Inwoners Tijuana botsen met migranten uit Midden-Amerika: ‘Ga terug!’

Inwoners van Tijuana willen dat de in de stad aangekomen migranten uit Midden-Amerika, vertrekken, terwijl duizenden andere migranten naar het gebied trekken om te proberen de Verenigde Staten binnen te komen.

Het hoofddeel van de migrantenkaravaan, met naar schatting 6.500 mensen, gaat naar Tijuana. Sommige leden van de karavaan hebben de stad al bereikt, hetgeen onrust veroorzaakte bij de lokale bevolking.

De inwoners protesteerden en zeiden dat er al te veel migranten waren en drongen er bij hen op aan te vertrekken.

Tijdens de meer dan drie uur durende confrontatie laat op de avond van 14 november, zongen wijkbewoners het Mexicaanse volkslied en zwaaiden met Mexicaanse vlaggen, meldde de Palm Springs Desert Sun. Ze riepen ook: “Je bent niet welkom” en “Wegwezen!”

Tussen de bewoners en de migranten werd er geduwd, getrokken, getrapt en vielen er een paar rake klappen, terwijl er meer dan 36 politieagenten ter plaatse waren die probeerden met de situatie om te gaan.

“Dit is geen geschikte plaats voor hen”, zei een lokale bewoner. “Er zijn geschikte plaatsen voor hen.”

“Het gaat hier niet om discriminatie, het gaat om veiligheid!”, voegde een andere toe.

migranten in Tijuana
Migranten uit Midden-Amerika kijken naar het grenshek in Tijuana, Mexico op 14 november, 2018. (AP Photo/Gregory Bull)

Honderden komen aan in Tijuana, duizenden zijn onderweg

De protesten begonnen nadat naar schatting 750 migranten uit bussen stapten in Tijuana op 14 november. Sommige gingen naar opvangcentra, maar andere brachten de nacht door in een geïmproviseerd kamp aan de Stille Oceaan. Dit lag op een steenworp afstand van de grensafbakening tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Het grootste deel van de karavaan leek zo’n 1.800 kilometer van de grens verwijderd te zijn, maar heeft zich honderden kilometers per dag verplaatst door mee te liften met vrachtwagens en bussen.

Veel van de nieuwkomers wachtten in Tijuana op de komst van de leiders van de karavaan om hen te begeleiden bij de opties voor immigratie naar de Verenigde Staten, waaronder het aanvragen van asiel. Sommigen zeiden dat ze misschien illegaal zouden oversteken.

Minder dan één procent van de Mexicaanse bevolking is in het buitenland geboren, vertelde Javier Urbano aan USA Today. Urbano is een professor aan de Ibero-Amerikaanse universiteit en bestudeert immigratie. Hij zei dat het debat over immigratie in het land “net begint”.

Ondertussen zei 34 procent van de respondenten in een recente enquête dat de Mexicaanse regering “niet moet helpen en hen onder druk moet zetten om terug te gaan naar hun land”.

migrant-caravan-boards-buses-in-la-concha
Migranten die in een karavaan reizen in de hoop de Verenigde Staten te bereiken, wachten op 14 november 2018 in de rij voor de bus in La Concha. Het grootste deel van de karavaan leek ongeveer 1800 kilometer van de grens te zijn, maar verplaatste zich honderden kilometers per dag. (AP Photo / Marco Ugarte)

Plannen om de grens te overspoelen

Migranten zeiden dat Mexicanen in het algemeen vriendelijk tegen hen waren. De meesten verwierpen echter het aanbod voor asiel in het land, inclusief banen, onderwijs en gezondheidszorg.

“Mexico was uitstekend; we hebben geen klachten over Mexico. De Verenigde Staten dat valt nog te zien”, zei Josue Vargas, een migrant uit Honduras.

Henry Salinas, een 30-jarige uit Honduras, zei dat hij van plan was om te wachten op de hoofdkaravaan, zodat de groep tegelijkertijd het grenshek zou kunnen bestormen en de agenten van Border Patrol zou kunnen overweldigen. Er zijn tot wel 10.000 migranten onderweg naar de grens in drie karavanen. Volgens de recente richtlijnen van president Donald Trump komen migranten die niet via een grensovergang het land binnenkomen, niet in aanmerking voor asiel.

“Het wordt met zijn allen tegen één, één tegen allen. Heel Midden-Amerika tegen één, en één tegen Midden-Amerika…. Iedereen tegen Trump en Trump tegen iedereen”, zei Salinas.

Door Zachary Stieber

Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag

Van NTD News

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN