IE-diefstal door China blijft een heikel punt in handelsbesprekingen

WASHINGTON- Of de Verenigde Staten en China het eerste deel van een handelsovereenkomst zullen ondertekenen op de APEC-vergaderingen in Chili is nog niet zeker. Een obstakel in de lopende besprekingen is het standpunt van China over intellectueel eigendom. Dit is één van de meest problematische kwesties in de handelsbesprekingen, aangezien er niet veel beweging zit in Peking om de eisen van de V.S. tegemoet te komen, zegt een China-deskundige.

Het optimisme was toegenomen nadat de twee grootste economieën ter wereld op 11 oktober hadden aangekondigd dat ze in principe een gedeeltelijke handelsovereenkomst hadden bereikt, over intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouw.

President Donald Trump noemde de overeenkomst “een zeer substantiële overeenkomst voor de eerste fase”, die verhogingen van de heffingen op Chinese goederen opschortte in oktober. Peking heeft ermee ingestemd de aankoop van Amerikaanse landbouwproducten te stimuleren en heeft vooruitgang geboekt bij het openstellen van de financiële dienstenmarkten voor Amerikaanse banken.

Er is echter nog steeds een gevoel van scepsis als het gaat om Chinese concessies op het gebied van intellectuele eigendomsrechten (IE).

 “Ik denk dat momenteel de speculatie in wezen is dat China de acties die het afgelopen jaar al heeft ondernomen om de IE in China te versterken, opnieuw wil verpakken”, aldus Jude Blanchette van Freeman Chair in China Studies bij het Center for Strategic and International Studies (CSIS), op 29 oktober.

Tijdens een persconferentie van het CSIS zei Blanchette dat “IE-bescherming één van de moeilijkste kwesties is” in de handelsbesprekingen.

China heeft het afgelopen jaar wetgeving aangenomen om de markttoegang te verbeteren en de IE-bescherming te versterken. Er zijn echter problemen geweest met de handhaving van deze wetten. En de problemen beperken zich niet alleen tot regels en handhaving.

“Je hebt niet alleen IE-diefstal door de staat, maar er is ook veel commerciële IE-diefstal. En veel ervan gebeurt op manieren die net buiten het vermogen van het regelgevend apparaat liggen om actie te ondernemen”, zei Blanchette. Het zou zeer moeilijk zijn om alle IE kwesties in de eerste fase van een overeenkomst te behandelen, merkte hij op, toevoegend dat er meer besprekingen in een later stadium zouden zijn om “iets zinvols te zien”.

Trump gaf eerder aan dat er twee of drie fasen in de handelsbesprekingen met China zouden kunnen plaatsvinden. Hij zei dat de tweede fase van de onderhandelingen “bijna onmiddellijk na” de afronding van de eerste fase van de onderhandelingen zouden beginnen.

Blanchette vraagt zich af of Peking de bescherming van buitenlands intellectuele eigendom wel serieus neemt.

“Ik denk dat China er politiek gezien niet op uit is om in de eerste, tweede of de derde fase, grote concessies te doen aan de Verenigde Staten die het vermogen van de partijleiding om economische groei en nationale kracht en macht voort te brengen fundamenteel zouden ondermijnen”, zei hij.

“Daarom hebben we steeds weer gezien dat China redelijk onveranderlijk is in termen van wat het de Verenigde Staten te bieden heeft in de handelsoorlog.”

Ontmoeting in Chili

De leiders van de Verenigde Staten en China kijken uit naar de ondertekening van de eerste fase van de overeenkomst half november tijdens de topconferentie over economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan (APEC) in Chili.

Beide partijen zijn actief bezig om de overeenkomst voor die tijd klaar te hebben voor ondertekening. Er zijn echter nog steeds onzekerheden over het tijdstip van een bilaterale bijeenkomst tussen Trump en de Chinese leider Xi Jinping.

Trump zei eerder dat beide kampen voor zouden liggen op het schema voor ondertekening, maar wijdde niet uit over de timing.

“We zien waarschijnlijk dat we een zeer groot deel van de China deal eerder dan gepland tekenen, we noemen het de eerste fase, maar het is een heel groot deel”, vertelde hij de verslaggevers op 28 oktober. “Waarschijnlijk zullen we het ondertekenen. Ik kan me zo voorstellen dat die ontmoeting gepland staat voor Chili.”

De Zuid-Chinese Morning Post, die een bron aanhaalt die vertrouwd is met de afspraken, meldde op 28 oktober dat een ontmoeting tussen Trump en Xi voorlopig gepland staat op 17 november om de overeenkomst te ondertekenen “als alles soepel verloopt”.

Echter, het Witte Huis ontkende dergelijke berichten, en vertelt The Epoch Times dat er op dit moment “geen ontmoeting is om aan te kondigen”.

Chili, het gastland van de APEC-top, heeft de afgelopen twee weken te maken gehad met ernstig geweld en rellen die het gevolg waren van een stijging van de metrotarieven met 4 cent. Minstens 20 mensen zijn omgekomen en meer dan 1.000 mensen zijn gewond geraakt in de onrust die het land teisterde.

“Dit kwam heel onverwacht”, zei Michael Matera, een senior deskundige en directeur van het programma van de Amerika’s op het CSIS.

“Dit wordt uitgelegd als een reactie van de lagere middenklasse op de zeer grote ongelijkheid in Chili, frustratie over het onvermogen betaald onderwijs te kunnen genieten, en het onvermogen om gebruik te maken van een tweeledig gezondheidssysteem dat voor de meerderheid van de Chileense burgers onbereikbaar is”, zei hij tijdens de persconferentie.

Meer dan 1 miljoen mensen sloten zich aan bij de anti-regeringsbijeenkomst op 25 oktober in de hoofdstad Santiago, waar werd opgeroepen tot sociale rechtvaardigheid.

Ondanks de onrust, “zeggen de Chileense autoriteiten heel duidelijk dat de top doorgaat”, zei Matera.

“Er kunnen enkele kleine aanpassingen in het schema zijn. … Dat gezegd hebbende, zullen we moeten zien wat er tussen nu en 15 november gebeurt.”

Door EMEL AKAN

Volg Emel op Twitter: @mlakan

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN