Hongkong Epoch Times veroordeelt arrestatie van distributiemedewerkers bij demonstratie

De Hongkong-editie van The Epoch Times heeft de politie van Hongkong scherp veroordeeld voor het verrichten van willekeurige arrestaties op de plaats waar demonstraties waren, te midden van de implementatie van een nieuwe nationale veiligheidswet door Peking.

Op 1 juli, 23 jaar na de overdracht van Hongkong van het Verenigd Koninkrijk aan China, gingen duizenden demonstranten de straat op in weerwil van een politieverbod om zich tegen de nieuwe wet te verzetten. Vier distributiemedewerkers van de Epoch Times behoorden tot een groep mensen die door de politie werd ingesloten en gearresteerd.

Het plaatselijke Epoch Times-bureau riep op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van alle vier de gearresteerde personeelsleden. De vier (Chen Xiaojuan, Zhang Yan, Qiu Xiuzhu en Wang Jinxiang) zijn sindsdien op borgtocht vrijgelaten.

De vier verspreidden woensdagmiddag promotiemateriaal van Epoch Times in de buurt van Victoria Park in het district Causeway Bay, toen demonstranten bijeenkwamen om de straat op te gaan. Ze werden gearresteerd tussen 14.30 en 16.30 uur en gedurende de nacht vastgehouden op het politiebureau van North Point.

De politie heeft hen donderdag op verschillende tijdstippen op borgtocht vrijgelaten. Hun telefoons zijn in beslag genomen.

De politie fouilleerde hen en doorzocht ook hun tassen. De vier stafleden kregen ook te horen dat ze hun kleding moesten uittrekken en door de politie gegeven kleding aan moesten doen; de politie bewaarde de kleding als bewijs voor een onderzoek.

Hoewel agenten de kranten teruggaven, bewaarden ze posters en ander promotiemateriaal. Ze zeiden dat deze ook als bewijsmateriaal zouden worden bewaard. Van twee van de medewerkers, Chen en Jin, werden foto’s gemaakt met de posters naast hen. Alle vier moeten zich op 4 augustus melden bij het politiebureau.

De nationale veiligheidswet werd van kracht op 30 juni na een ceremoniële stemming door het Chinese National People Congress (NPC). De wet maakt individuen strafbaar voor elke vorm van ondermijning, afscheiding, terrorisme en heimelijke verstandhouding met het buitenland, met maximale straffen tot levenslange gevangenisstraf.

De politie heeft de hele dag massa-arrestaties verricht op 1 juli. Ongeveer 370 mensen waren gearresteerd op de plaats van de protesten, waarvan 10 op verdenking van schending van de nationale veiligheidswet.

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

Volg ons ook op YouTube

Origineel gepubliceerd op 2 juli op the Epoch Times: Hong Kong Epoch Times Condemns Arrest of Distribution Personnel During Protests

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN