Huis van Afgevaardigden in VS neemt voorstel aan zonder financiering voor de muur

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde donderdag 3 januari een wetvoorstel goed om de gesloten overheidsdiensten voor de korte termijn te financieren en te heropenen, maar weigerde enige financiering op te nemen voor een muur op de Mexicaanse grens zoals verzocht door president Trump.

Het Huis heeft twee afzonderlijke stukken wetgeving goedgekeurd.

Een wetsvoorstel voor de uitgaven, aangenomen met 239 stemmen voor en 192 tegen, zou $ 1,3 miljard (1,15 miljard euro) geven aan het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) voor financiering tot 8 februari. Niets van dat geld zou echter naar de bouw van de muur gaan.

Een pakket van zes voorstellen, dat werd aangenomen met 241 tegen 190, geeft financiering voor de overige federale instanties tot en met 30 september.

President Donald Trump heeft gezegd dat hij geen voorstel zou ondertekening waar geen financiering voor de muur in opgenomen is. Hij heeft aangegeven dat hij minder zou accepteren dan de $ 5 miljard (4,4 miljard euro) die hij oorspronkelijk had gevraagd, maar heeft geen bedrag genoemd. Het Witte Huis sprak zich formeel uit tegen de twee wetsvoorstellen in een verklaring van regeringsbeleid op 3 januari.

De nieuwe voorzitster van het Huis, Nancy Pelosi (Democraat-Californië), heeft gezegd dat ze de financiering van een muur niet zal steunen, omdat ze zegt dat het “duur” en “ineffectief” is.

“We hebben het over grensbeveiliging”, zei Pelosi in een interview met Today op 3 januari. “Er is nooit genoeg overtuigingskracht zodat hij tegen ons kan zeggen: ‘We willen dat je iets doet dat niet effectief is, dat miljarden dollars kost, en die de verkeerde boodschap geeft over wie we zijn als een land.”

Maar de president is het daar niet mee eens.

Uren voorafgaand aan de stemming in het Huis van afgevaardigden, ging Trump naar de perskamer van het Witte Huis om de media over de grensbeveiliging te adresseren – de eerste keer dat hij vanaf dat podium heeft gesproken.

“Je kunt het een barrière noemen, je kunt het noemen wat je wilt, maar in wezen hebben we bescherming nodig voor ons land”, zei hij. “Ik heb nog nooit zo veel steun gehad als de afgelopen week voor mijn houding ten aanzien van grensbeveiliging, van grenscontrole en, als we eerlijk zijn, van de muur of barrière.”

In de perskamer nodigde Trump leden van de National Border Patrol Council (NBPC) uit hun mening te geven over het belang van een fysieke barrière langs de zuidwest-grens.

NBPC directeur Brandon Judd, die al 21 jaar als agent voor de grenspolitie werkzaam is in één van de drukste sectoren van het land, zei: “Waar je ook kijkt, waar we muren hebben gebouwd, hebben ze hun werk gedaan … Ze waren een absolute noodzaak voor agenten van de grenspolitie om de grens veilig te stellen.”
Aan de grensstrook van Yuma, Arizona, reduceerde een hek de illegale grensovergangen met bijna 95 procent en stopte het illegale autoverkeer.

Art del Cueto, vice-directeur van de NBPC, drong er bij verslaggevers op aan zich af te vragen: “Als ik bij u thuis kom, wilt u dan dat ik op de voordeur klop, of wilt u dat ik door het raam klim?”

Hij zei dat grenspolitie agenten risico lopen met de sluiting van de overheid.
“Het komt echter aan op de grensbeveiliging en we zijn president Trump bijzonder dankbaar en we ondersteunen volledig wat hij doet om voor de grenzen van onze natie te zorgen, om de toekomst van deze Verenigde Staten op zich te nemen”, zei del Cueto.

Trump maakte ook zijn standpunt tegenover de uitgesproken zorgen van de Democraten over de kosten voor de belastingbetaler voor een muur die op 4 december bekend werden toen via Twitter er bij het Congres op aan drong financiering voor de muur goed te keuren.

“Zou iemand alsjeblieft de Democraten kunnen uitleggen (we hebben hun stemmen nodig) dat ons land 250 miljard dollar per jaar verspilt aan illegale immigratie, nog zonder de verschrikkelijke drugsgolf mee te tellen. Top grensbeveiliging, inclusief een muur, kost $ 25 miljard. Loont zichzelf binnen twee maanden. Doe het!”

Trump zal op 4 januari weer een ontmoeting hebben met het Congres in het Witte Huis, nadat het nieuwe congresleiderschap is goedgekeurd. De leiders hebben elkaar ontmoet op 2 januari, maar er is geen vooruitgang geboekt. Minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen stond gepland voor een briefing aan de congresleiders over de grensveiligheid, maar werd onderbroken door Democraten en was niet in staat de briefing te doen.

Sluiting van de overheid

Trump zegt al minstens sinds juli dat hij bereid was het financieringsvoorstel niet te ondertekenen, wat zou resulteren in een gedeeltelijke uitschakeling van de overheid, als het Congres geen financiering voor de muur zou verstrekken.

Wetgevers slaagden erin financiering voor ongeveer driekwart van de regering goed te keuren, maar toen het aankwam op de laatste, waaronder de DHS en de grensbeveiliging, blokkeerden Democraten de financiering van de muur in de Senaat, waar de Republikeinen niet de benodigde meerderheid hebben.

Republikeinse senatoren schoven het dispuut uiteindelijk voor zich uit en besloten een door de Democraten gesteund wetsvoorstel te steunen voor DHS financiering tot 8 februari zonder geld voor de muur.

Maar deze optie ging niet op in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen als alternatief een wetsontwerp met ongeveer $ 5 miljard voor de muur hadden aangenomen, wat op zijn beurt werd geweigerd door de Democraten in de Senaat.

Als gevolg hiervan had op 22 december ongeveer een kwart van de overheid geen geld meer.

Trump zei op 2 januari dat hij bereid is de sluiting voort te zetten totdat het geld voor de muur verschijnt, en noemt het “een te belangrijk onderwerp om van weg te lopen”.

Door Mimi Nguyen Ly, NTD

Charlotte Cuthbertson en Petr Svab van The Epoch Times droegen bij aan dit rapport.

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN