Honderden gearresteerd in Hongkong, bij hervatten protesten op Moederdag

In Hongkong was de grootste massa-arrestatie in maanden. De autoriteiten wilden de pro-democratie protesten, die voor Moederdag waren gepland, dwarsbomen.

Volgens een politieverklaring heeft de politie van Hongkong op 11 mei, ongeveer 230 demonstranten gearresteerd, in de leeftijd van 12 tot 65 jaar. De opgegeven misdrijven waren onrechtmatig samenkomen, het mishandelen van de politie en het niet verstrekken van een identiteitsbewijs. Nog eens 19 mensen kregen een boete wegens het overtreden van gezondheid regelgeving, die openbare bijeenkomsten van meer dan acht mensen verbiedt.

Massale demonstraties braken afgelopen juni uit in Hongkong, aangewakkerd door de angst voor de groeiende invloed van Peking op Hong Kong. De protesten hielden op tijdens de COVID-19 virusuitbraak, maar afgelopen weekend zetten de demonstranten zich schrap voor een comeback. Naar aanleiding van recente arrestaties van prodemocratische activisten en de hernieuwde inmenging van Peking in de lokale politiek.

Demonstranten voor democratie, protesteren en roepen op tot de onafhankelijkheid van Hongkong op 10 mei 2020. (Isaac Lawrence / AFP via Getty Images)

Honderden verzamelden zich zondagmiddag in winkelcentra in de stad om slogans en protestliederen te zingen, nadat de politie weigerde toestemming te geven voor een protestmars op Moederdag. Ze verwees hierbij naar nieuwe voorschriften die openbare bijeenkomsten verbieden, om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

De oproerpolitie was snel ter plaatse om de menigte te verspreiden.

De politie gebruikte pepperspray in een winkelcentrum om demonstranten te verspreiden die weigerden te vertrekken en de agenten omsingelden, aldus de politieverklaring.

Onder de gearresteerden bevond zich Roy Kwong, kamerlid van de Democratische Partij, die door de oproerpolitie op de grond werd gedrukt. Een agent drukte zijn knie tegen het hoofd van Kwong, volgens beelden van sociale media. Kwong, die werd beschuldigd van wanordelijk gedrag, was één van de 18 mensen die maandag in het ziekenhuis werden opgenomen voor verwondingen van zondag, aldus de verklaring van het ziekenhuis in Hongkong.

痴線,一隻腳踩埋去 鄺俊宇kwongchunyuTake左野?

تم النشر بواسطة ‏‎Tommy Cheung 張秀賢‎‏ في الأحد، ١٠ مايو ٢٠٢٠

Gary, een inwoner van de wijk Tsim Sha Tsui, zei dat hij op de televisie zag wat er gebeurde en toen naar buiten is gegaan om de situatie te bekijken. Hij zei, dat de acties van de regering mensen boos hebben gemaakt en hen hebben gedwongen om op straat te protesteren.

Nadat hij in 2019 bij verschillende massaprotesten was geweest, zei hij dat hij diep respect had voor de volharding en de beschaafde houding van de jonge demonstranten. “Ze hebben hun carrière opgeofferd voor Hongkong en voor onze samenleving, om te vechten voor de gerechtigheid die Hongkong anders misschien niet zou hebben”, zei hij in een interview.

Jenny, een demonstrante, zei dat ze veel moeders zag deelnemen aan de protesten op zondag. “Zij zorgen voor de volgende generatie”, zei ze, eraan toevoegend dat haar christelijk geloof haar de moed gaf deel te nemen aan de protesten. “Ik moet de waarheid spreken en het aan de wereld laten weten.”

De ruwe en soms gewelddadige behandeling van demonstranten door de politie, die vorig jaar tot internationale kritiek en aandacht heeft geleid, zorgde voor een nieuwe stroom van klachten na de gebeurtenissen van zondag.

Een demonstrant voor democratie (C), wordt op de grond vastgehouden door politie in burger, voordat hij op 10 mei 2020 wordt gearresteerd tijdens een protest, waarin wordt opgeroepen tot de onafhankelijkheid van Hong Kong, in het Mong Kok-district van Hongkong. (Isaac Lawrence / AFP via Getty Images)

Een demonstrant, van middelbare leeftijd in Tsim Sha Tsui, zei dat de politie gedreigd had hem in elkaar te slaan, toen ze zijn identiteit controleerde. “Hij provoceerde de politie niet, maar zei tegen de mensen die voor hem stonden om op te passen”, vertelde zijn vriend aan The Epoch Times.

Tijdens de protesten, die tot in de nacht doorgingen in het Mong Kok-gebied, vuurde de politie pepperspray af op de pers en hielden journalisten ter plaatse aan om te fouilleren.

Een verslaggeefster, van de lokale krant Apple Daily, zakte in elkaar nadat ze door een politieagent was weggevoerd en ongeveer 20 seconden in een wurggreep werd gehouden, aldus de Apple Daily.

TMHK, een kanaal voor burgerjournalisten, zei dat agenten zijn fotograaf dwongen om meer dan een uur geknield op de grond te zitten, door hem bij zijn nek op de grond te duwen. Hij werd daar vastgehouden, terwijl pepperspray van afgevuurde wapens van de politie, op de grond sijpelde.

De ‘Hong Kong Journalists Association’ heeft, samen met een half dozijn andere lokale mediaorganisaties, op 11 mei een gezamenlijke verklaring afgelegd, waarin de politie wordt veroordeeld voor het ‘aanvallen’ en ‘vernederen’ van verslaggevers.

Oproerpolitie houdt leden van de media tegen tijdens een demonstratie in het district Mongkok in Hongkong op 10 mei 2020. (Anthony Kwan / Getty Images)

“Eind vorig jaar had de politie haar motto veranderd in: ‘Hongkong met eer, plicht en loyaliteit dienen ‘… maar hun gedrag in het afgelopen jaar en dat van gisteravond, zijn volledig in strijd met deze vermelde waarden”, aldus de gezamenlijk afgelegde verklaring van de Hongkong media.

Shelly, die een protestvaandel vasthield op Canton Road, een belangrijke verkeersader, bekritiseerde de regering, omdat deze de rechten van mensen voor samenkomsten had onderdrukt, in naam van de strijd tegen de uitbraak van het COVID-19 virus.

Ze was “naar buiten gegaan om te demonstreren vanwege haar liefde voor Hongkong”, vertelde ze aan The Epoch Times. “Ik dacht dat wanneer meer burgers naar buiten gaan om te demonstreren, het een beetje veiliger is voor de studenten [jonge demonstranten]”, zei ze.

Meneer Chen, die uit Peking op bezoek was, zag de protesten zich ontvouwen. Hij zei dat het onwaarschijnlijk is dat Hongkongers hun inspanningen zullen opgeven. “Weet je nog waarom de oudere generaties naar Hongkong kwamen? Ze kwamen allemaal hier, om te ontsnappen aan de Chinese Communistische Partij [na de overname van China in 1949]”, zei hij.

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

De Hongkong editie van The Epoch Times heeft bijgedragen aan dit artikel.

Origineel op 11 mei 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Hundreds Arrested as Hong Kong Protests Renew on Mother’s Day

Onpartijdig en onafhankelijk nieuws
The Epoch Times is onafhankelijk en op waarden gebaseerd. Wij geloven dat echte journalistiek gebaseerd is op morele principes. We richten ons op belangrijke kwesties en de impact van beleidsmaatregelen, niet op partijdigheid. We volgen niet de onethische trend van agendagestuurde journalistiek, maar gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad om eerlijk te rapporteren.

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN