Hongkongse secretaris van Justitie bevestigt dat de regering het gebruik van een noodverordening evalueert.

Voor het eerst heeft de regering van Hongkong bevestigd dat zij de noodverordening evalueert, een vérstrekkende wet die de regering, zo wordt gevreesd, in staat zou stellen de noodtoestand af te kondigen en protesten aan banden te leggen.

Sinds juni hebben miljoenen Hongkongers bijna 50 marsen en bijeenkomsten gehouden tegen een omstreden uitleveringswet, die het mogelijk maakt om mensen voor een proces naar het Chinese vasteland over te brengen, dat een geschiedenis heeft van mensenrechtenschendingen en een ondoorzichtig rechtssysteem. Velen vreesden dat het wetsvoorstel de autonomie van de stad ten opzichte van het Chinese regime zou aantasten. In 1997 veranderde het gebied van Brits naar Chinees bestuur met de uitdrukkelijke garantie dat de vrijheden en autonomie van Hongkong behouden zouden blijven.

Na enorme publieke druk kondigde Hongkongse leider Carrie Lam op 4 september aan dat het wetsvoorstel formeel zou worden ingetrokken. De demonstranten zeiden echter dat ze zouden blijven pleiten voor de inwilliging van hun andere eisen, waaronder overheidshervormingen voor open en vrije verkiezingen en een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van geweld door de politie tijdens demonstraties.

Teresa Cheng, de secretaris van Justitie van de stad, die een belangrijke voorstander van de uitleveringswet was, zei tijdens een openbare gelegenheid op 11 september dat de regering de noodverordening evalueert en een wetsvoorstel aan het onderzoeken is dat betogers zou verbieden een masker te dragen. Veel burgers die deelnemen aan protesten kiezen ervoor om maskers te dragen om hun identiteit te beschermen – uit angst voor represailles van de autoriteiten van Hongkong of het Chinese vasteland.

 Noodverordening

 De Hong Kong Noodverordening, ook wel de Noodwet genoemd, werd in 1922 door de Britse koloniale regering geformuleerd.

Het stelt de regeringsleider in staat om communicatie en transport te beperken, arrestaties te verrichten, uitgaansverboden af te kondigen en privé-eigendom in beslag te nemen.

Tijdens een persconferentie op 27 augustus, toen een verslaggever vroeg of Lam zou overwegen deze verordening  te gebruiken om protesten te onderdrukken, gaf Lam een vaag antwoord en zei dat “de regering de verantwoordelijkheid heeft naar alle wetten in Hongkong te kijken, als ze een legaal middel kunnen bieden om het geweld en de chaos te stoppen.”

Het pro-democratische kamp van de wetgevende macht van de stad, evenals rechtenorganisaties, veroordeelden Lam voor dergelijke opmerkingen.

De lokale media HKC News citeerde advocaat Geoffrey Yeung Ka-wai, die zei: “De noodwet is verouderd en moet worden afgeschaft.”

Yeung voegde eraan toe dat de wet een product is van het kolonialisme en een sfeer van “witte terreur” creëert, wat een klimaat van angst betekent.

Op een lokale top ter promotie van Pekings One Belt, One Road initiatief, waarbij het Chinese regime investeert in infrastructuurprojecten in het buitenland om zijn geopolitieke invloed te vergroten, zei Teresa Cheng Yeuk-wah in haar toespraak dat de regering van Hongkong “de verschillende effecten van de uitvoering van deze wet evalueert.”

Zij voegde eraan toe dat de regering andere maatregelen bestudeert om een einde te maken aan de maandenlange protesten, waaronder het indienen van een wetsvoorstel om betogers te verbieden hun gezicht te verbergen.

Eind augustus riepen pro-Peking wetgevers van de stad op tot een “anti-masker” wet, waarbij ze zeiden dat mensen niet op straat zouden durven protesteren als ze wisten dat de overheid ze mogelijk kon opsporen en arresteren.

Lokale en internationale critici hebben de alarmbel geluid door de mogelijke gevolgen van de wet.

De Hong Kong Internet Service Providers Association heeft op 29 augustus een dringende verklaring uitgegeven waarin het belang van een open internet wordt benadrukt. Het zei dat de associatie ongerust was over de internetbeperkingen die de overheid kan opleggen bij het uitroepen van de noodverordening.

De Amerikaanse Congressional-Executive Commission on China publiceerde op 29 augustus ook een verklaring waarin de regering van Hongkong werd bekritiseerd voor het openlaten van de mogelijkheid om de noodtoestand uit te roepen.

“Het afkondigen van de noodverordening of het nemen van maatregelen in de richting van een noodtoestand in Hongkong is de verkeerde manier om de situatie op te lossen”, verklaarde de commissie in een Twitter-post.

Felix Chung Kwok-pan, leider van de Liberale Partij in Hongkong, voorspelde op de commerciële radio Hong Kong dat het uitvoeren van de wet zou kunnen leiden tot “een evacuatie van buitenlanders en de terugtrekking van buitenlandse investeringen”.

Door Nicole Hao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN