Hoe de snelle reactie van Taiwan op de virusdreiging de uitbraak heeft ingedamd

TAIPEI, Taiwan – Het is nu ongeveer drie maanden geleden dat het CCP-virus, algemeen bekend als het nieuwe coronavirus, voor het eerst opdook in de Chinese stad Wuhan.

Het is inmiddels verspreid naar meer dan 140 landen en gebieden over de hele wereld, waarbij duizenden mensen buiten China zijn omgekomen.

The Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als het CCP-virus, omdat de dekmantel en het wanbeheer van de Chinese Communistische Partij ervoor zorgden dat het virus zich door heel China verspreidde en een pandemie veroorzaakte.

Ondanks de nabijheid van Taiwan tot het vasteland van China – slechts 150 kilometer verderop – is het erin geslaagd de uitbraak onder controle te krijgen met een relatief laag aantal van 100 bevestigde gevallen en één overlijden tot 18 maart.

Gemeenschapsverspreiding heeft zich niet voorgedaan onder de bevolking van Taiwan. Het leven op het eiland is dus grotendeels ononderbroken – zonder de beperkingen die momenteel in Europa en daarbuiten zijn aangenomen.

De reactie van Taiwan werd geprezen door gezondheidsdeskundigen.

Lokale wetgever Chao Tien-lin, een lid van de Democratische Progressieve Partij (DPP), zei dat de succesvolle indammingsinspanningen van het eiland aantonen dat landen geen draconische maatregelen hoeven te nemen zoals die in autoritaire landen.

“We kunnen met andere landen delen hoe de uitbraak binnen een democratisch systeem kan worden beheerst”, zei Chao.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit voor Taiwan moeilijk gemaakt, omdat zij heeft geweigerd Taiwan het lidmaatschap toe te kennen, en Taiwanese gezondheidsdeskundigen niet heeft uitgenodigd voor recente bijeenkomsten van het WHO-noodcomité over de pandemie.

Aangezien het Chinese regime Taiwan als deel van zijn grondgebied opeist, heeft het verklaard dat Peking het eiland voldoende kan vertegenwoordigen in internationale organisaties. Sinds 2017 is Taiwan door China uitgesloten van deelname aan WHO-gerelateerde bijeenkomsten.

Lokale experts hadden kritiek op de WHO omdat deze Peking volgde en niet snel reageerde op de dreiging van het virus, wat leidde tot een pandemie.

Reactie van Taiwan

“Als het gaat om het bestrijden van vijanden, moeten we anticiperen op het ergste en ons voorbereiden op het ergste”, zegt Chao, die een Chinees idioom gebruikt om de aanpak van Taiwan voor het inperken van de verspreiding van het virus, uit te leggen.

Hij voegde eraan toe: “Of het nu gaat om grenscontrole, regelgeving over de verplaatsingen van mensen of de controle van apparatuur en voorraden, ik denk dat we ver vooruit zijn in vergelijking met andere landen.”

Op 31 december vorig jaar – dezelfde dag dat de autoriteiten van Wuhan publiekelijk erkenden dat er een uitbraak was van een mysterieuze longontsteking-achtige ziekte – kondigden de Taiwanese Centers for Disease Control (CDC) aan dat het zijn grensquarantainemaatregelen startte. Deze omvatten onder meer dat Taiwanese controleurs aan boord gaan van vliegtuigen en passagiers controleren op koorts en symptomen van longontsteking op directe vluchten vanuit Wuhan.

Op 5 januari spoorde de CDC van Taiwan mensen aan die in de afgelopen 14 dagen naar Wuhan zijn gereisd om zich in ziekenhuizen te laten testen op koorts of ademhalingsmoeilijkheden.

Vijftien dagen later activeerde de CDC het Central Epidemic Command Center (CECC) en benoemde de Taiwanese minister van Volksgezondheid en Welzijn als verantwoordelijke, om de inspanningen van de verschillende ministeries om het virus te bestrijden te coördineren.

Op 25 januari schortte Taiwan alle groepsreizen naar China op en op 6 februari verbood het eiland de toegang voor alle Chinese bezoekers van het vasteland.

Deze vroege acties verminderden de mogelijkheid van verspreiding van het virus in lokale gemeenschappen, zei Chao.

Personeelslid van Taiwanese Universal Incorporation, een van de belangrijkste producenten van mondkapjses bedient machines in een fabriek in Tainan, Taiwan, op 6 maart, 2020. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

De Taiwanese regering erkende ook het belang van voldoende medische apparatuur, met name beschermende mondkapjes voor gezondheidsmedewerkers en de burgers. Het verbood de export van chirurgische maskers op 24 januari en verhoogde de lokale productie van maskers tot 10 miljoen per dag.

Lokale autoriteiten gebruikten ook analyse van grote hoeveelheden data en integreerden de nationale verzekeringsdatabase met douanegegevens om de reisgeschiedenis van mensen vast te stellen tijdens klinische bezoeken.

Wu Ming-tsang, vooraanstaand professor aan de afdeling volksgezondheid van de Kaohsiung Medical University in Taiwan, legde uit dat een andere belangrijke factor in het succes van Taiwan om het virus te bestrijden, was hoe de overheid het vertrouwen van het publiek kon opbouwen.

“De regering heeft een leider gevonden die bereid is transparant te zijn en dagelijks persconferenties houdt om een ​​vertrouwensbasis bij de mensen op te bouwen”, zei Wu in een telefonisch interview en prees de leider van de CECC, Chen Shih-chung.

WHO

Ondertussen heeft de WHO mogelijk de vroege waarschuwingen van Taiwan over het virus genegeerd.

De vice-president van Taiwan, Chen Chien-jen, vertelde onlangs aan een plaatselijk tijdschrift dat de Taiwanese autoriteiten op 31 december een contact bij de WHO waarschuwden voor het risico van intermenselijke overdracht van een longontsteking-achtige ziekte in China.

Peking erkende pas op 20 januari openlijk dat het virus tussen mensen werd overgedragen.

Chen zei dat de WHO na de waarschuwing van Taiwan actie had moeten ondernemen in plaats van te wachten tot 30 januari alvorens de uitbraak tot een “noodsituatie voor de volksgezondheid” te verklaren.

Gevraagd naar de waarschuwing van de vice-president, gaf de woordvoerder van de WHO, Tarik Jasarevic, dit niet toe en ontkende het ook niet.

Jasarevic zei in een e-mail aan The Epoch Times dat de WHO op 31 december in Wuhan op de hoogte werd gebracht van een ‘longontsteking met onbekende oorzaak’, en sindsdien ‘beschouwt ze de gebeurtenis als zeer ernstig en besteedt ze er alle aandacht aan vanuit de hele organisatie. 

Wetgever Chao beschuldigde de WHO van “het maken van verkeerde inschattingen en beslissingen” door de uitbraak in politieke termen te beschouwen, op hun hoede voor het tegen de haren instrijken van het Chinese regime.

Taiwanese minister van Volksgezondheid en Welzijn Chen Shih-chung komt aan bij een persconferentie bij het hoofdkantoor van de Centers for Disease Control (CDC) in Taipei op 11 maart, 2020. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

Het nalatige oordeel leidde ertoe dat het virus zich vanuit China en nabijgelegen Aziatische landen naar de rest van de wereld verspreidde, voegde Chao eraan toe.

Op 27 januari gaf de WHO in een rapport toe dat ze het risico op het virus verkeerd had ingeschat. In een voetnoot legde het uit dat het in eerdere verslagen van 23 tot 25 januari het mondiale risico “onjuist” als “gematigd” had genoemd.

Het voegde eraan toe dat het risico in feite “zeer hoog is in China, hoog in de regio en hoog wereldwijd”.

Professor Wu zei op dezelfde manier dat de WHO niet heeft erkend dat het virus een “vijand voor alle mensen” is.

“Het lijkt erop dat de WHO de [uitbraak] heeft afgehandeld als een politieke gebeurtenis. Maar het virus onderscheidt uw politieke voorkeuren niet”, zei Wu.

Momenteel zijn er meer dan 26.000 handtekeningen op een petitie voor het Witte Huis, waarin de Amerikaanse regering wordt opgeroepen CECC-commandant Chen te benoemen tot nieuwe secretaris-generaal van de WHO, ter vervanging van Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Toekomstige coördinatie

De inperkingsmaatregelen van Taiwan hebben internationale erkenning gekregen.

Op 15 maart verklaarde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern dat haar land “het Taiwanese model op de voet zou volgen”, onder meer door het afzeggen van massabijeenkomsten, aldus de nieuwssite van Nieuw-Zeeland, Stuff.

Op 4 maart kondigde de CDC van Taiwan een reeks richtlijnen aan voor grootschalige openbare bijeenkomsten, waaronder het belang van ventilatie in binnenruimtes.

De samenwerking tussen de Verenigde Staten en Taiwan werd ook nauwer op 18 maart, toen de twee partijen besloten om samen te werken bij onderzoek naar en ontwikkeling van snelle diagnostische tests en vaccins, volgens een gezamenlijke verklaring van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken en het American Institute in Taiwan, de Amerikaanse de facto ambassade op het eiland.

Woensdag zei de minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, Joseph Wu, dat de nieuwe samenwerking met de Verenigde Staten zal betekenen dat Taiwan wekelijks 100.000 beschermende maskers exporteert, zodra het eiland voldoende voorraad heeft.

Ondertussen zei Wu dat de Amerikaanse regering het eiland van grondstoffen zal voorzien, voor het maken van 300.000 beschermende pakken, volgens de door de lokale overheid gerunde outlet Central News Agency.

Vervolgens drong Wu er bij andere landen op aan om voor de zeer nabije toekomst een strategie te volgen die is gebaseerd op het “voorzorgsbeginsel”. Zo riep hij ziekenhuizen op om tijdelijke tenten buiten hun gebouwen op te zetten om verdachte patiënten te controleren, in een poging te voorkomen dat patiënten met het virus in ziekenhuizen ronddwalen en diegenen infecteren die bijzonder kwetsbaar zijn voor het virus – ouderen en mensen met onderliggende ziekten.

Wu riep ook mensen op om het sociale stigma rond beschermende mondkapjes te laten vallen, omdat het een effectieve manier is om de verspreiding van het virus te beperken. Afstand houden van anderen en direct persoonlijk contact vermijden zijn ook effectieve maatregelen, voegde Wu eraan toe.

De Amerikaanse CDC raadt het dragen van mondkapjes af voor gezonde personen die geen symptomen van het virus vertonen.

In mei zal de Wereldgezondheidsvergadering (WHA), het besluitvormingsorgaan van de WHO, haar 73e vergadering houden.

De deelname van Taiwan is belangrijk voor de wereldwijde inspanning om de uitbraak in te dammen, zei Chao. De WHA heeft de eilandstaat nog niet uitgenodigd.

Begin maart schreven 16 Amerikaanse wetgevers een gezamenlijke brief aan Ghebreyesus, waarin ze er op aandrongen om Taiwan op te nemen in de WHO.

Taiwan zou nog steeds vergaderingen kunnen houden aan de zijlijn van de WHA als het niet wordt uitgenodigd, zei Chao.

“Deelnemen aan vergaderingen die worden georganiseerd door Taiwan, die niet wordt geaccepteerd door de WHO, kunnen nuttiger zijn dan deel te nemen aan andere [WHO] -bijeenkomsten”, besloot Chao.

Door Frank Fang 

Volg Frank op Twitter: @HwaiDer

Origineel op 10 maart op The Epoch Times: Taiwan’s Swift Response to Virus Threat Allowed It to Contain Outbreak

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN