Jongere generatie loopt opwinding en emotie in opera mis, maar niet lang meer

Opera heeft een lange traditie in Europa, die teruggaat tot 1597 in Italië.

Klaus Billand, een operacriticus, bezoekt al opera’s vanaf zijn zestiende. Maar hij is bang dat deze traditie verloren gaat, omdat de jongere generatie de belangstelling hierin verliest.

Muziek kan verschillende delen van de hersenen stimuleren en trainen. Dit kan jongeren zelfs helpen hun leervermogen te vergroten, zei Billand.

“We moeten echt het belang zien om nieuwe doelgroepen binnen te krijgen. Het huidige publiek is te oud; tot 30 jaar hebben we grote, grote gaten. We moeten dus overwegen om een jong publiek en een nieuw publiek naar de operahuizen te brengen”, zei Billand.

Veel operahuizen, zoals het Zürich Opera House in Zwitserland, proberen verschillende dingen om jongeren weer naar de opera te brengen.

Algemeen directeur van Zürich Opera House Andreas Homoki zei: “Een speciaal programma voor kinderen: dat is het belangrijkste onderwerp dat we dit jaar introduceren. En het is belangrijk deze mensen in eerste instantie te benaderen met producties die ingenieus zijn en gemakkelijk te begrijpen. Je moet er echt vol voor gaan om een verhaal te vertellen.”

“Ons doel is om mensen naar het operahuis te brengen, zodat ze hier kunnen genieten en niet het proberen te vervangen met een andere overdracht via de media.”

Het binnen brengen van nieuwe doelgroepen is echter niet eenvoudig. Andreas Homoki lichtte de uitdagingen toe die hij tegenkomt: “In opera komen alle elementen op zo’n manier samen (als het echt goed gaat) dat je vergeet dat je in een opera zit. Je geniet gewoon van een ervaring met muziek, vertelling en emotionele verhalen, omdat theater een live-ervaring is.”

“Als je een opera leidt, moet je ervoor zorgen dat alle aspecten mooi samenkomen.”

Via een jaarlijks openluchtevenement hoopt Andreas Homoki meer mensen naar de opera te brengen.

“We doen iets waar we echt trots op zijn. Eén keer per jaar houden we een buitenlucht vertoning. Voor 14.000 mensen ieder haar hebben we dan op het plein buiten een live-scherm met voorstellingen vanuit het gebouw. Het is lekker weer, je kunt picknicken, wijn drinken, je bent op het plein – het is een mooi moment.”

“Maar dat is geen vervanging voor de opera binnen, dat is belangrijk.”

Voor het komende seizoen brengt het Opera House Zurich 17 nieuwe producties naar het publiek. Van opera tot ballet, tot diverse concerten. Het begint met een groot openingsfeest op 22 september.

“Kom naar de opera, de opera is fantastisch, de opera is opwindend, de opera is emotioneel. Het laat je huilen, het laat je zweven, geniet ervan”, zei Homoki.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN