Hoe word je gezond volgens 3 tradities

Westerse geneeskunde, Chinese geneeskunde en Qigong bieden unieke manieren om van ziektes te genezen

Hoe vaak word je ziek, word je verkouden of krijg je koorts? En hoe herstel je er meestal van? Wacht je gewoon af of ga je naar een dokter of een apotheek? Zoek je kruidengeneesmiddelen van de Chinese geneeskunde? Of is er een alternatieve, onconventionele aanpak die je er weer bovenop brengt?

Laten we eens kijken naar drie veelvoorkomende geneeswijzen die tegenwoordig in de wereld beschikbaar zijn, waaronder een alternatieve benadering die door meer dan 100 miljoen mensen wordt toegepast.

Westerse medicijnen

Dit is de methode die we het beste kennen, dus hoeven we dit niet in detail uit te leggen. De meeste mensen in onze huidige samenleving bezoeken, wanneer ze ziek worden, een dokter in de westerse geneeskunde en gaan naar de apotheek voor de voorgeschreven medicatie die ze innemen tot ze hersteld zijn. Deze medicijnen vallen over het algemeen de ziekte of ziektesystemen direct aan en omzeilen grotendeels de ziektebestrijdende systemen van het eigen lichaam. Als je koorts hebt, zal de medicatie de koortsreactie van het lichaam onderdrukken, wat eigenlijk een immuunrespons is die wordt gebruikt om ziekteverwekkers uit te branden, maar die gevaarlijk kan worden als het lichaam oververhit raakt tijdens het bestrijden van de ziekte. De westerse geneeskunde heeft een reeks klinische theorieën en behandelmethodes, waaronder pillen, operaties, injecties, bestralingstherapie, etc.

Westerse geneeskunde richt zich op directe methoden zoals ‘het hoofd behandelen als het hoofd pijn doet’ en ‘de voet behandelen als de voet pijn doet’. Zo wordt bestralingstherapie gegeven aan iemand die een kankerbehandeling ondergaat, koorts wordt aangepakt met antipyretica en een tumor kan eventueel via een operatie worden verwijderd.

Pixabay | Myriams-Fotos

Traditionele Chinese medicijnen

Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) hanteert een holistische benadering bij het behandelen van een ziekte in plaats van uitsluitend te vertrouwen op medicatie. Het werkt met de bestaande systemen van het lichaam, en versterkt ze om de ziekte te bestrijden of het begeleidt de patiënt in het verwijderen van de grondoorzaak van de ziekte.

In TCG wordt het menselijk lichaam gezien als een geïntegreerd systeem, artsen gebruiken de verschillende theorieën van yin en yang, de theorie van de vijf elementen en het meridiaan-systeem om een diagnose te stellen. Daarnaast ligt de nadruk op leven in harmonie met de omgeving en de relatie tussen geest en lichaam. Het richt zich ook op hoe emoties en omgevingsfactoren de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Dus wanneer een dokter in de westerse geneeskunde concludeert dat verkoudheid het gevolg is van een virusinfectie, zal een dokter in de traditionele Chinese geneeskunde concluderen dat dit het gevolg is van onbalans tussen yin en yang veroorzaakt door geblokkeerde energie kanalen. Dit kan worden veroorzaakt door emotionele onrust, gebrek aan rust en een slecht dieet.

De vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. (Pixabay)

“Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is een geavanceerd medisch/genezing systeem dat een zeer nauwe relatie heeft met het daoïsme, met een sterke focus op preventie en behoud”, zegt Christina Xu van PreserveHealth.com.au, een website die gespecialiseerd is in TCG.

“Dit is heel anders dan de westerse geneeskunde, die meer gericht is op het genezen van ziekten nadat deze zich hebben ontwikkeld. De Chinese geneeskunde heeft als doel de gezondheid en het welzijn te behouden en te optimaliseren, en is een preventieve vorm van geneeskunde”, voegde ze eraan toe.

Dr. Jingduan Yang, een arts die ook een expert is in de Chinese geneeskunde en acupunctuur, is het daarmee eens. Dr. Yang zei ooit in een interview, dat in 2000 in CBS Health Watch werd gepubliceerd, dat als een patiënt hem zou bezoeken voor een behandeling in de westerse geneeskunde, hij de patiënt 200 dollar zou vragen, terwijl hij slechts 100 dollar zou vragen als een patiënt vraagt om andere traditionele geneeswijzen.

Dr. Jingduan Yang is neuroloog, psychiater en expert in Chinese geneeskunde en integratieve geneeskunde. (Met dank aan Dr. Yang)

Dr. Yang noemde de reden voor het verschil in prijs: “De patiënt draagt de helft van de verantwoordelijkheid voor zijn eigen welzijn, door naar zijn dieet te kijken en voorgeschreven veranderingen in zijn levensstijl aan te brengen om beter te worden.”

Dr. Yang is ook de oprichter van Yang Institute of Integrative Medicine, Tao Clinic of Acupuncture en het American Institute of Clinical Acupuncture.

Qigong

Naast de westerse en Chinese geneeskunde, zijn er nu veel populaire maar onconventionele manieren waar mensen voor kiezen om verlichting van hun aandoeningen te krijgen, vooral wanneer geen van de conventionele methodes werkt. Eén daarvan is ‘Qigong’, een moderne term die de meeste mensen in verband zullen brengen met langzaam bewegende bewegingen zoals Tai Qi. In feite betekent de term eigenlijk zelfverbeterende cultivatie beoefening.

The Epoch Times

Cultivatie Praktijken, vooral oude Chinese praktijken, waren grotendeels geworteld in de religies van het boeddhisme en het daoïsme. Naast het doen van de oefeningen om fit te blijven, brengen deze oefeningen de verfijning van geest en ziel met zich mee. Dr. Yang zei dat hij 100 dollar in rekening zou brengen als iemand hem bezoekt voor een TCG-behandeling. Hij beloofde echter gratis diensten te verlenen aan degenen die cultivatie beoefening willen leren – om precies te zijn, Falun Gong. De reden?

De TCG-expert zei dat dit komt omdat in deze situatie “de patiënt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen gezondheid op zich heeft genomen en op weg is naar welzijn.” Maar hoe helpt een cultivatie beoefening, zoals Falun Gong, iemand om fysiek welzijn te verwerven?

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, werd in 1992 in China aan het publiek voorgesteld. Deze oude beoefeningspraktijk voor lichaam en geest is gebaseerd op de principes van Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid, en bestaat uit vijf zachte bewegingsoefeningen.

The Epoch Times

Aan de basis van de genezende kracht van Falun Gong ligt het vermogen om een ​​persoon te helpen zichzelf te veranderen, te helpen de mentale toestand te veranderen om rustiger te worden, en zelfbeheersing te oefenen om geen schadelijke gedachten, gevoelens en gedragingen op te wekken. Hierdoor kun je stoppen met het koesteren van wrok of het toevlucht nemen tot ongezonde troost maaltijden als je je angstig voelt. Er zijn ook diepere aspecten.

Binnen een periode van vijf jaar sinds de introductie van Falun Gong in China, steeg het aantal mensen dat het beoefende naar minstens 70 miljoen mensen, volgens een staatsgerund onderzoek in China. De reden hiervoor was de helende kracht, zowel spiritueel als fysiek. Tegenwoordig wordt Falun Gong beoefend door meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd.

In september 1998 voerde het Chinese ‘State Sports Bureau’ een onderzoek uit onder 12.553 Falun Gong-beoefenaars en ontdekte dat het genezingspercentage van ziekten 77,5 procent bedroeg, terwijl nog eens 20,4 procent zei dat hun algehele gezondheid was verbeterd. In een ander onderzoek uitgevoerd in meer dan vijf districten in Peking onder 14.199 beoefenaars, toonden de resultaten aan dat 80,3 procent van de mensen in een betere fysieke conditie was na het begin van de beoefening, en 96,5 procent zei dat ze een verbetering van hun mentale toestand zagen.

“De medische genezende kracht die door Falun Gong wordt geproduceerd [de oefeningen van Falun Dafa] is moeilijk te begrijpen omdat het tot een ander paradigma behoort”, zei Dr. Yang, maar hij deelde dat “de cultivatie van geest en ziel die Falun Dafa onderwijst, komt overeen met het moderne begrip van gezondheid.”

Milan Freitag, een klinisch psycholoog, is geen beoefenaar van Falun Gong; hij vertelde CBS Health Watch echter dat het integreren van geest, lichaam en ziel een ‘sterke kracht’ aan het worden is bij genezing.

(Pexels)

“Er is een besef ontstaan dat het niet alleen gaat om het afzonderlijk bekijken van de lever”, zei hij. “Je moet naar de hele persoon kijken: lichaamsbeweging, meditatie, sociaal ondersteuningssysteem en bewust leven.”

Na onderzoek te hebben gedaan naar de verbinding tussen lichaam en geest en de relatie met gezondheid gaf Freitag, een Ph.D. afgestudeerde, een voorbeeld van hoe iemands geest de gezondheid kan beïnvloeden. “Cumulatieve stress vermindert de activiteit van het immuunsysteem en eist uiteindelijk onze gezondheid”, zei Freitag.

Zhi Ping Kolouch, een Falun Gong-beoefenaar die ook acupuncturist is, verhelderde de uitspraak van Freitag met een vereenvoudigd voorbeeld: “Als een persoon zich ellendig voelt in zijn hart, dan zal hij ziek worden.”

Door Jocelyn Neo

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN