Israël en de Verenigde Arabische Emiraten stemmen in met volledige normalisering van de betrekkingen

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben donderdag overeenstemming bereikt over de volledige normalisering van betrekkingen middels een overeenkomst die door de Amerikaanse president Donald Trump is bemiddeld.

“Vandaag luiden we een nieuw tijdperk in van vrede tussen Israël en de Arabische wereld”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie in Jeruzalem.

Netanyahu, Trump en twee leiders van de VAE spraken met elkaar en stelden de overeenkomst op, aldus een gezamenlijke verklaring van de Verenigde Staten en de twee landen in het Midden-Oosten.

“Deze historische diplomatieke doorbraak zal de vrede in het Midden-Oosten bevorderen. Het is een teken van gedurfde diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een nieuwe weg in te slaan die het grote potentieel in de regio zal ontsluiten”, luidt de verklaring.

De twee landen zullen onmiddellijk samen gaan werken aan de ontwikkeling van een vaccin voor het CCP-virus (Chinese Communistische Partij), dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt.

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu geeft een persconferentie in Jeruzalem op 13 augustus 2020. (Abir Sultan/Pool/AFP via Getty Images)

Ze zullen ook wederzijds ambassades openen.

Trump, een Republikein, vertelde verslaggevers in het Witte Huis: “Dit is echt een historisch moment. Sinds de ondertekening van het Israëlisch-Jordaanse vredesverdrag, meer dan 25 jaar geleden, is er niet meer zoveel vooruitgang geboekt in de richting van vrede in het Midden-Oosten.”

De overeenkomst met de VAE komt na verdragen met Jordanië en Egypte tientallen jaren geleden, zei de Israëlische premier.

“Ik denk dat er een goede kans is dat we binnenkort meer Arabische landen zullen zien toetreden tot deze groeiende kring van vrede”, zei hij tegen de verslaggevers.

De gezamenlijke verklaring zei “dat de opening van directe banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten het gebied zal veranderen door de economische groei aan te zwengelen, de technologische innovatie te verbeteren en nauwere betrekkingen tussen de mensen te smeden.”

Op verzoek van Trump schort Israël de soevereiniteitsverklaring over bepaalde gebieden op, waaronder de Westelijke Jordaanoever, en concentreert het zich op het uitbreiden van de banden met andere landen in de arabische en islamitische wereld.

Volgens de Vredesvisie van Trump mogen islamieten bidden in de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem en moeten andere heilige plaatsen in de stad open blijven voor vreedzame aanbidders van alle geloofsovertuigingen.

Netanyahu en de kroonprins van de VAE, Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, toonden hun diepe waardering voor Trump “voor zijn toewijding aan de vrede in het gebied en aan de pragmatische en unieke benadering die hij heeft gekozen om het te bereiken”, volgens de gezamenlijke verklaring.

De nationale veiligheidsadviseur van de V.S. Robert O’Brien zei in Washington dat Trump in de geschiedenis bekend zal staan als één van de veranderaars, en één van de opmerkelijke leiders in het Midden-Oosten. Hij zei dat Trump genomineerd zou moeten worden voor de Nobelprijs.

Trump onthulde zijn visie in januari. Het was gericht op het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar het 80 pagina’s tellende plan ging ook over andere zaken.

“Dit is een ongekende en zeer belangrijke ontwikkeling”, zei hij tijdens een evenement met Netanyahu op het Witte Huis, waar hij het plan onthulde.

“In het verleden waren zelfs de meest goedbedoelde plannen weinig op feitelijke details gericht en veel op theoretische kaders. Mijn visie biedt een win-win kans voor beide partijen, een realistische twee-staten-oplossing die het risico van een Palestijnse staat oplost voor de veiligheid van Israël”, zei Trump.

Door Zachary Stieber
Volg Zachary op Twitter: @zackstieber

Emel Akan heeft een bijdrage geleverd aan dit verslag.

Origineel op 13 augustus 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Israel, UAE Agree to Establish Full Normalization of Relations

Kijk ook naar: 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN