Klokkenluider die waarschuwde voor het coronavirus is gestorven

Li Wenliang, één van de acht klokkenluiders die in december 2019 voor het eerst informatie publiceerde over een “SARS-achtige” uitbraak, maar later werd berispt door de Chinese autoriteiten, stierf volgens de Chinese staatsmedia op 7 februari aan het coronavirus. Hij werd 34 jaar oud.

Hij en verschillende artsen in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, waarschuwden het publiek over de ziekte voordat de autoriteiten het bevestigden.

Aanvankelijk meldden staatsmedia 6 februari rond 21.30 uur, dat Li gestorven was. Op 7 februari om 14.25u publiceerde de Chinese media Caixin echter een rapport waarin stond dat Li nog steeds werd gereanimeerd, verwijzend naar bronnen in het ziekenhuis waar hij werd behandeld.

Om middernacht zeiden verpleegsters in het ziekenhuis dat hij nog leefde, maar in kritieke toestand verkeerde.

Om 3 uur ’s nachts begonnen netizens te klagen dat Chinese censoren nieuwsartikelen en berichten op social media verwijderden die betrekking hadden op Li’s dood. In een bericht op social media die kort voor 04.00 uur werd gepubliceerd, meldde People’s Daily dat hij op vrijdag 7 februari om 02.58 uur stierf.

De waarheid onthullen

Eind december plaatste Li een bericht op WeChat, een populair social media platform, over zeven patiënten in het Wuhan Central Hospital waar hij werkte, die gediagnosticeerd waren met een longontsteking-achtige ziekte en onder quarantaine stonden. Hij publiceerde het bericht in een chatgroep voor alumni van zijn medische school.

Li, die oogarts was, wilde zijn voormalige klasgenoten en vrienden waarschuwen voor de ziekte, omdat alle zeven patiënten de Huanan Seafood Market hadden bezocht. De Chinese autoriteiten hebben sindsdien gezegd dat de markt de bron van de uitbraak zou kunnen zijn, hoewel ze nog steeds onderzoek doen.

Een screenshot van zijn bericht ging binnen enkele uren viraal op het Chinese internet.

Li Wenliang. (Met dank aan Li Wenliang)

Volgens de door de staat gerunde media ‘Beijing Youth Daily’ werd Li door ambtenaren in zijn ziekenhuis gesommeerd en gevraagd om de situatie van 31 december uit te leggen. Later op de dag kondigde het stadsbestuur van Wuhan aan dat er een uitbraak van een “onbekende longontsteking” was.

Op 1 januari zeiden functionarissen uit Wuhan in een verklaring op Weibo, een Twitter-achtig platform, dat ze “juridische maatregelen hadden genomen” tegen acht mensen, waaronder Li, die “geruchten hadden verspreid” over de ziekte, die “nadelige gevolgen voor de samenleving hadden”.

Twee dagen later moest Li bij het politiebureau van Wuhan verschijnen, waar hij berispt werd wegens “verspreiden van geruchten”. Li werd gedwongen een “bekentenis” te ondertekenen, waarin hij beloofde dat hij geen verdere “onwettige handelingen” zou plegen.

Na vrijlating mocht Li weer aan het werk. Eén van zijn patiënten was besmet met het coronavirus en droeg dat op hem over.

Besmettelijk virus

Op 10 januari begon Li te hoesten. Op 12 januari werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand verslechterde snel. Hij kreeg al snel zuurstofondersteuning en werd naar de intensive care gestuurd voor verdere behandeling.

Op 31 januari plaatste Li zijn eerste Weibo-bericht sinds zijn terugkeer van het politiebureau. Hij legde uit hoe de autoriteiten hem onder druk zetten om te zwijgen.

Sindsdien verscheen Li in verschillende interviews in de Chinese media en zei herhaaldelijk: “Het is erg belangrijk om het volk de waarheid te laten weten”, om te voorkomen dat meer mensen het virus oplopen.

Op 1 februari werd bij hem het virus vastgesteld. Zijn beide ouders waren ook besmet.

Een arts wordt door zijn collega gedesinfecteerd in een ziekenhuis in Wuhan, China, op 3 februari 2020 (STR/AFP via Getty Images)

Het nieuwe coronavirus (2019-nCoV) is familie van ziekteverwekkers als SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) een besmettelijke ziekte die in China uitbrak en in 2003 honderden mensen doodde; en MERS (Middle East Respiratory Syndrome) een virale luchtwegaandoening die sinds 2012 meer dan 500 mensen heeft gedood.

Begin december vertoonde de eerste Wuhan-patiënt symptomen. Weken later was er een geval van overdracht van mens op mens.

Maar de autoriteiten hebben de wereld pas op 20 januari laten weten dat het virus besmettelijk was. Het virus is sindsdien verspreid over heel China en naar tientallen landen, met duizenden officieel gerapporteerde sterfgevallen in China. Gezondheidsdeskundigen en inwoners hebben getuigenissen afgelegd waaruit blijkt dat het werkelijke aantal infecties en sterfgevallen veel hoger ligt dan wat de autoriteiten zeggen.

Door Nicole Hao

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 6 februari gepubliceerd op The Epoch Times: Whistleblower Doctor Who First Exposed Coronavirus Outbreak Dies After Contracting Virus

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN