Hoe je je kinderen kennis kunt laten maken met klassieke muziek

Er is veel gezegd over de kracht en het nut van muziek, en in het bijzonder over klassieke muziek.

In het oude China geloofde men in de genezende kracht van muziek. Het Chinese karakter voor medicijn is overigens afgeleid van het karakter voor muziek.

“Het Mozart effect”, een in 1991 door de Franse onderzoeker Alfred A. Tomatis gelanceerde term, is het idee gebaseerd op een aantal onderzoeken, dat naar Mozart luisteren de cognitieve vermogens versterkt.

In de jaren negentig experimenteerde wijlen Masaru Emoto, een Japanse arts in de integrale geneeskunde, met water. Hij ontdekte dat bevriezend water dat blootgesteld werd aan positieve woorden of klassieke muziek prachtige kristallen vormde; en dat water dat onderworpen werd aan negatieve woorden of heavy metal muziek misvormde en onregelmatige kristallen vormde.

Een ander onderzoek legde een verband tussen klassieke muziek en een verlaging van misdaadcijfers. In 2003 meldde politie in Londen 33 procent minder overvallen en 37 procent minder gevallen van vandalisme toen ze klassieke muziek afspeelden in het Elm Park metrostation.

Tegenwoordig wordt muziektherapie steeds populairder bij behandeling van patiënten met epilepsie, autisme, dementie, en talloze andere condities. In 2016 concludeerde een Duits onderzoek dat composities van Mozart en Strauss de bloeddruk en hartslag verlaagde.

Muziek heeft naast, dat we er gewoon van genieten, duidelijk invloed op ons.

Veel ouders zouden graag hun kinderen aan klassieke muziek bloot willen stellen. Maar het kan een intimiderend vooruitzicht zijn voor hen, zeker als de ouders niet opgegroeid zijn met klassieke muziek of er niet veel over weten.

Anthony Rudel, hoofd van 99.5 WCRB Classical Radio Boston, en uitvoerend directeur van Classical.org heeft wat tips voor ouders die graag hun kinderen aan de positieve invloed van klassieke muziek willen blootstellen. Dit zei hij:

De Epoch Times: Waarom is het belangrijk om kinderen aan klassieke muziek bloot te stellen?

Anthony Rudel: Klassieke muziek heeft een bepaalde complexiteit en diepgang waardoor de verbeelding, ontdekkingsdrang en intellectuele nieuwsgierigheid van kinderen toeneemt. In de hersenen ontketent klassieke muziek ook een chemische reactie, die de hersenen zelf meer opent voor kennis.

De Epoch Times: Welk advies zou je ouders geven die niet veel over klassieke muziek weten maar hun kinderen er wel kennis mee willen laten maken?

Mr. Rudel: Klassieke muziek is overal om ons heen. Je hoort het in TV reclames, via het internet en op de radio. Zoek iets dat je mooi vindt en deel die muzikale ervaring met je kinderen. Ik stel voor dat klassieke muziek aan kinderen als ontspanning wordt geïntroduceerd, niet als onderwijs.

De Epoch Times: Welke tips, stappen of bronnen zou u ouders aan willen bevelen om hun kinderen aan klassieke muziek bloot te stellen?

Mr. Rudel: Zoek online een bron van muziek die je zelf mooi vindt en laat het onderdeel worden van je leven. Begin bij ClassicalWCRB.org, het digitale initiatief van de WGBH Educational Foundation om klassieke muziek toegankelijker en relevanter te maken voor ons allemaal. Classical.org was onlangs ook veranderd in een digitale bestemming voor kerstmuziek, dus het biedt ook leuke seizoensgebonden dingen aan.

De Epoch Times: Welke composities of componisten zou u ouders aanbevelen om mee te beginnen?

Mr. Rudel: Begin met wat vroegere werken van Mozart en laat je kinderen weten dat hij die schreef toen hij zelf ook nog een jong kind was. Sommige van de beste componisten hebben interessante levens geleid. Als je kind van geschiedenis houdt, is dit ook een manier om klassieke muziek te gaan verkennen.

Ik raad ook aan om wat energieke koorwerken af te spelen en wat kortere werken, en wissel vaak de stijlen zodat je erachter komt wat jij en je kinderen leuk vinden. Het belangrijkste is om goed in gedachten te houden dat het leuk en ontspannend moet zijn en niet alleen maar educatief.

Door Barbara Danza, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN