Het Witte Huis zegt federale overheidsdiensten de abonnementen op NY Times en Washington Post niet te verlengen

Het Witte Huis is voornemens om de federale overheidsdiensten te vertellen de abonnementen op de New York Times en de Washington Post niet te vernieuwen.

“Het niet vernieuwen van abonnementen bij alle federale overheidsdiensten zal een significante kostenbesparing voor belastingbetalers zijn – honderdduizenden dollars”, zei Stephanie Grisham, de persvoorlichter van het Witte Huis in een verklaring aan de media op donderdag.

De strijd tussen president Donald Trump en de twee grote nieuwskanalen nam een nieuwe wending toen de president maandag aangaf dat het Witte Huis zou ophouden met de abonnementen op hen.

“Je ziet dat ieder artikel hetzelfde is – wat je ook doet, hoe goed je het ook doet”, zei Trump over de Washington Post, die eigendom is van Amazon-oprichter en CEO Jeff Bezos. Hij noemde de New York Times, die eigendom is van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, “een namaakkrant”.

“We willen het niet eens meer in het Witte Huis, we gaan het waarschijnlijk beëindigen en de Washington Post”, zei hij, vaststellend dat beide kranten Pulitzer-prijzen ontvingen voor de verslaggeving over Trump-Rusland. “Ze zijn bedrieglijk. Maar neem een kijkje naar de New York Times en de repportages die ze doen, het blijkt allemaal niet te kloppen.”

De mensen lopen langs de voorkant van het New York Times gebouw in New York City. Dossierfoto van 6 september 2018. (Angela Weiss/AFP/Getty Images)
Een man loopt het gebouw van de Washington Post in Washington binnen. Dossierfoto van 3 maart 2016. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Het Witte Huis bevestigde al snel de uitspraken van Trump en ontving dinsdag de laatste papieren exemplaren van de kranten.

De regering behoudt de abonnementen op andere kranten, waaronder de Wall Street Journal, de Washington Times en de New York Post. De kranten hebben geen officiële verklaringen over de kwestie vrijgegeven maar sommige verslaggevers hebben op Twitter geklaagd dat hun kranten niet langer door het Witte Huis zullen worden ontvangen.

Trump geeft nu aan de federale overheidsdiensten de opdracht om hetzelfde te doen en te stoppen met de abonnementen op de New York Times en de Washington Post.

De Wall Street Journal bracht het nieuws als eerste, hetgeen Grisham aan een aantal andere media bevestigde.

Grisham weigerde verdere details te verstrekken. Het is niet duidelijk hoe snel de opdracht wordt uitgestuurd of hoe lang de federale overheidsdiensten de tijd hebben om te voldoen aan de opdracht.

Een ambtenaar van de regering vertelde de krant dat het Witte Huis nog steeds bezig is met de implementatie.

Door ZACHARY STIEBER

Volg Zachary op Twitter: @zackstieber

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN