Je kamerplanten kunnen denken, praten, je gedachten lezen: bewijs uit onderzoek

Onderzoek door een team wetenschappers van de Universiteit van West-Australië (UWA) heeft aangetoond dat planten een langetermijngeheugen hebben. Dit vult een ander onderzoek aan dat liet zien dat planten mentale processen op hoog niveau hebben, waaronder het vermogen om angst en geluk te voelen, het vermogen om te communiceren, en zelfs het vermogen om je gedachten te lezen.

Prins Charles heeft eens gezegd dat hij met planten heeft gepraat en dat ze reageerden. Zoals een artikel uit de Economist over het onderzoek over plantengeheugen aangeeft, werd prins Charles voor zijn verklaring belachelijk gemaakt, maar misschien wordt hij binnenkort wel in het gelijk gesteld…

Hier is een kijkje in de gedachtewereld van planten.

1. Planten hebben een lange-termijn geheugen: onderzoek

Dr. Monica Gagliano leidde de UWA-studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Oecologia.

Zij en haar team lieten Mimosa pudicaplanten in pot op dempingsschuim vallen van een hoogte die de planten zouden laten schrikken, maar geen schade zou berokkenen. Mimosa’s werden gekozen vanwege een uniek kenmerk: ze sluiten hun bladeren wanneer ze bedreigd worden, waardoor het gemakkelijk is om hun reactie op stimuli te observeren.

Wat de onderzoekers wilden zien is of de planten in staat waren om te leren dat de val hen geen pijn zou doen. Ze wilden ook zien of de planten zich dat feit over een langere periode nog zouden kunnen herinneren.

De planten stopten met reageren na een paar valpartijen, waaruit bleek dat ze geleerd hadden dat de actie niet gevaarlijk was. De onderzoekers sloten uit dat het vermoeidheid was waardoor de planten niet meer reageerden; ze gebruikten een andere stimulans waarop de planten vervolgens direct reageerden.

De testen werden uitgevoerd op meerdere planten in verschillende tijdsperiodes.

Sommige planten werden na een eerste test van enkele valpartijen gedurende 28 dagen ongestoord gelaten. Na zoveel dagen herinnerden de planten zich nog de les die ze hadden geleerd en reageerden ze niet op de valpartij, hoewel ze wel op andere prikkels reageerden.

Hoe denken planten zonder hersenen?

Hoewel planten niet de hersenen en neurale systemen hebben die in andere organismen met hogere mentale vermogens worden waargenomen, beginnen onderzoekers hypotheses te vormen over alternatieve systemen. Zo legt bijvoorbeeld ‘De Economist’ uit dat planten goedgevormde banen hebben waarlangs ze informatie kunnen doorgeven middels elektrische signalen.


2. Planten hebben gevoelens

Cleve Backster begon zijn experimenten met de Dracaena. (Met dank aan Cleve Backster)

De inmiddels overleden Cleve Backster deed in 1966 een verbazingwekkende ontdekking die een trend in gang zette van mensen die met hun kamerplanten praten.

Backster was een voormalige CIA leugendetector specialist die polygraaftechnieken ontwikkelde die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden door het Amerikaanse leger en overheidsinstellingen. Hij voerde een experiment uit op drakenpotplanten (Dracaena), uitvoerig beschreven in het boek “Het geheime leven van planten”.

Hij nam twee Dracaena planten en verbond één ervan met een leugendetector. Hij liet iemand de andere plant toetakelen. Toen deze actie werd uitgevoerd, toonde de polygraaf dat de plant die getuige was van het toetakelen, angst registreerde.

Backster ging verder. De plant die angst had geregistreerd werd opnieuw getest. Meerdere mensen liepen de kamer binnen waar de plant zich bevond, inclusief de persoon die de andere plant had toegetakeld. De polygraaf vertoonde geen reactie op de andere mensen, maar toen de persoon die de plant had toegetakeld, de kamer in liep, toonde het weer angst. De plant leek deze persoon te herkennen.

Backster kwam erachter dat planten geluk ervaren als ze water krijgen, en ze hebben zelfs het vermogen om menselijke gedachten te lezen.

 3. Planten kunnen gedachten lezen

Op een gegeven moment dacht Backster na over welk experiment hij vervolgens zou gaan proberen. Hij dacht aan het verbranden van de bladeren van een plant om zijn reactie te zien. Net toen hij de gedachte had de plant te beschadigen, liet de polygraaf zien dat de plant reageerde met angst.

De bevindingen van Backster zijn overgenomen door anderen, waaronder de Russische wetenschapper Alexander Dubrov en Marcel Vogel, die ten tijde van zijn studie bij IBM zat.

Epoch Times heeft voor zijn dood een diepgaand interview met Backster gehad. Zie de tweedelige serie: Primaire perceptie: Een blik in “Het geheime leven van planten”.

 4. Planten kunnen ‘praten’

Plantencommunicatie is een groeiend vakgebied. Dr. Gagliano heeft er onderzoek naar gedaan. In een studie die in 2012 in de Oxford Journals werd gepubliceerd, legde Gagliano uit dat het al lang bekend is dat planten geluidsgolven produceren.

Velen hebben gedacht dat deze geluidsgolven toevallige bijproducten zijn van de reactie van een plant op uitdroging, in plaats van opzettelijke communicatie. Maar Gagliano is daar niet zo zeker van.

Ze keek naar de manier waarop planten communiceren. Het alom begrepen proces dat geluidsgolven creëert, wordt cavitatie genoemd. Het gebeurt als planten uitgedroogd zijn en de waterkolom gestrest is. Gagliano zei echter: “De akoestische signalen die door planten worden uitgezonden zijn zo talrijk dat het altijd al uiterst onwaarschijnlijk leek dat elke akoestische gebeurtenis te wijten was aan cavitatie alleen… en in feite wijst het recente bewijs er nu op dat planten onafhankelijk van uitdroging en cavitatie-gerelateerde processen geluiden genereren.”

Ze haalde onderzoek aan dat aantoont dat sommige van de geluidsgolven kunnen ontstaan door een grotendeels stabiel bellensysteem van de xyleemvaten.

“Alhoewel de proximale en ultieme mechanismen die dieren gebruiken om hun omgeving aan te voelen en met elkaar te communiceren al lang het onderwerp zijn van intense wetenschappelijke belangstelling, bestaat de studie van plantencommunicatie wel, maar is het nog steeds niet zo geavanceerd en erkend”, schreef Gagliano. “Dit is met name het geval voor de bio-akoestiek van planten; en het is verrassend, als we bedenken dat het vermogen om geluid en trillingen te voelen een fylogenetisch oeroude zintuiglijke waarneming is die ten grondslag ligt aan de organisatie van het gedrag bij alle levende organismen en hun relatie met hun omgeving.”

Door TARA MACISAAC

Het origineel werd op 19 mei 2014 gepubliceerd op The Epoch Times: Your Houseplants Can Think, Talk, Read Your Mind: New Research Adds Evidence

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN