In een optimistische State of the Union prijst Trump de Amerikaanse economie

President Donald Trump gaf zijn jaarlijkse ‘State of the Union’ en prees de ontluikende Amerikaanse economie op een belangrijk moment, slechts maanden verwijderd van de verkiezingen in november.

“Drie jaar geleden lanceerden we de geweldige Amerikaanse comeback. Vanavond sta ik hier voor jullie om de ongelooflijke resultaten met jullie te delen”, zei Trump. “In slechts drie korte jaren hebben we de mentaliteit van de Amerikaanse achteruitgang vernietigd en hebben we het beperken van de Amerikaanse rol verworpen”, en de Verenigde Staten “gaan vooruit in een tempo dat kort geleden nog ondenkbaar was, en we gaan nooit meer terug”, voegde hij eraan toe.

Trump sprak voor zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat en gaf zijn toespraak in dezelfde kamer waar hij eind vorig jaar was ‘impeached’. De Senaat zal woensdag zeker stemmen voor vrijspraak van beschuldiging van obstructie van het Congres en machtsmisbruik, omdat geen een Republikein aangegeven heeft voor een veroordeling te stemmen. Achter hem op de estrade zaten House Speaker Nancy Pelosi (Democraat -Californië), die eind september de aankondiging deed van het onderzoek naar de beschuldigingen, en vice-president Mike Pence.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (C-R) en de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin (2e R) begroeten president Donald Trump bij zijn aankomst voor de State of the Union (Mandel Ngan / AFP via Getty Images)

Behalve leden van het Congres, waren de rechters van het Hooggerechtshof – inclusief hoofdrechter John Roberts, voorzitter van het impeachment proces – aanwezig in het publiek.

In de toespraak gebruikte Trump zijn podium om een ​​optimistische en hoopvolle boodschap te geven met het oog op het gekibbel in Washington tussen de twee partijen. Hij heeft het woord impeachment niet genoemd.

“De visie die ik vanavond zal geven laat zien hoe we de meest welvarende en inclusieve samenleving ter wereld bouwen – één waar elke burger kan participeren in het ongeëvenaarde succes van Amerika en waar elke gemeenschap kan deelnemen aan de buitengewone opkomst van Amerika”, zei de president.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence en voorzitter van het huis van afgevaardigden Nancy Pelosi vóór de toespraak van de State of the Union door president Donald Trump in het Capitool in Washington, op 4 februari 2020. (Mandel Ngan / AFP)

De president prees de NAFTA-vervangende overeenkomst tussen de VS en Mexico-Canada (USMCA), zijn handelsovereenkomst met China, belastingverlagingen en benadrukte dat er meer fabrieken in de Verenigde Staten worden gebouwd.

“In acht jaar van de vorige regering zijn meer dan 300.000 mensen in de werkende leeftijd gestopt met werken”, zei hij, verwijzend naar de twee termijnen van voormalig president Barack Obama. Maar: “In slechts drie jaar van mijn regering hebben 3,5 miljoen mensen in de werkende leeftijd zich bij de werkenden aangesloten”, merkte de president op.

USMCA werd vorige week ondertekend door Trump na goedkeuring door zowel het Huis als de Senaat. Trump zei in zijn 2016-campagne dat het implementeren van een nieuwe deal ter vervanging van NAFTA, die werd ondertekend tijdens de Clinton-regering, een van zijn prioriteiten zou zijn. Waarschijnlijk zal hij de vervanging naar voren brengen tijdens campagne-evenementen in de komende maanden.

President Donald Trump geeft zijn State of the Union-toespraak in het Capitool in Washington op 4 februari 2020. (Mandel Ngan / AFP via Getty Images)

“Veel politici kwamen en gingen, beloofden NAFTA te veranderen of te vervangen – om vervolgens absoluut niets te doen”, verwijzend naar de 25-jaar oude Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst die hij met Canada en Mexico heeft bijgewerkt. Hij zei: “Maar in tegenstelling tot zovelen die vóór mij kwamen, houd ik mij aan mijn beloften. Zes dagen geleden heb ik NAFTA vervangen en de gloednieuwe VS-Mexico-Canada-overeenkomst officieel bekrachtigd.”

Het Witte Huis nodigde een aantal gasten uit voor de toespraak, waaronder een plaatsvervangend hoofd van de grenspatrouille, een voormalige Venezolaanse politiechef die 15 jaar lang werd vastgehouden voordat hij ontsnapte, militaire veteranen, de vrouw van een soldaat die in Irak is vermoord door troepen geassocieerd met de Iraanse commandant Qassem Soleimani – die eerder dit jaar werd gedood in een Amerikaanse drone-aanval – en anderen.

Socialisme was ook een doelwit tijdens het toespraak, waarbij de president het beschreef als een vernietigende kracht die zowel de Amerikaanse economie als waarden uitholt.

“We zullen het socialisme nooit de Amerikaanse gezondheidszorg laten vernietigen”, zei hij.

Door Jack Phillips

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN