In China geboren Pompeo-adviseur verwerpt Xi’s multilateralisme-claim: China heeft geen echte bondgenoten

Xi riep op tot “multilateralisme” tijdens de Algemene Vergadering van de VN

De belangrijkste China adviseur van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo,  is de in Anhui geboren Dr. Miles Yu. Hij verscheen op 22 september in het openbaar om de “multilateralisme” benadering te verwerpen die door de Chinese leider Xi Jinping op de Algemene Vergadering van de VN werd bepleit.

Yu, die door de Chinese staatsmedia is bestempeld als de nummer één verrader van het Chinese ras in de moderne geschiedenis, zei dat Xi’s opmerkingen voortkomen uit een “gebrek aan zelfbewustzijn”.

Hij zei dat de Chinese Communistische Partij (CCP)  “geïsoleerd” is zonder echte bondgenoten, behalve Noord-Korea en Rusland, die probeert “moeilijk te doen”.

Hij gaf ook commentaar op het gebrek aan betrouwbaarheid van de CCP, zoals blijkt de “brutale en semi-fascistische” acties in Hongkong.

Yu maakte deze opmerkingen tijdens een online discussie over de implicaties van de acties van de CCP in Hongkong, georganiseerd door de Canadese denktank het Macdonald-Laurier Institute.

Hij verklaarde: “Gedeelde waarden – dat is de basis voor het multilateralisme”.

“Wij (de Verenigde Staten) hebben landen als Australië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Canada, EU-, NAVO- en ASEAN landen – we delen allemaal dezelfde waarden.”

Hij riep vrienden en bondgenoten over de hele wereld met dezelfde waarden als de Verenigde Staten op om “een alliantie van democratieën te vormen teneinde de dreiging van China tegen te gaan”.

“Zowat elke liberale democratie in de wereld erkent dat China een bedreiging vormt”, zei hij.

“Houd altijd in gedachten dat China geen enkele echt betrouwbare bondgenoot heeft. Wat het dus zeer ironisch maakt om gisteren  Xi Jinping bij de VN te horen praten over China als de kampioen van het multilateralisme.”

Yu verwierp Xi’s bewering en noemde het “een volledige weerspiegeling van een gebrek aan zelfbewustzijn”.

Hij zei dat de Verenigde Staten “meer multilateraal zijn dan enig ander land in de wereld bij het omgaan met China, iets dat mondiaal is en existentieel”, maar hij stelde dat “multilateralisme een doel moet hebben”.

“Partijen, dialogen en banketten zijn [zelf] niet per se een kumbaya die alle problemen in de wereld zullen oplossen”, zei hij. Daarbij verwijzend naar multilaterale besprekingen over de Noord-Korea kwestie, gevoerd door eerdere Amerikaanse regeringen met vijf  andere partijen en niet leiden tot enige vooruitgang.

Hij zei dat president Donald Trump voor een andere aanpak had gekozen, hij koos ervoor rechtstreeks met Kim Jong Un te gaan praten en “hem nu al ruim drie en een half jaar heeft geneutraliseerd”.

Yu zei verder dat het doel van de Verenigde Staten met betrekking tot China en de regio, het behoud is van waarden als vrijheid en de rechtsstaat, die in Hongkong echter zijn uitgedoofd.

“China ziet het hele internationale systeem als een eindeloze strijd tussen het Chinese socialisme – socialisme met Chinese kenmerken – en de rest van de wereld. Dus ze willen dat we de systemische, politieke en ideologische verschillen tussen de twee systemen vergeten”, zei hij.

Miles Yu, wiens Chinese naam Yu Maochun is, werd geboren in China en kwam in 1985 naar de Verenigde Staten om te studeren. Hij is professor van Oost-Aziatische en militaire en maritieme geschiedenis aan de United States Naval Academy (USNA), en een belangrijk lid van de beleidsplanning staf van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die bekend staat als de interne denktank van het ministerie.

Velen geloven dat Yu de sleutelfiguur is in de beleidsvorming van de Trump-regering met betrekking tot China. Minister Pompeo beschreef hem als “een centraal onderdeel van zijn team”, en David Stilwell, onderminister voor Oost-Azië en Stille Oceaan aangelegenheden, noemde Yu een “nationale schat”.

Yu’s harde standpunt tegen communistisch China heeft Peking geïrriteerd.

De CCP heeft onlangs tegen hem een reeks maatregelen genomen om wraak te nemen, zoals bericht door The Epoch Times.

In juli 2020 werd op Yu’s oude school, Yongchuan Middle School in Chongqing – een megastad in het zuidwesten van China – zijn naam uit de eremuur gebeiteld. Yu werd geëerd voor de hoogste score op de nationale toelatingstest in China voor sociale wetenschappen in 1979.

Eerder deze maand beweerde een groep oudere Chinese mannen met dezelfde achternaam als Yu dat Yu een “verrader van de Chinese natie” was en verwijderde zijn naam van de genealogische kaart van de “Yu-clan”.

Yu reageerde op zijn sociale media-account: “Het lijkt bizar om mijn naam van een genealogische kaart te halen waar ik nog nooit van heb gehoord en me niet interesseert. De farce brokkelt af onder het gewicht van zijn absurditeit.”

Een “groots experiment”

In de online discussie op dinsdag beschreef Yu de situatie in Hongkong sinds 1997 als een “groots experiment dat jammerlijk mislukt is”. Hij zei dat Hongkong een “experiment was die testte of betrouwbaarheid van [de] Chinese Communistische Partij gegrond was”, dat is echter mislukt en het heeft aan de wereld getoond dat ze Peking niet kan vertrouwen.

Peking beloofde gedurende 50 jaar “één land, twee systemen” te handhaven nadat in 1997 het Verenigd Koninkrijk Hongkong terug gaf aan Chinees bestuur. Maar het communistische regime is al teruggekomen op haar woorden en probeerde het communisme en totalitarisme op te leggen aan de mensen van Hongkong. 

Yu beschouwt het ” één land, twee systemen” van de CCP als een “bankroet-idee” vanwege haar eigen “innerlijke tegenstrijdigheid”. Hij wees erop dat “nationale eenwording” zinloos zou zijn voor China zonder “politieke vrijheid”. Als voorbeeld noemde hij de hereniging van Oost- en West-Duitsland, en ook het Koreaanse schiereiland.

“Mensen zouden niet één zijn onder een totalitair regime”, zei hij.

Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat de mensen in Hongkong het systeem van vrijheid en de rechtsstaat hebben gekozen, niet het systeem van communistische autocratie uit naam van natuurlijke eenwording.”

Hij zei dat het brute optreden van het communistische China tegen de democratie en het opleggen van de nationale veiligheidswet in Hongkong ertoe heeft geleid dat het “één land, twee systemen”-model, de “voorbeeldfunctie voor Taiwan” volledig heeft verloren.

Door Alex Wu 24 september 2020 

Origneel op 24 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: China-Born Pompeo Adviser Rejects Xi’s Multilateralism Claim: China Has No True Allies

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN