Italiaanse parlementariërs nemen nieuwe wet aan om immigratie in te perken

Italië heeft een nieuwe wet aangenomen die de voorwaarden voor het verkrijgen van asiel beperkt tot oorlogsvluchtelingen en politiek vervolgden.

Een grote meerderheid van parlementariërs stemde 28 november voor de nieuwe immigratie en veiligheidswet, waarmee de nieuwe conservatieve minister voor Binnenlandse Zaken zijn eerste grote overwinning behaalde.

Met de nieuwe wet is het voor vluchtelingen nog steeds mogelijk asiel te krijgen als ze zijn gevlucht vanwege politieke vervolging of oorlog.

De nieuwe wet scherpt de regels aan en versmalt daarmee het bredere “humanitair” asiel wat bescherming biedt aan diegenen met “serieuze redenen” om te vluchten.

“Ik ben bereid om vrouwen en kinderen te ontvangen die vluchten voor de oorlog … maar alle anderen, nee”, zei Salvini op 29 november, verwijzend naar de nieuwe wetgeving. “Ik wil niet dat ze denken dat ik een idioot ben.”

“In Italië zijn er regels die moeten worden gerespecteerd”, tweette Salvini. “Als je vlucht voor de oorlog, dan zijn we broeders, maar als je niet op de vlucht bent voor een oorlog, en je brengt de oorlog hierheen, dan breng ik je terug naar waar je vandaan kwam.”

Critici hebben aangegeven dat het nieuwe beleid in strijd zou kunnen zijn met het vluchtelingenstatus verdrag van de VN uit 1951.

Afwijzing van het VN verdrag

Naast vluchten voor oorlogsgeweld, is asiel momenteel voorbehouden aan slachtoffers van huishoudelijk geweld, mensensmokkel, uitbuiting en natuurrampen, mensen die dringend medische hulp nodig hebben en voor mensen met “bepaalde sleutelrollen in de maatschappij”.

“Het was de bedoeling om humanitaire bescherming spaarzaam te gebruiken”, zei premier Giuseppe Conte tegen verslaggevers begin deze maand. “In italië, zijn migranten zonder onderscheid ontvangen, en de regels stonden dit toe.”

Salvini oefent ook druk uit op de Italiaanse regering om het aankomende vluchtelingenverdrag (Marrakesh-pakt of Global Compact) niet te ondertekenen, waardoor Italië mogelijk op de groeiende lijst van landen komt die zich aansluiten bij onder andere Hongarije en de Verenigde Staten en het verdrag afwijzen. Het verdrag waarvan ze zeggen dat het te ver gaat met de “rechten”  van de vluchteling.

Migranten italie
Migranten op een overvolle boot roepen om hulp voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. 17 april 2016 (Patrick Bar / SOS Mediterranee via AP)

Salvini leidt de rechtse partij ‘Lega Nord’ die een regeringscoalitie vormt met de anti-establishment Vijfsterrenbeweging, en samenwerken onder premier Conte.

Door het conflict in Syrië, wat begon in 2015, is er een stroom van vluchtelingen naar Europa getrokken, waardoor het toch al zwaar bekritiseerde ‘Dublin-conventie’ niet langer houdbaar bleek. Het publiek in Europa verloor haar trek in open grenzen en zette de verkiezing van politici met een strakker immigratiebeleid in gang.

Het gehele EU migrantenbeleid, in combinatie met Europese rechten, wordt al decennialang bekritiseerd, omdat het onpraktisch is, verschillende landen tegen elkaar uitspeelt en het makkelijk maakt voor afgewezen asielzoekers en illegale immigranten om door de mazen van de wet te kruipen.

Vluchtelingenkampen opzetten buiten de EU

Nu de EU-rechtbanken de bescherming van vluchtelingen in de afgelopen jaren hebben verhoogd, zijn de handen van de autoriteiten gebonden, zodra iemand de EU binnenkomt.

Sinds kort wordt er door EU-leiders gewerkt aan een nieuw systeem waarbij men van plan is om speciale kampen buiten de EU op te richten voor de verwerking van de asielaanvragen.

Tijdens de migrantencrisis kwamen bootladingen met tienduizenden vluchtelingen van de kust van Noord-Afrika over de Middellandse Zee naar Italië – de gevaarlijkste migrantenroute ter wereld.

In 2017 vroegen 130.119 mensen asiel aan in Italië, waarvan er 6.827 de vluchtelingenstatus kregen. Van degenen die niet voldeden aan de criteria van vluchtelingenstatus, kregen 20.166 aanvragen asiel op “humanitaire” gronden en werd aan 6.880 personen “subsidiaire bescherming” toegekend volgens EU-regels.

Salvini werd in juni als minister van Binnenlandse Zaken aangesteld, na maandenlang marchanderen over de vorming van een coalitie na een verkiezing die de bestaande politieke establishment omverwierp. Hij kondigde meteen aan dat hij een strenger immigratiebeleid zou gaan voeren.

Op 28 november zei hij dat Italië het VN migratiepact niet zou moeten ondertekenen.

Het Global Compact for Migration (Marrakesh-pact of Migratie-pact) bevat wereldwijde normen en richtlijnen voor landen om immigratie aan te pakken.

De Verenigde Staten gaf vorig jaar al aan dat ze het akkoord, wat juridisch niet bindend is, niet zou ondertekenen.

De overige 193 leden van de VN waren het allemaal nog van plan om het pact te ondertekenen totdat Hongarije in juni de gelederen brak, al snel gevolgd door Oostenrijk, Australië, Kroatië, de Tsjechische Republiek, Estland, Zwitserland, Bulgarije en Polen.

Reuters heeft bijgedragen aan dit rapport.

Door Simon Veazey @spveazey

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN