Kan wandelen op blote voeten je gezondheid verbeteren?

Wetenschappers geloven dat onze verbinding met de grond van invloed kan zijn op hoe wij ons voelen...

Het feit dat zoiets eenvoudigs en relatief kleins als onze voeten het hele gewicht van een volwassen lichaam kunnen dragen is ongelooflijk als je er over nadenkt. Gezien de mate waarin we van hen afhankelijk zijn, is het een goed idee om even stil te staan bij hoe je je voeten behandelt.

Het is echter niet altijd eenvoudig te weten wat het beste is. Sommige mensen zweren bij “minimalistische schoenen”, met lage hakken en dunne, flexibele zolen. Veel mensen beweren zelfs dat blootsvoets lopen de beste manier is om je voeten en lichaam zo gezond mogelijk te houden. Hier zullen we kijken naar de mogelijkheden die je hebt en zien wat wetenschappers erover te zeggen hebben.

(Jacub Gomez-Pexels)

Te beginnen met je kinderen; hoe kan je het beste hiermee omgaan? Veel ouders weten dat hun kinderen waarschijnlijk nooit schoenen zouden dragen als ze ermee weg konden komen, maar niet dat blootsvoets gaan enorm belangrijke voordelen heeft voor de ontwikkeling. Kinderen uit de hele wereld leren door aanraking, en voeten zijn geen uitzondering.

Wanneer kinderen lopen en rennen (en vallen) in het huis en in de tuin, ontwikkelen ze cruciale spieren in hun benen die hen helpen stabiel en evenwichtig te blijven. Zonder deze ervaring zullen ze nooit de kans krijgen om echt “op eigen benen te staan”, zoals het gezegde luidt.

Zoals podotherapeut dr. Ali Khosroabadi in The Doctors zei: “Een paar uur op blote voeten lopen, doet onze voeten echt goed, vooral bij kinderen”. Hij vond het heel belangrijk zijn kinderen blootvoets  in huis te het laten rondrennen, aangezien het hen “helpt deze spieren op te bouwen”.

Dus het is een goed idee om je kinderen op blote voeten in huis te laten lopen, maar er is nog steeds veel discussie over het op blote voeten lopen buitenshuis. Gedurende millennia hebben mensen blootsvoets gelopen. Onlangs is er een opleving van de belangstelling voor “natuurlijk lopen” geweest. Verdedigers argumenteren dat de grootste marathonlopers aller tijden, van de Grieken die de Olympische Spelen uitvonden, tot aan 20ste eeuwse kampioenen uit Ethiopië, Kenia, India, en Zuid-Afrika, allen zonder schoenen liepen (hoewel sommige gebruikten tape die delen van de voeten bedekten).

Veel hardlopers die op blote voeten lopen, beweren dat de verwondingen van gewone hardlopers te wijten zijn aan de manier waarop schoenen onze natuurlijke gang verstoren. Maar hoe zit het met al die dingen op de grond die je voeten kunnen doorboren of besmetten?

Hardlopen op blote voeten is een enorme trend, maar wees voorzichtig waar je loopt! (Daria Shevtsova-Pexels)

Dat is waar “minimalistische schoenen” in het spel komen, die een zeer dun laagje vulling toelaten om te voorkomen dat je voeten virussen zoals wratten of voetschimmel krijgen, om nog maar te zwijgen van het helpen beschermen tegen scherp grind of verroeste metalen, die je tetanus zouden kunnen geven!

Recent zijn veel mensen begonnen te pleiten voor blootsvoets lopen, niet alleen voor atletische training, maar voor het algemene welzijn, inclusief geestelijke gezondheid. Hoe kan lopen zonder schoenen zulke verstrekkende gevolgen hebben? Het fenomeen wordt “aarding” genoemd.

Volgens een studie in het Journal of Environmental and Public Health verwijst aarding (of gronding) naar de ontdekking van de voordelen – waaronder een betere slaap en minder pijn – van het lopen op blote voeten buiten. Andere definities van aarding beschrijven het eenvoudigweg als een fysieke herverbinding met de aarde door op blote voeten te lopen.

De wetenschappers die aarding hebben getest, geloven dat deze positieve effecten voortkomen uit het absorberen van de natuurlijke elektronen uit de grond.

Wanneer heb je dit voor het laatst gedaan? Het zou je kunnen helpen je minder gestrest te voelen en beter te slapen (Pixabay)

Terwijl de meeste mensen die in grote steden wonen steeds meer afgesloten zijn van contact met de natuur, kan je met het uittrekken van je schoenen je lichaam letterlijk “weer in contact laten komen” met de aarde. Het antwoord is dus waarschijnlijk om als het moet, zo natuurlijk mogelijke schoenen te dragen, schoenen die de bouw van je voeten zo goed mogelijk weerspiegelen en je schoenen uit te trekken als je het oppervlak waarop je je bevindt kent en vertrouwt.

De hele tijd op blote voeten lopen is misschien niet praktisch, maar zelfs met een klein beetje kan je al een heel eind komen!

Door ROBERT JAY WATSON

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN