Huidige stand van zaken in Hong kong

Hongkong blijft protesteren ondanks het intrekken van de uitleveringswet door leider Carrie Lam

De laatste opmerkingen van Hongkong leider Carrie Lam over haar besluit om een controversiële uitleveringswet in te trekken, zijn bekritiseerd door de Hongkongse pro-democratische Civic Party.

Op 5 september hield Lam een persconferentie waar ze haar besluit opnieuw bevestigde om de uitleveringswet in te trekken, die een dag eerder werd aangekondigd via een vooraf opgenomen televisietoespraak.

Lam verklaarde opnieuw dat de wet zal worden ingetrokken om de publieke bezorgdheid te verminderen en dat haar secretaris van veiligheid de intrekkingsprocedure zal starten wanneer de wetgevende macht van de stad (LegCo) volgende maand bijeenkomt.

Op de vraag van een verslaggeefster wat haar na drie maanden van gedachten heeft doen veranderen, antwoordde Lam: “Het is niet helemaal juist om dit als een verandering van mening te omschrijven.”

Miljoenen inwoners van Hongkong zijn sinds 9 juni de straat op gegaan om de regering op te roepen de wet in te trekken. Velen vreesden dat de autonomie van de stad in het gedrang zou komen, aangezien personen in de stad aan China zouden kunnen worden uitgeleverd om te worden berecht door rechtbanken die onder toezicht staan van de Chinese Communistische Partij van China (CCP). Deze staan bekend te worden misbruikt om critici het zwijgen op te leggen en het straffen van dissidenten.

Dit is kunst. Een foto op een whiteboard in een studentenhuis van de Chinese Universiteit van Hong Kong. #CarrieLam zei dat ze naar het publiek wil luisteren, ga alsjeblieft naar universiteiten in HK.

Lam zei dat ze de wet op 15 juni had opgeschort en maakte duidelijk dat de wet in juli “dood” was.

“Dus wat de inhoud betreft, is er geen plan om de wet in het licht van de onenigheid voort te zetten”, concludeerde ze.

Enkele feiten die je moet weten over de laatste ontwikkelingen in de Hongkong protesten

De Civic Party beschuldigde Lam in een Facebook-post na Lam’s persconferentie van het voor de gek houden van inwoners van Hongkong vanwege een ogenschijnlijke opmerking over het feit dat er geen verschil is tussen schorsing en intrekking.

Lam had de opschorting van de wet aangekondigd na massale protesten; toen meer dan een miljoen mensen begin juni de straat op gingen. Toen, op 9 juli , hield Lam een persconferentie waarin ze zei dat het wetsvoorstel effectief “dood” was – een woordkeuze die sindsdien sterke kritiek heeft gekregen omdat het de mogelijkheid liet bestaan dat het wetsvoorstel weer op de wetgevende agenda kon worden gezet.

Op dat moment publiceerde de Amerikaanse Senator Pat Toomey een waarschuwing over het “dode” wetsvoorstel, waarin staat dat de dreiging blijft bestaan, omdat het voorstel niet is ingetrokken.

De protesten in Hongkong zijn nu hun vierde maand ingegaan.

Op 5 september weigerde Lam om nog meer van de belangrijkste eisen van de demonstranten te vervullen, waaronder de vraag naar een onafhankelijke commissie om gevallen van vermeend politiegeweld te onderzoeken. In plaats daarvan zei Lam dat zij de interne waakhond van de politie, de Independant Police Complaints Council (IPCC), steunde om een onderzoek naar feiten uit te voeren over klachten tegen de politie.

Betogers hebben vraagtekens geplaatst bij het vermogen van het IPCC om onpartijdig onderzoek te doen naar klachten tegen de politiemacht – een zorgpunt dat de Mensenrechtencommissie van de VN in een rapport van 2013 al aan de orde heeft gesteld. De VN-commissie had Hongkong aanbevolen “een volledig onafhankelijk mechanisme in te stellen”, aangezien de IPCC “slechts adviserende en toezichthoudende taken heeft”.

Lam benadrukte nogmaals dat haar voorgestelde platform voor dialoog de weg is om de huidige crisis op te lossen, en legde uit dat haar besluit om de wet in te trekken “de basis” voor de verdere dialoog moet vormen.

Ze verwierp ook de eis van de demonstranten voor amnestie voor alle gearresteerde demonstranten, en zei dat een dergelijke stap in strijd zou zijn met de rechtsorde van de stad.

Op de vraag waarom ze geen pro-democratische leden heeft benoemd in de IPCC, zei Lam dat ze de benoemingsprocedure niet openbaar kon maken.

Op 4 september kondigde Lam aan dat ze twee nieuwe leden aan het IPCC heeft toegevoegd. Maar haar keuzes werden snel in twijfel getrokken door wetgever Jeremy Tam van de Civic Party. Tam wees er in een Facebook-post op dat beide door Lam benoemde leden uit het kamp dat voor de gevestigde orde is.

Na de persconferentie van Lam kondigde het pro-democratische kamp aan dat er meer protesten zullen worden gepland.

Wu Chi-Wai, voorzitter van de Democratische Partij, zei dat Lam reeds “haar beste kans” had gemist om de wet in te trekken, en als zij de resterende eisen blijft ontwijken, zal zij slechts het huidige conflict uitbreiden. Bovendien zei Wu dat de overheid van Lam de demonstranten negeert die in conflicten met de politie gewond raakten, waaronder een vrouwelijke medische vrijwilligster die het gezichtsvermogen in één oog verloor na geraakt te zijn met een niet dodelijk kogel op 11 augustus.

Pro-democratische Claudia Mo bekritiseerde Lam dat ze als een “kapotte cassetterecorder” er niet in slaagde om zich te verontschuldigen bij het volk en de verschillen in de publieke opinie te behandelen.

Sprekend op een andere persconferentie op 5 september verklaarde Tsuen Wan District Councillor Roy Tam dat hij het Amerikaanse Congres, dat snel het Hong Kong Human Rights and Democracy Act 2019 goedkeurde, steunde.

In het wetsontwerp, dat in juni zowel in het Parlement als in de Senaat werd ingediend, wordt voorgesteld de speciale handelsstatus van Hongkong afhankelijk te stellen van de jaarlijkse certificering van de autonomie van Hongkong door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Hong Kong Oriental Daily worden er in de komende week veel protesten gepland, waaronder een andere “stresstest” op de luchthaven van Hong Kong op 7 september en een bijeenkomst de volgende dag om een petitie in te dienen voor het aannemen van de Amerikaanse wet.

 Door Frank Fang, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN