Hulp komt langzaam op gang terwijl het dodental van Indonesië de 1.500 passeert

PALU – Voor sommigen die vorige week de massale aardbeving en tsunami op het eiland Sulawesi in Indonesië hebben overleefd, zijn de herinneringen en de gruwel van een ramp met meer dan 1.500 doden zowel moeilijk te wissen als te begrijpen. De natuur heeft simpelweg haar woede op hen losgelaten.

Meubelmaker Khairul Hassan herinnert zich dat hij vorige week aan het strand aan het werk was in een winkel voor een reeks magazijnen de aarde hevig begon te trillen. Hij rende naar een nabijgelegen heuvel en zag hoe de oceaan steeg en zich naar voren wierp. Nu kan hij het niet meer vergeten.

“Ik zag de golven komen en alles wegvagen: gebouwen, fabrieken, magazijnen en sommige mensen die verloren waren, wegrennend van de golven, sommigen van hen vrouwen en kinderen”, zei hij op 3 oktober. “Ook magazijnmedewerkers die gevangen zaten onder de goederen, werden allemaal weggevaagd door de zee. Het is zo tragisch. Het is zo angstaanjagend om het je te herinneren.”

Het officiële dodental steeg tot 1.407, met duizenden gewonden en meer dan 70.000 mensen raakten ontheemd, zei woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van het nationale rampenbureau. Hij zei dat het aantal doden zal toenemen, maar dat reddingsploegen alle getroffen gebieden hebben bereikt.

Hulp kwam langzaam op gang in gebieden die werden verwoest door de dubbele ramp. Inwoners van een wijk klapten, juichten en gaven high-five’s  in hun opwinding, bij het zien van een vrachtwagen vol met voorraden.

“Ik ben zo blij”, zei Heruwanto, 63. Hij bemachtigde een doos instant noedels. “Ik heb echt al drie dagen niet gegeten.”

Het bereiken van de zwaarst getroffen gebieden buiten Palu met voedsel, water, brandstof en medicijnen gaat moeilijk. Palu is de grootste stad die zwaar beschadigd is tijdens de ramp van vrijdag. Vele wegen zijn kapot en gespleten door het gewelddadige schudden of geblokkeerd door puin. Communicatie blijft beperkt.

man neemt drankjes uit verlaten magazijn na aardbeving en tsunami in Indonesië
Een man stopt drankjes uit een verlaten magazijn in een zak, in een door de aardbeving en tsunami getroffen gebied in Palu, Centraal Sulawesi, Indonesië, op 3 oktober 2018. (Dita Alangkara/AP)

Het V.N.-humanitair bureau zei dat “de behoeften groot zijn”, mensen hebben dringend onderdak, schoon water, voedsel, brandstof en medische noodhulp nodig.

Ondertussen barstte woensdagochtend een vulkaan uit op een ander deel van het eiland Sulawesi, ongeveer 940 kilometer ten noordoosten van de aardbevingszone, en spoot een pluim as meer dan 6.000 meter de lucht in. Vliegtuigen werden gewaarschuwd voor de wolk die uit Mount Soputan oprees, omdat de substantie gevaarlijk kan zijn voor vliegtuigmotoren, maar er werden in het gebied geen evacuaties gedaan.

Deskundigen zeiden dat het mogelijk is dat de aardbeving de uitbarsting versnelde, maar er is geen concreet bewijs om dat aan te tonen. De activiteit bij de vulkaan was sinds augustus toegenomen en begon maandag te schommelen, vertelde Kasbani, hoofd van het Indonesische Vulcanology and Geology Disaster Mitigation Agency, aan een online nieuwsportaal.

In de aardbevingszone is water het belangrijkste probleem, omdat de meeste van de bevoorradingsinfrastructuur is beschadigd, vertelde de Amerikaanse woordvoerder Farhan Haq tegen verslaggevers op het hoofdkantoor van de Verenigde Staten in New York. Hij zei dat de regering de noodhulp coördineerde en dat de V.N. en hulporganisaties aanwezig of onderweg waren.

“We voelen ons hier stiefkinderen, omdat alle hulp naar Palu gaat”, zei Mohamad Taufik (38) uit de stad Donggala, waar nog vijf van zijn familieleden vermist zijn. “Er zijn veel jonge kinderen hier die hongerig en ziek zijn, maar er is geen melk of medicijn.”

Meer dan 25 landen boden hulp aan nadat de Indonesische president Joko “Jokowi” Widodo een beroep deed op de internationale gemeenschap. Weinig daarvan heeft echter de rampzone bereikt en steeds wanhopigere bewoners hebben voedsel en brandstof uit beschadigde winkels gepakt en om hulp gesmeekt. Widodo bezocht woensdagochtend de rampzone en zei dat er nog steeds werk aan de winkel is, maar dat de omstandigheden verbeterden toen bedrijven weer open gingen en mensen hielpen hun leven weer op de rit te krijgen. Hij zei dat president Donald Trump hem dinsdagavond belde en hulp bood.

“We werken in fasen. Er zijn veel dingen gaande in verband met evacuatie, en hulp en brandstof komt ook binnen”, zei hij, erop wijzend dat 30 mensen onder het puin begraven blijven in het Roa Roa Hotel in Palu. “Elke provincie heeft verschillende issues, inclusief beveiliging.”

Reddingsteams zoeken tussen puinhopen van Roa-Roa Hotel na aardbeving en tsunami
Reddingsteams blijven zoeken tussen de puinhopen van het Roa-Roa Hotel na de aardbeving en tsunami in Palu, Centraal Sulawesi, op 3 oktober 2018. (Tatan Syuflana/AP)

Sommige dakloze bewoners wachtten niet op hulp. Tientallen doorzochten de resten van een platgeslagen complex van magazijnen langs de verwoeste kustlijn van Palu, op zoek naar alles wat ze konden gebruiken om te verkopen of wat hen zou kunnen helpen bij de wederopbouw. Ze vervoerden golfplaten, hout, buizen en andere voorwerpen.

“We moeten dit doen omdat er geen hulp is van de overheid”, zei Zaitun Rajamangili, 41, en voegde eraan toe dat zijn huis werd weggevaagd maar zijn familie overleefde.

Een vliegtuig met 12.000 liter brandstof arriveerde en vrachtwagens met voedsel waren op weg met politie-escorte voor bescherming tegen plunderaars. Veel benzinestations waren niet operationeel vanwege aardbevingsschade of door mensen die brandstof stalen, zei de woordvoerder van het nationale rampenbureau Sutopo Purwo Nugroho in Jakarta.

De Indonesische militaire leider Hadi Tjahyanto zei dat één gewapende soldaat en één gewapende politieman op elke hulpvrachtwagen wordt geplaatst en soldaten worden gestuurd om de markten, de luchthaven en brandstofdepots te beveiligen en de orde te handhaven. Hij voegde eraan toe dat een Singaporees militair transportvliegtuig slachtoffers van het vliegveld in Palu zal evacueren. Daarnaast wordt verwacht dat vliegtuigen uit Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Japan hulp zullen leveren.

Teams bleven zoeken naar overlevenden onder verwoeste huizen en gebouwen.

politie-eenheid K9 blijft zoeken naar slachtoffers tussen puinhopen na aardbeving en tsunami in Palu
Een politie-eenheid K9 blijft zoeken naar slachtoffers tussen de puinhopen na de aardbeving en tsunami in Palu, Centraal Sulawesi, op 3 oktober 2018. (Tatan Syuflana/AP)

Australië heeft aangekondigd dat het 50 medische professionals zal sturen als onderdeel van een hulppakket van €3,1 miljoen. De Verenigde Staten en China zijn onder andere landen die hulp hebben geboden.

Haq van de V.N. zei dat het Indonesische Ministerie van Sociale Zaken het V.N. kinderagentschap UNICEF heeft gevraagd om maatschappelijk werkers naar het getroffen gebied te sturen om kinderen te ondersteunen die alleen zijn of gescheiden zijn van hun familie. En hij zei dat de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat een gebrek aan onderdak en beschadigde waterzuiveringsfaciliteiten kan leiden tot uitbraken van overdraagbare ziekten.

Indonesië, een uitgestrekte archipel van 260 miljoen mensen, wordt vaak getroffen door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s vanwege de ligging aan de “Ring of Fire”, een boog van vulkanen en breuklijnen in het Pacifisch Basin. Een krachtige aardbeving op het eiland Lombok heeft in augustus 505 mensen gedood.

Door Stephen Wright
The Associated Press

Deze Piloot zag de Tsunami vanuit de lucht: 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN