Honderden migranten die met geweld de Amerikaanse grens probeerden over te steken worden gedeporteerd

Honderden migranten die op 25 november in Californië de grens met het zuiden van Californië binnenstormden, terwijl ze projectielen naar agenten van de grenswacht gooiden en door traangas werden teruggeslagen, gaan door Mexico gedeporteerd worden.

Honderden mensen bestormden de grens, forceerden een deel van het hek en begonnen door de opening te gaan. Maar ze werden teruggedrongen door traangas dat door Amerikaanse agenten werd afgeschoten toen ze probeerden een tweede muur over te steken.

De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken, Alfonso Navarrete, zei dat de migranten door sommige leiders van de karavaan waren aangemoedigd de grens over te steken.

De groep slaagde erin een veiligheidsafzetting te omzeilen en probeerde vervolgens het hek te forceren en illegaal de Verenigde Staten binnen te gaan. Ongeveer 2000 migranten namen deel, vertelde een lokale agent van de Mexicaanse federale politie aan The Epoch Times.

Nu zeggen de Mexicaanse autoriteiten dat ze bijna 500 van de migranten die Amerika zo probeerden binnen te komen, gaan deporteren.

Een groep Midden-Amerikaanse migranten beklimt de grensafscheiding tussen Mexico en de Verenigde Staten terwijl anderen proberen deze neer te halen bij de grensovergang El Chaparral in Tijuana, Baja California State, Mexico, op 25 november 2018. (Pedro Pardo / AFP / Getty Images)

“Migranten die deelnemen aan deze gewelddadige acties, die volledig geïdentificeerd zijn, worden onmiddellijk gedeporteerd”, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken via een verklaring. “Dergelijke provocerende acties, die hun doelstellingen beslist niet helpen, schenden het kader voor legale migratie en kunnen leiden tot ernstige incidenten aan de grens.”

Mexico zei dat het het beschadigde hek zou repareren, maar geen militaire troepen naar de grens zou sturen.

De bestorming van de grens gebeurde nadat duizenden migranten de afgelopen week Tijuana instroomden, wat een humanitaire crisis veroorzaakte. Sommige analisten beweerden in november ten onrechte dat de karavanen nooit de Verenigde Staten zouden bereiken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de hoofdkaravaan 8247 mensen bevat, met 7417 daarvan in Tijuana of in de buurt van Mexicali.

De andere karavanen met elk duizenden mensen waren nog op weg naar de grens.

Het ministerie zei dat migranten het door Mexico aangeboden asiel zouden moeten accepteren, met de opmerking dat het werk, gezondheidszorg, onderwijs en andere voordelen omvat.

Mexico bood migranten tijdelijk asiel aan terwijl ze in het zuiden van Mexico waren, maar de meeste migranten verwierpen het aanbod.

Na de schermutselingen in Tijuana in het weekend merkte freelance verslaggever David Agren op: “Deze problemen in Tijuana waren weken geleden voorspelbaar, maar de karavaan ging toch verder naar de grens – en degenen die alles begeleidden, ontmoedigden migranten het Mexicaanse aanbod van een tijdelijk werkvisa of asiel te accepteren.”

Zondag zei het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat het land sinds oktober 19.0000 Centraal-Amerikanen naar hun eigen land heeft teruggestuurd. Van dat aantal maakten er 1906 deel uit van de karavanen.

Geweld

De migranten waren overwegend jonge mannen en vielen grenswachters aan door stenen naar hen toe te gooien. De Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP) beschouwt een steen als een wapen.

“Het personeel van Border Patrol werd vandaag getroffen door projectielen die door leden van de karavaan werden gegooid. Dergelijke acties zijn gevaarlijk en komen niet overeen met vreedzaam asiel zoeken”, zei Kirstjen Nielsen van het Department of Homeland Security .

“De daders zullen worden vervolgd. Ik zal het Department of Homeland Security (DHS) actief blijven ondersteunen terwijl ze werken om onze grens veilig te stellen”, zei ze.

Ze zei dat de regering werd gedwongen de grensovergang van San Ysidro te sluiten vanwege het grote aantal migranten dat illegaal de Verenigde Staten binnen probeert te komen.

“Ze probeerden de oude afscheiding langs de grens te doorbreken en probeerden grenswachten te raken door projectielen naar hen te gooien”, zei ze. “DHS tolereert dit type wetteloosheid niet en zal niet aarzelen om [grensovergangen] om veiligheidsredenen te sluiten.”

President Donald Trump merkte op dat sommige van de migranten met de vlaggen van hun thuisland bleven zwaaien, zelfs toen ze probeerden de Verenigde Staten binnen te komen, en zeiden dat veel van de migranten ‘ijskoude criminelen’ zijn.

Sommige leden van de karavaan droegen Hondurese vlaggen en riepen: “Wij zijn geen criminelen! Wij zijn internationale werknemers”, aldus 10 News.

Trump zei dat Mexico de migranten zou moeten uitzetten.

“Doe het met het vliegtuig, doe het met de bus, doe het hoe dan ook, maar ze komen NIET de V.S. in. We zullen de grens permanent sluiten als dat nodig is. Congres, financier de MUUR!”, zei hij in een verklaring op 26 november.

Een migrant zwaait met een Hondurese vlag langs de spoorlijn bij de grens tussen de VS en Mexico in Tijuana, Mexico, 25 november 2018, terwijl een groep migranten probeert de Verenigde Staten te bereiken. (Rodrigo Abd / AP Photo)

Geschiedenis

Grote groepen migranten hebben eerder geprobeerd de grens over te steken, waaronder een groep van meer dan 100 die botsten met agenten van Border Patrol in november 2013.

De Los Angeles Times meldde in die tijd dat agenten werden bekogeld met stenen en flessen, waardoor verschillende gewonden vielen.

“Agenten zeiden dat het incident deed denken aan de jaren negentig, toen migranten massaal de grens overkwamen, in zogenaamde ‘banzai-runs’ bedoeld om agenten te overweldigen”, meldde de Times.

“Toen het publiek zondag de rivier de Tijuana overstak naar Californië, kwamen meer dan een dozijn agenten in actie bij het grenshek bovenop de oeverdijk en gebruikten ze peperspray om ze tegen te houden, waardoor het gevecht ontstond”, vervolgde het rapport.

In 2007 zei Border Patrol dat agenten in een periode van één jaar bijna 1000 keer werden aangevallen, waardoor ze traangas en pepperspray gebruikten. Ambtenaren zeiden dat die tactiek levens kon redden. Sommige migranten gooiden grote stenen naar agenten om hen af te leiden terwijl groepen de grens overstaken. Ongeveer twee derde van de aanvallen was met stenen en de meeste andere waren fysieke aanvallen.

Grenswachter Joseph Ralph vertelde The Associated Press dat hij tussen 1987 en 2007 twintig keer door stenen was geraakt. “Je merkt dat je dekking gaat zoeken”, zei hij.

Een andere agent, Elley Taylor, reed in een voertuig toen een grote steen tegen de motorkap van de auto sloeg. “Het enige dat je kunt bedenken is: ‘Ik ben blij dat dat niet mijn hoofd was.’ Je kan het niet zien aankomen”, zei Taylor.

Er zijn geen sterfgevallen bekend van agenten die door stenen werden geraakt, maar er zijn wel ernstige verwondingen opgetreden. Ralph zei dat hij een gebroken schouderblad had, terwijl een andere agent in 2017 met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht nadat hij werd geraakt door een grote steen op de borst.

Door Zachary Stieber, NTD news

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN