Het zwijgen opgelegd: Verhalen van Chinese burgers onderdrukt voor het spreken van de waarheid over het CCP virus

Sinds afgelopen december heeft het Chinese regime burgers doen zwijgen die de ware situatie van de uitbraak van het CCP virus, die zijn oorsprong heeft in de Chinese stad Wuhan, aan het licht wilden brengen.

Onder de onderdrukten bevonden zich artsen-klokkenluiders, burgerjournalisten, geleerden en zakenmensen.

Hieronder staan enkele van hun verhalen.

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, als het CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Li Wenliang. (Met dank aan Li Wenliang)

Klokkenluiders

Li Wenliang

Li Wenliang, een 34-jarige oogarts in het Wuhan Centraal Ziekenhuis, was een van de eerste mensen die informatie over de uitbraak in Wuhan openbaar maakte.

“Zeven SARS-achtige gevallen van de Huanan vismarkt zijn bevestigd”, schreef hij op de Chinese social media app WeChat, in een chatgroep met honderden van zijn voormalige medestudenten geneeskunde. Hij voegde er een screenshot van een diagnoserapport aan toe.

Dat was op 30 december 2019, een dag voordat de gezondheidsambtenaren van Wuhan erkenden dat er een mysterieuze uitbraak was van een virale longontsteking.

Ondanks Li’s aanmaning om het ”niet extern te verspreiden”, kwamen de screenshots van het gesprek met zijn volledige naam al snel op het internet terecht. Op 3 januari berispte de politie hem samen met zeven andere medische professionals voor het online verspreiden van “geruchten”.

De verklaring van de politie was dat hij de wet had overtreden.

“De openbare veiligheidsdienst hoopt dat je proactief met ons kunt meewerken, dat je de politie wilt gehoorzamen en dat je vanaf nu stopt met illegale activiteiten. Kun je dat doen?” Hij schreef “ja”.

Nadat Li was opgeroepen door de politie vertelde Zhao Chen, een collega uit het ziekenhuis, dat een afdelingsdirecteur had gezegd:”Ga niet tegen de autoriteiten in, draag geen maskers en maak geen onzorgvuldige opmerkingen.”

Zhao vertelde staatsmedia dat het ziekenhuis oorspronkelijk van plan was om Li te ontslaan. Dit gesprek werd sindsdien verwijderd. 

Dagen later raakte Li met het virus besmet tijdens een glaucoomoperatie bij een asymptomatische patiënt. Hij stierf op 7 Februari en liet een zwangere vrouw en jonge zoon achter.

Geschokt door zijn dood, hielden Chinese burgers een rouwwake en begonnen ze met een meer algemene oproep tot vrijheid van meningsuiting.

Minstens 200 gezondheidswerkers in het ziekenhuis van Li hebben het virus opgelopen. Drie van Li’s collega’s zijn overleden.

Op 19 maart trok de politie van Wuhan de verklaring over Li in en zeiden ze dat ze “zorgvuldig een les zullen trekken” uit het incident.

Ai Fen

Ai Fen, een chirurg op de spoedafdeling in het ziekenhuis, onthulde later dat zij degene was geweest die het diagnoserapport aan Li had gegeven. Zich ervan bewust dat het virus wel eens besmettelijk zou kunnen zijn, eiste ze van iedereen op de spoedafdeling dat ze maskers droegen.

De politie ging niet achter Ai aan, maar ze kreeg een “ongekende, bijzonder harde vermaning” van haar meerderen.

“Vaak, erg vaak, dacht ik hoe fijn het zou zijn als we de klok konden terugdraaien”, vertelde ze het Chinese tijdschrift Portrait, en voegde eraan toe dat ze er spijt van had dat ze niet meer dokters over het gevaar had verteld.

“Als ik toen had geweten hoe het vandaag is, zou ik het ver en wijd hebben verspreid, of ik nu wel of niet bekritiseerd was”, zei ze.

“Iemand moet opstaan en de waarheid vertellen… Er moeten verschillende stemmen in deze wereld zijn, toch?”

Fang Bin in een video geplaatst op 4 februari 2020. (Screenshot / YouTube)

Burgerjournalisten

Fang Bin

Fang Bin, een kledingverkoper uit Wuhan, begon eind januari zijn ziekenhuisbezoeken in de afgesloten stad te filmen en plaatste zijn video’s vervolgens online. De scènes toonden lange wachtrijen tot buiten de ziekenhuizen, patiënten die halfdood waren en radeloze familieleden.

In een video die viraal ging, vindt Fang acht lijkzakken in een busje dat geparkeerd staat buiten een ziekenhuis. “Zoveel doden”, zegt hij met een zucht. “Dit is te veel.” 

Fang loopt vervolgens een ziekenhuiskamer binnen, waar artsen voor een patiënt zorgen die blijkbaar net overleden is.

“Wie is hij?” vraagt Fang aan een man.

“Mijn vader”, huilt de man.

“Hij is overleden”, zegt Fang, nadat hij met de dokters heeft gesproken.

Die avond klopten zes gemaskerde mannen in ontsmetting pak op zijn deur. Ze eisten zijn temperatuur te meten. Fang, die het incident registreerde, zei dat zijn temperatuur normaal was en vroeg hen om terug te komen met een inspectiebevel.

De mannen drongen zijn huis binnen, namen zijn elektronische apparatuur in beslag en brachten hem naar een politiebureau. Daar ondervroeg de politie hem over zijn video’s, vertelde Fang.

Minder dan twee weken later werd Fang vermist. Zijn vrienden vertelden The Epoch Times dat Fang was opgepakt.

De Chinese burgerjournalist Chen Qiushi spreekt vanuit een congrescentrum dat een geïmproviseerd ziekenhuis was geworden tijdens een virus uitbraak in Wuhan, in de provincie Hubei in het centrum van China, op 4 februari 2020. (Met dank aan Chen Qiushi via AP)

Chen Qiushi

Chen Qiushi, een 34-jarige advocaat uit Oost-China die burgerjournalist werd, kwam aan in Wuhan op 24 januari, een dag nadat de stad onder lockdown werd geplaatst.

Voorzien van een smartphone wilde hij verhalen vastleggen over de stedelingen.

“Wat voor een journalist ben je als je je niet naar de frontlinie durft te begeven?” zei hij in zijn eerste video, gefilmd met een selfiestick in een treinstation in Wuhan, waar hij net was aangekomen.

In iets meer dan twee weken tijd publiceerde hij meer dan 100 berichten op zijn YouTube- en Twitter-accounts (beiden verboden in China). Hij trok daarmee miljoenen kijkers. Hij filmde interviews met plaatselijke bewoners die dierbaren waren verloren, patiënten die op tijdelijke bedden lagen in de gangen van het ziekenhuis, en een lichaam dat volgens Chen onder een deken buiten een EHBO-afdeling was achtergelaten.

In een ziekenhuis houdt een vrouw met een beschermend masker het lichaam van een familielid in een rolstoel rechtop, het hoofd hangt naar beneden.

“Wat is er mis met hem?”, vroeg Chen aan de vrouw.

“Hij is al dood”, zei ze.

Chens werk bleef niet zonder gevolgen. “Ik ben bang. Vóór mij staat het virus en achter mij staat China’s wettelijke en administratieve macht”, zei hij in een emotionele video, opgenomen in zijn hotelkamer op 30 januari.

De autoriteiten hebben zijn ouders, die in oostelijk China wonen, lastiggevallen om te weten te komen waar hij was, zei Chen.

Vervolgens zei hij door z’n tranen heen en naar de camera wijzend: “Ik ben niet bang om te sterven. Waarom zou ik bang zijn voor jou, Communistische Partij?”

Op 7 februari zei zijn moeder in een gedeelde video op zijn Twitter-account dat Chen de dag ervoor was verdwenen.

Chens vriend, Xu Xiaodong, een prominente martiale kunstenaar, zei later in een YouTube-video dat Chen met geweld in quarantaine was geplaatst, ook al vertoonde hij geen tekenen van besmetting.

Li Zehua, 25, een voormalig presentator van de Chinese staatsomroep CCTV, tijdens een livestream op 26 februari 2020. (Screenshot)

Li Zehua

Li Zehua, een voormalig anker voor de Chinese staatsomroep CCTV, was de derde videoblogger die werd gearresteerd in het epicentrum van de uitbraak in Wuhan.

“Ik wil mijn ogen en oren niet sluiten… Ik doe dit zodat meer jonge mensen zoals ik kunnen opstaan”, zei Li (25) in een gepassioneerde toespraak, live-streamed op YouTube, voordat de politie het hotel binnenkwam en hem vermoedelijk oppakte.

Li kwam op 12 februari met de trein naar Wuhan om de voetsporen te volgen van Chen Qiushi en Fang Bin, die door de lokale politie waren gearresteerd.

Het was “niet toevallig” dat het eerste hotel waar hij verbleef vlak naast het hotel lag waar Chen was geweest, zei hij in zijn eerste YouTube-video.

In de twee weken voordat de politie hem te pakken kreeg, bezocht hij het Baibuting wooncomplex waar velen besmet raakten tijdens een grootschalig banket, interviewde hij een begrafenisondernemer, en ging hij naar een plaatselijk treinstation waar migrerende werknemers zouden zijn gestrand.

Op de terugweg van een bezoek aan een lokaal virologielaboratorium realiseerde hij zich echter dat hij werd achtervolgd.

“Ik rij echt snel….help me alsjeblieft”, zei hij ademloos van onder een masker.

Uren later klopte de politie in burger op zijn hoteldeur.

Eerst weigerde hij ze binnen te laten. Hij zette zijn camera aan en had het over de Tiananmen pro-democratie studentenprotesten in 1989, die tot een bloedig einde kwamen nadat Peking tanks en geweren had ingezet. Li betreurde de onwetendheid van de Chinese jeugd wat betreft China’s recente geschiedenis. De protesten in 1989 zijn een zwaar gecensureerd onderwerp.

“Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat ik niet opgepakt en in quarantaine geplaatst wordt. Ik wil dit echter duidelijk maken: ik schaam me niet om mezelf onder ogen te komen, noch mijn ouders, de Communicatie Universiteit van China waar ik ben afgestudeerd…en dit land “, zei hij kort voordat hij de deur opende en de politie binnen liet. De politie nam zijn telefoon en laptop in beslag en verbrak het signaal.

Ren Zhiqiang tijdens het High-End Economic Forum 2006 in Luxehills International Club in Chengdu, provincie Sichuan, China, op 7 januari 2006. (China Photos / Getty Images)

Zakenman

Ren Zhiqiang

De 69-jarige Chinese vastgoedmagnaat, Ren Zhiqiang, werd vermist enkele dagen nadat hij het regime in Peking op de korrel had genomen. De Chinese media noemen hem “het kanon” voor zijn felle kritiek waarbij hij geen blad voor de mond nam.

In een vernietigend artikel dat begin maart online werd gepubliceerd, bekritiseerde hij de autoriteiten voor hun aanpak van de uitbraak en de censuur van internet informatie.

“Deze uitbraak van de Wuhan longontsteking heeft de realiteit geverifieerd: wanneer alle media “de familienaam van de Partij dragen”, wordt het volk in de steek gelaten”, schreef hij.

“Zonder media die de belangen van de mensen vertegenwoordigen en verslag doen van de waarheid, worden de mensen overgeleverd aan de schade die wordt toegebracht door zowel het virus als een ernstig ziek systeem.”

Ren bekritiseerde de Chinese Communistische Partij voor het verheerlijken van haar prestaties tijdens een teleconferentie met topleiders in februari.

“De waarheid zoals die tijdens de uitbraak naar voren kwam, is dat de Partij haar eigen belangen verdedigt”, zei hij. 

“Er was geen onderzoek naar de oorzaken van de uitbraak, niemand die stilstaat en de verantwoordelijkheid op zich neemt. In plaats daarvan proberen ze de waarheid te verdoezelen met allerlei grootse prestaties.”

Op 12 maart werd niets meer van Ren vernomen.

Hij is niet de enige die onlangs is gestraft voor kritiek op de reactie van de autoriteiten op de uitbraak. Xu Zhangrun, een rechtsgeleerde aan de prestigieuze Tsinghua Universiteit, werd onder huisarrest geplaatst nadat hij begin februari een artikel had gepubliceerd met de titel “Boze mensen zijn niet langer bang”. In het artikel stelde hij de hypocrisie van het regime aan de kaak. “Het is waar dat het huidige niveau van volkswoede door de aanpak van de epidemie vulkanische proporties heeft aangenomen; mensen die zo woedend zijn, schuiven uiteindelijk ook hun angst terzijde”, schreef hij.

Door Cathy He en Eva Fu

Origineel op 28 maart 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Silenced: Stories of Citizens Suppressed for Speaking the Truth About the CCP Virus

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN