Huawei laboratorium in China vliegt in brand; tenminste drie doden

Een gebouw op de laboratorium campus van Huawei in het zuiden van Dongguan stad in China vloog in brand op 25 september, waarbij minstens drie mensen omkwamen. De gemeente beweerde dat het gebouw niet verbonden was aan de laboratoria, maar Chinese media citeerden werknemers van Huawei die zeiden dat er in het gebouw 5G laboratoria waren.

Huawei is China’s grootste fabrikant van telecomapparatuur. Maar het bedrijf wordt geweigerd bij de 5G-rollouts van verschillende landen vanwege de bezorgdheid dat de producten door Peking zouden kunnen worden gebruikt voor spionage.

Staatsmedia ’21st Century Business Herald’ citeerde een Huawei-medewerker die zei dat de brand begon in een echovrije kamer die werd gebouwd om elektromagnetische golven te absorberen. Het absorptiemateriaal vloog per ongeluk in de brand.

Maar het nieuwsbericht werd al snel van het internet gehaald.

De kaart van de Huawei Tuanbowa Campus in Dongguan, China. (screenshot van Huawei’s Weibo-account)

Een ander overheidsmedium, ‘The Paper’, citeerde het management op de campus van het bedrijf, dat zei dat het gebouw dat in brand vloog het laboratoriumgebouw G2 was op Huawei’s Tuanbowa-campus in de Songshanhu High-tech Industrial Development Zone, Dongguan city.

Deze krant meldde ook dat het in de brand gevlogen gebouw 5G laboratoria huisvest.

Het rapporteerde verder dat Huawei was begonnen met het verhuizen van zijn onderzoekscentrum, Huawei Universiteit, en een test-productiecentrum naar het Songshanhu district sinds 2018. Die campus heeft ongeveer 30.000 ontwikkelaars in dienst, die werken aan de geavanceerde smartphones van het bedrijf, het besturingssysteem Harmony, en andere geavanceerde producten, aldus The Paper.

Drie doden

Na 3 uur ’s middags maakten getuigen video opnames op de Tuanbowa-campus.

In de video’s die Chinezen online deelden, kon men dikke rook uit het gebouw zien komen op ruim anderhalve kilometer afstand.

In sommige video’s zijn de bovenste drie verdiepingen van het gebouw gehuld in dikke rook. De muur was verbrand tot een donkere kleur.

Andere video’s zijn opgenomen op de campus van Tuanbowa. Hierop zijn Huawei medewerkers te zien die wegvluchtten van de gebouwen. Sommige medewerkers droegen witte laboratoriumjassen.

Het brandweerkorps van Dongguan verklaarde dat de brand om ongeveer 16.50 uur was geblust. De gevonden lichamen van ten minste drie mensen, werden geïdentificeerd als administratief personeel binnen de campus.

Voordat de brand was geblust, verkondigde het stadsbestuur van Dongguan dat er geen slachtoffers waren.

Tot dusver heeft de brandweer geen oorzaak gegeven voor de brand, maar bevestigde dat alle Huawei-medewerkers moesten worden geëvacueerd van de campus.

Door Nicole Hao

Kijk ook naar: 

Origineel op 25 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Huawei Lab Building in China Catches Fire, Killing Three

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN