Kinderen die meer dan 7 uur per dag naar een scherm staren hebben een andere hersenstructuur: studie

Een baanbrekende studie van 265 miljoen euro heeft uitgewezen dat de hersenstructuur verandert van kinderen die meer dan zeven uur per dag op een smartphone of tablet zitten.

Het nieuwe onderzoek werd gefinancierd door het National Institute of Health, een Noord-Amerikaanse gezondheidsorganisatie, en geeft inzicht in het effect van technologie op kinderen.

In het onderzoek, waarbij wetenschappers meer dan 11.000 9-jarigen en 10-jarigen ongeveer een decennium gaan volgen, kwamen de onderzoekers tot deze bevindingen door de hersenen van 4.500 kinderen te scannen. Het eerste stukje data toont aan dat teveel uren achter een scherm, een negatief effect op kinderen heeft.

“Wetenschappers kunnen kijken naar hersenkenmerken die gerelateerd worden aan impulsieve actie of vroege psychopathologie; de invloed van gezond gedrag (bijv. slaap, beweging) op cognitieve en hersenontwikkeling; of naar kenmerken die gerelateerd worden aan mediagebruik, waaronder dus hoe lang er naar een scherm gekeken wordt. Een recent onderzoek van ABCD – Adolescent Brain Cognitive Development (Adolescente Cognitieve Hersen Ontwikkeling) –  onderzoekers toonde verbanden tussen verschillende hoeveelheden en soorten schermtijd (bijv. videospelletjes versus social media) en verschillende structurele hersenkenmerken, psychologische kenmerken en cognitief functioneren”, aldus een samenvatting van het National Institute of Health.

“Wetenschappers kunnen deelnemers langere tijd volgen om beter te begrijpen hoe het gebruik van media persoonlijke ontwikkeling beïnvloedt, de unieke kans onderstrepend die de ABCD studie biedt”, stond er verder.

Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat bij dagelijks schermgebruik de hersencortex van kinderen vroegtijdig dunner werd, de hersencortex is de buitenste informatie verwerkende laag van de hersenen. Er was een verschil tussen diegenen die minder achter een scherm zaten en zij die dat wel deden, maar NIH-onderzoeksleider Gaya Dowling vroeg niet te vroeg conclusies te trekken.

“We weten niet of het door schermtijd veroorzaakt wordt. We weten nog niet of het iets slechts is”, zei Dowling volgens CBS News. “Pas als we ze langere tijd hebben gevolgd, zien we of er gevolgen optreden die gerelateerd worden aan de verschillen die we in deze ene momentopname zien.”

Wetenschappers schrijven, volgens het CBS-rapport de oorzaak van de door hersenscans aangetoonde dunnere cortex, niet duidelijk toe aan schermtijd.

“Sommige vragen zullen we in een paar jaar kunnen beantwoorden”, meldde Dowling. “Maar de echt interessante vragen over de lange termijn gevolgen, zullen een tijdje moeten wachten omdat ze zich eerst moeten voltrekken.”

Maar ze voegde toe, dat:”De interviews en data van de NIH-studie al iets anders hebben aangetoond: kinderen die meer dan twee uur per dag achter een scherm zitten scoren lager op denk- en taaltesten.”

Dowling hoopt dat als de studie afgerond wordt, onderzoekers kunnen bepalen of schermtijd verslavend is.

“We zullen niet alleen zien hoeveel tijd ze spenderen, en hoe ze denken dat het hen beïnvloedt, maar ook wat de gevolgen ervan kunnen zijn. En dan komen we bij de vraag of er sprake is van verslaving of niet”, vertelde ze het CBS.

De antwoorden laten nog een paar jaar op zich wachten.

Beperkt effect van educatieve apps

Dr. Dimitri Christakis van het kinderziekenhuis in Seattle, was de hoofdauteur van de meest recente richtlijnen voor schermtijd van de Amerikaanse academie van kindergeneeskunde. Hierin staat dat ouders “digitaal mediagebruik, op ‘videochat’ na, door kinderen jonger dan 18 of 24 maanden moeten vermijden.”

“Wat we dus wel weten over baby’s die met iPads spelen, is dat ze wat ze op de iPad leren niet extrapoleren op de werkelijkheid. Oftewel, als je een kind een ‘app’ geeft waarmee ze met virtueel lego speelt, virtuele blokjes, en ze opstapelt, en ze vervolgens echte blokjes geeft, dan beginnen ze helemaal opnieuw”, schreef hij in het rapport.

Hij zei dat de kennis, die middels het spelen met virtuele blokjes en lego, niet meegenomen wordt naar de werkelijke wereld. “Het is geen overdraagbare vaardigheid. Ze nemen de informatie van twee dimensies niet mee naar drie”, zei hij.

Door Jack Philips, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN