Hoe weet je of je het coronavirus hebt en wanneer je een arts moet raadplegen?

De wereldwijde verspreiding van het COVID-19 coronavirus kan angst oproepen. Het hebben van klachten als koorts, hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsproblemen betekent echter niet altijd dat je besmet bent met de mysterieuze nieuwe ziekte.

De symptomen van het coronavirus zoals koorts, hoest, kortademigheid en loopneus zijn vergelijkbaar met die van een verkoudheid of griep. Echter, COVID-19 lijkt dodelijker te zijn dan de griep met name bij ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Het virus kan longontsteking veroorzaken, en mensen die er last van hebben zeggen dat ze ademhalingsmoeilijkheden hebben en moeten hoesten. Bij ernstige gevallen zijn er meldingen geweest van orgaanfalen en veel van degenen die zijn overleden, waren in slechte gezondheid of waren bejaard. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) kunnen de symptomen variëren van licht tot ernstig. En sommige mensen melden helemaal geen symptomen.

De instantie beveelt het volgende aan: “Bel uw arts als u zich ziek voelt met koorts, hoesten of ademhalingsmoeilijkheden en in nauw contact bent geweest met een persoon waarvan bekend is dat hij COVID-19 heeft, of als u woont in of onlangs bent teruggekomen uit een gebied met verre verspreiding van COVID-19. Uw zorgverlener zal samenwerken met de volksgezondheidsafdeling van uw staat en het CDC om te bepalen of u moet worden getest op COVID-19. ”

Personen die deze symptomen ervaren, maar ze kunnen beheersen met vrij verkrijgbare medicijnen, water, en door gewoon thuis te blijven, moeten volgens sommige deskundigen gewoon doorgaan met dit te doen. Als deze medicijnen effectief zijn, kan het gewoon de griep zijn.

Mensen lopen door Manhattan met mondkapjes vanwege toenemende angst voor de verspreiding van het coronavirus door de Verenigde Staten in New York City op 4 maart 2020. (Spencer Platt/Getty Images)

“Als je je goed genoeg voelt en je zonder kennis over bestaan van het coronavirus niet naar een dokter zou gaan, ga dan niet naar een dokter”, zei Lauren Sauer, universitair docent spoedeisende hulp aan Johns Hopkins Medicine, tegen The Washington Post.

Tot nu toe zijn er volgens de website van Johns Hopkins ten minste 164 bevestigde gevallen in ongeveer 15  Amerikaanse staten geweest. Gezondheidsambtenaren hebben gewaarschuwd dat veel meer mensen waarschijnlijk besmet zullen raken. Van de bekende gevallen zijn sommige reisgerelateerd – wat betekent dat iemand naar een uitbraakgebied is gereisd, zoals China, Zuid-Korea, Japan, Iran of Italië – en sommige zijn besmet via persoonlijk contact en sommige zijn geëvacueerd uit Wuhan, China, en het Diamond Princess-schip.

Mensen moeten hun huisarts bellen als ze hoesten en koorts hebben, zei Maria Raven hoofd spoedeisende hulp aan de Universiteit van Californië in San Francisco. Degenen met aanhoudende koorts, zwakte, kortademigheid of lethargie moeten met een arts of een andere zorgverlener praten, zei Amesh Adalja, een expert in infectieziekten bij het Johns Hopkins Center for Health Security, volgens The Post. Adalja zei dat die symptomen tekenen van longontsteking zijn.

Chinese groenteverkopers dragen beschermende maskers terwijl ze wachten op klanten op een lokale markt in Peking, China, op 4 maart 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

Adalja zei dat als men besluit om naar een dokter of ziekenhuis te gaan, ze vooraf moeten bellen en hen moeten vertellen over eventuele ademhalingsproblemen.

Het CDC adviseert om alle niet-essentiële reizen naar China, Zuid-Korea, Iran en Italië te vermijden. Japan en Hong Kong worden nauwlettend gevolgd.

Gezondheidsexperts in verschillende staten hebben ook gezegd dat mensen nauw contact moeten vermijden met een persoon die ziek lijkt te zijn, hoest of niest. Ze bevelen aan om je ogen, neus, mond of gezicht niet aan te raken en je mond en neus te bedekken bij hoesten en niezen. Was je handen ten minste 20 seconden. Op dit moment adviseert de CDC niet dat Amerikanen mondkapjes kopen en dragen, tenzij men COVID-19 heeft of symptomen vertoont.

Het COVID-19 virus, dat tot dezelfde familie van coronavirussen behoort als SARS en MERS, zou eind vorig jaar zijn opgedoken in Wuhan, gelegen in de Chinese provincie Hubei. Er wordt aangenomen dat in China tienduizenden mensen zijn besmet, terwijl critici de regerende Chinese communistische partij ervan beschuldigen draconische controles en censuur op te leggen.

Door Jack Phillips

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN