op Twitter: “Dit is een gigantische ontwikkeling. Als mensenrechtenschenders niet naar Europa kunnen reizen (en ze zijn al verbannen uit de VS en Canada), zal dit voor hen desatreus zijn.”

Door Nicole Hao 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN