Hoe vorm je gezonde gewoontes?

Jezelf motiveren om oude patronen te veranderen vergt oefening - en enige strategie.

Waarom houden zoveel mensen zichzelf niet gezond?

Er is veel informatie te vinden over het verminderen van gewrichtspijn, het beperken van ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van het hart, en het beperken van het risico op en de impact van chronische ziekten. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal vrij eenvoudig.

Maar weten dat iets gezond is, is één ding, het toepassen is iets anders. Het is helaas moeilijk om nieuwe en gezonde gewoonten in je levensstijl te implementeren.

De acties die nodig zijn om deze veranderingen door te voeren, zijn vaak grote aanpassingen met veel impact op de levensstijl. Je eetgewoonten veranderen nadat je decennia lang op een bepaalde manier hebt gegeten, is niet bepaald eenvoudig. Evenmin is het aannemen van een bewegingsroutine als het grootste deel van je leven relatief inactief is geweest.

Maar dat betekent niet dat je oude gewoontes niet kunt vervangen door nieuwe.

Gewoontes zijn het resultaat van herhaald gedrag. Als je iets lang genoeg doet, kan het gedrag een automatisme worden. Uren per dag op de bank zitten is hier een voorbeeld van, of rugpijn behandelen door niet te gaan staan, maar ook  koekjes gaan pakken als je honger hebt.

Nieuwe gewoontes kunnen zich op dezelfde manier ontwikkelen; het is alleen moeilijker om te beginnen. Je moet jezelf tenslotte herprogrammeren. Beetje bij beetje, met veel moeite, kun je gewoontes aannemen die uiteindelijk je gezondheid kunnen verbeteren. Hier lees je hoe.

Weet wat je wilt: Het identificeren van het doel en waarom je het doet, is een belangrijke factor voor succes. Als het bijvoorbeeld jouw doel is om gezonder te eten zodat je ontstekingen kunt beperken en de gezondheid van het hart kan verbeteren, weet je waar je het voor doet en kan je erachter staaan. Gewoon beter willen eten levert niet dezelfde motivatie op. Maar het ruilen van een verhoogde kans op een hartaanval voor een langer, actiever leven is waarschijnlijk iets waardoor je gemotiveerd raakt.

Stel stapsgewijze doelen: Als we het voorbeeld van hierboven gebruiken, heb je mogelijk een aantal grootse, verheven doelen die jouw beslissingen onderstrepen. Maar het steeds winnen van de dagelijkse strijd is wat uiteindelijk nieuwe gewoontes vormt, waarmee je je langetermijndoelen bereikt. Het stellen van kleinere dagelijkse doelen – het eten van nog een portie fruit en groentes, het minderen van het drinken van frisdrank of het wegwerpen van een ‘processed snack’ – kan allemaal helpen om de juiste beslissingen na verloop van tijd meer automatisch te maken als in een reflex.

Maak een dagboek en houd de voortgang bij: Als je meer beweging in je leven probeert te brengen om de bloeddruk te verlagen, rugpijn te voorkomen of de bloedsomloop te verbeteren, noteer dan wat je doet. Schrijf op hoe lang je hebt gelopen, waar je bent geweest en hoe je je voelde. Op die manier kun je, als je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt, terugkijken en zien hoe ver je bent gekomen. Ook kan het opschrijven van je inspanningen het verantwoordelijkheidsgevoel vergroten totdat je een nieuwe gewoonte hebt gevormd.

Vergeef jezelf: Als het een of twee dagen spaak loopt, vergeef jezelf en ga verder waar je was gebleven. Hier is het essentieel om verder te gaan, je te concentreren op je dagelijkse strijd en je langetermijndoel voor ogen te houden.

Jezelf nieuwe gewoontes aanleren kost tijd, maar het kan.

 

Door MOHAN GARIKIPARITHI

 

Mohan Garikiparithi is afgestudeerd in geneeskunde aan Osmania University (University of Health Sciences). Hij beoefende meer dan tien jaar klinische geneeskunde. Tijdens een driejarig communicatieprogramma in Duitsland ontwikkelde hij interesse in de Duitse geneeskunde (homeopathie) en andere alternatieve geneeswijzen. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Bel Marra Health.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN