Iran bedreigt westerse troepen

nadat Europese landen in twijfel trekken of nucleaire deal wordt nageleefd

De Iraanse president Hassan Rouhani waarschuwde dat de troepen van de Europese Unie in het Midden-Oosten gevaar kunnen lopen en verwierp een voorstel voor een nieuwe “Trump-deal” om de nucleaire overeenkomst van 2015 te redden, nadat de Europese mogendheden hadden aangekondigd dat ze een bemiddelingspoging zouden beginnen omtrent de schendingen door Teheran.

“Vandaag is de Amerikaanse soldaat in gevaar, morgen zou de Europese soldaat in gevaar kunnen zijn”, zei Rouhani in televisie-uitingen, volgens een vertaling van het door Qatar-gesteunde Al Jazeera en andere nieuwszenders.

De Britse premier Boris Johnson, die president Donald Trump prees als een grote dealsmaker, stelde in een interview voor dat Trump de nucleaire overeenkomst van 2015 zou vervangen met zijn eigen overeenkomst om de nucleaire aspiraties van Teheran te beteugelen. Tegelijkertijd kondigden Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dinsdag aan dat ze een formeel geschil hebben aangespannen als reactie op de schendingen door Iran.

“We hebben dus geen andere keuze dan vandaag onze bezorgdheid te laten blijken over het feit dat Iran zijn verplichtingen in het kader van het JCPOA ((Joint Comprehensive Plan of Action) niet nakomt en deze kwestie voor te leggen aan de Joint Commission in het kader van het geschillenbeslechtingsmechanisme”, aldus de ministers van de drie Europese landen in een verklaring. In reactie daarop beschuldigde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Europese landen ervan de overeenkomst te hebben geschonden omdat zij “geen tastbare en serieuze maatregelen hadden genomen om hun verplichtingen na te komen.”

Trump schreef op sociale media dat hij het eens was met Johnson’s “Trump deal” -voorstel.

Trump heeft vaak kritiek geuit op het pact dat de sancties tegen het regime verminderde, omdat het Iran meer ademruimte gaf om militaire acties te ondernemen in het Midden-Oosten. Als gevolg daarvan trok Washington zich in 2018 terug uit de overeenkomst en voerde weer opnieuw sancties in, voordat het vorige week extra sancties aankondigde als reactie op het afvuren van raketten door Iran op de Amerikaanse troepen in Irak. Na de door Trump goedgekeurde luchtaanval om de Iraanse commandant Qassem Soleimani te doden begin januari, kondigde Teheran aan dat het zijn verplichtingen in het kader van de JCPOA nog minder zou nakomen.

Rouhani bood weerstand tegen Johnson’s BBC-interview opmerkingen, waar deze zei “vanuit het Amerikaanse perspectief is het een gebrekkige overeenkomst… plus het werd onderhandeld door president Obama” alvorens te zeggen dat de wereldmachten het moeten “vervangen door de Trump deal.”

“Deze meneer de Premier in Londen, ik weet niet hoe hij denkt. Hij zegt dat we de nucleaire overeenkomst terzijde moeten schuiven en het Trump-plan in actie moeten brengen”, zei Rouhani woensdag, volgens een vertaling van Reuters. “Als je de verkeerde stap zet, zal dat in je nadeel zijn. Kies de juiste weg. Het juiste pad is om terug te keren naar de nucleaire overeenkomst.”

Rouhani heeft vervolgens nog een verkapte dreiging tegen de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten geuit.

“Amerikaanse soldaten zijn vandaag de dag niet veilig in de regio… We willen niet dat er onveiligheid in de wereld is. We willen dat jullie vertrekken, maar niet middels oorlog. We willen dat jullie de regio op een verstandige manier verlaten en dat is in jullie voordeel”, zei hij.

Door Jack Phillips

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN