Hongkongers protesteren in de hele stad terwijl de politie blijft arresteren

Op 13 oktober hielden Hongkongers protesten in alle 18 districten van de stad, en gingen daarmee het 19e achtereenvolgende weekend in met demonstraties tegen de pro-Peking regering.

Intussen verscherpte de politie de aanpak en hield zelfs burgers aan die geen maskers of zwarte shirts droegen – de gebruikelijke kledij van de demonstranten.

‘Dapper strijden’

Hongkongers noemden hun protest op 13 oktober ‘Overal dapper strijden als één familie’. Rond 13 uur ’s middags lokale tijd verschenen ze in grote winkelcentra in de hele stad om de regering op te roepen aan hun vijf eisen te voldoen.

Aanvankelijk richtte het protest zich tegen een uitleveringswet die het Chinese regime zou toestaan om individuen te verplaatsen naar en te berechten in communistische partij-gecontroleerde rechtbanken. Deze wet is inmiddels verworpen. Sindsdien richten de demonstranten zich op de overige 4 eisen; het invoeren van algemeen kiesrecht bij stadsverkiezingen; de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie voor het gedrag van de politie en het gebruik van geweld door de politie tijdens de protesten; vrijlating van de opgepakte demonstranten en intrekking van de aanklachten tegen hen; het intrekken van het woord ‘rellen’ bij het omschrijven van de protesten.

Terwijl sommige mensen origami kraanvogeltjes vouwden om hun eisen te uiten tijdens een demonstratie op de Tsim Sha Tsui Promenade in het district Kowloon, begonnen tientallen oudere demonstranten op 12 oktober met een 48-uur durende zitstaking bij het politiebureau in het district Wan Chai ter ondersteuning van jongere demonstranten.

De senioren legden uit dat 48 uur de maximale tijdsduur is die de politie een demonstrant vast kan houden zonder aanklacht in te dienen.

De demonstranten zoeken ook antwoorden op vragen rondom de dood van Chan Yin Lam, een 15-jarig meisje uit Hong Kong wiens lichaam op 22 september in zee werd gevonden. Ze was vermist sinds 19 september na het bijwonen van vele recente protesten.

Omdat ze op school een zwematlete was, vermoeden veel demonstranten dat er sprake is van een misdrijf, mogelijk begaan door de politie. Maar tijdens een persconferentie op 11 oktober sprak de politie de aantijging tegen, en noemde het een poging om de politie “in diskrediet te brengen”. Terwijl de doodsoorzaak nog moet worden achterhaald, heeft de politie uitgesloten dat er verdachte omstandigheden waren, aldus een woordvoerder. Op beelden van een bewakingscamera van 19 september is te zien hoe het meisje op blote voeten naar het water loopt.

Ondertussen, annuleerde Carrie Lam, Chief Executive van Hong Kong, een vergadering met senator Ted Cruz van de staat Texas in de V.S. nadat deze weigerde om het achter gesloten deuren te houden.

Geweld

Toen halverwege de middag meer demonstranten in winkelcentra en speeltuinen verschenen, kwam de politie in actie om hen te arresteren, waaronder een aantal lokale bewoners die niet als demonstranten gekleed waren.

In verschillende buurten verzamelden zich groepen mensen gekleed in zwarte T-shirts en maskers – een onlangs aangenomen wet tartend, die het mensen verbiedt om maskers te dragen tijdens openbare bijeenkomsten. Ze blokkeerden de wegen en trottoirs in een poging de politie te beletten arrestaties te verrichten.

Het duurde niet lang voordat de politie traangas afvuurde.

In de wijk Tsuen Wan heeft de politie ten minste twee traangasgranaten afgevuurd, zonder een waarschuwing vooraf met vlaggen voorzien van kleurcodes.

De metro exploitant van Hongkong, MTR,  sloot ’s middags verschillende stations en legde bepaalde trajecten tijdelijk stil na het uitbreken van de ongeregeldheden. Demonstranten in verschillende districten wilden niet vertrekken en zetten hun protesten lopend door de wijken voort.

De lokale media rapporteerden dat een demonstrant rond 18.45 uur een politieagent in de nek stak met een mes in het Kwun Tong district. De verdachte werd samen met een mogelijke medeplichtige gearresteerd. De politieman werd naar het ziekenhuis gebracht.

De Hong Kong Hospital Authority kondigde aan dat om 23.00 uur er 36 Hongkongers naar het ziekenhuis waren gebracht voor behandeling; twee mannen en een vrouw zouden in kritieke toestand verkeren.

Bij het ter perse gaan van deze krant was het totale aantal arrestaties nog niet bekendgemaakt door de politie.

De Hongkong afdeling van The Epoch Times leverde een bijdrage aan dit verslag.
Door Nicole Hao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN