Koffieprijzen stijgen omdat slechte oogst de aanvoer beperkt

De koffieprijzen zijn de afgelopen weken meer dan 25 procent gestegen door de lage oogstopbrengst in Latijns-Amerika die de voorraden deed slinken, terwijl de wereldwijde vraag stijgt.

Koffie futures op de Intercontinental Exchange (ICE) bereikten op maandag 1,06 euro ($1,178) per pond, opklimmend vanaf een dieptepunt van 92,9 cent per pond op 17 oktober. Colombian Milds, de duurste koffiebonen – volgens verkopen gevolgd door de International Coffee Organisation (ICO), steeg naar 1,40 euro ($1,553) per pond op dinsdag op de Amerikaanse markten.

Een samengestelde indicator die het gemiddelde neemt van de prijzen over verschillende soorten koffiebonen, waaronder Other Milds, Brazilian Naturals en Robustas- stond op 0,99 euro ($1,101)  per pond op dinsdag. Sommige handelssessies in afgelopen weken zagen prijsverschillen met dubbele cijfers.

Een man die koffie oogst, poseert voor een foto in Santuario, Colombia, op 10 mei 2019. (Raul Arboleda/AFP/Getty Images)

Droog weer in Honduras

Handelaren, geciteerd in de The Wall Street Journal, wijten de opwaartse prijsdruk aan het uitdunnen van de voorraden, veroorzaakt door slechte koffiebonenoogsten in Honduras. Het land is de op twee na grootste producent van arabica-koffie ter wereld en wankelt na vijf jaar van opeenvolgende droogte.

Eerder deze maand kondigde Honduras een nationale noodsituatie af als gevolg van een ernstige droogte die de belangrijkste oogsten van bonen en maïs in sommige gebieden met wel 80 procent heeft verkleind, aldus cijfers van de overheid.


Een vrachtwagen met koffiebalen in Santuario, Colombia, op 10 mei 2019. (Raul Arboleda/AFP/Getty Images)

“Het belangrijkste probleem is het cumulatieve effect van de jarenlange droogte”, aldus Etienne Labande, adjunct-directeur in Honduras van het Wereldvoedselprogramma (WFP), een VN-organisatie.

“Na verloop van tijd, en met het verlies van de oogst, is het probleem dat mensen geen [voedsel]voorraden meer hebben. Dus iedere maand, iedere week, en iedere dag hebben we meer en meer mensen die vervallen van gematigde tot ernstige voedselonzekerheid”, zei hij.


Koffieplantages in Santuario, Colombia, op 10 mei 2019. (Raul Arboleda/AFP/Getty Images)

Een andere factor die voor verdere opwaartse prijsdruk zou kunnen zorgen is een roestschimmel epidemie die het bestaan van hele plantages bedreigt.

“En voor koffieboeren is nog een ander probleem, een roestschimmel epidemie – roya in het Spaans – een verraderlijke plantenziekte die ze vergelijken met kanker. Het groeit snel in droge, warme klimaten, waardoor hele koffieplantages vernietigd worden”, zei PBS-verslaggever Marcia Biggs, die producenten in Honduras interviewde.

“Speciale situatie”

De reactie in de koffieprijzen komt na maanden van historische dieptepunten, met prijzen die daalden met ongeveer 40 procent sinds het begin van 2017, volgens cijfers van Nasdaq, en met bijna 70 procent sinds hun hoogste koersen van 2011 van bijna 2,71 euro ($3) per pond.

“Dit is een bijzondere situatie omdat er in deze markt al geruime tijd geen optimisme meer is te bespeuren. Verkopers domineren al jaren de koffietabel en de hele markt van deze grondstof werd besproken binnen het kader van een langdurige crisis”, aldus Pawel Grubiak, voorzitter van Superfund TFI, in zijn stuk in Business Insider.

Valeria Rodriguez, een manager bij Max Havelaar Frankrijk, vertelde AFP dat wat zij een crisis in de lage koffieprijzen noemde, echte structurele problemen voor de producenten begint te creëren.

“De gevolgen zijn verschrikkelijk”, zei ze, en ze voegde eraan toe dat veel producenten niet langer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien of niet meer in de productie kunnen investeren.


Een man houdt koffiebonen in zijn handen op een boerderij in Santuario, Colombia, 10 mei 2019 (Raul Arboleda/AFP/Getty Images).

Pierre Ferrari, CEO van Heifer International, vertelde een panel op 25 november dat de aanhoudend lage koffieprijzen mede de oorzaak waren van de grenscrisis vorig jaar in Noord-Amerika, omdat wanhopige boeren die uit de markt geprijsd zijn op zoek gaan naar andere mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien.

Ferrari zei dat de koffieboeren in Guatemala 56 à 57 eurocent per pond betaald krijgen, maar dat de productiekosten tussen de 1,17 en 1,34 euro bedragen. Als ze geen winst kunnen maken, gaan ze vaak naar het noorden op zoek naar werk.

Mede panellid, professor William Hernandez Requejo van de University of California Irvine, zei dat betere economische omstandigheden de immigratie naar de Verenigde Staten vanuit Guatemala, El Salvador en Honduras zouden verminderen.

“Als we deze bevolking in een duurzaam bestaan voorzien, zullen ze blijven”, zei Requejo, volgens TalkBusiness. “En als ze blijven, dan neemt veel van die migratiedruk, of het nu aan de grens tussen Guatemala en Mexico is of aan de grens tussen Californië en Mexico, aanzienlijk af.”

Close-up van koffiebonen aan een tak in Santuario, Colombia, op 10 mei 2019. (Raul Arboleda/AFP/Getty Images)

In zijn Coffee Market Rapport van oktober 2019 (pdf) voorspelde het ICO dat de wereldwijde koffieproductie voor het verkoopseizoen 2019-2020 met 0,9 procent zou dalen tot 167,4 miljoen koffiebalen.

 “De productie van Zuid-Amerika zal naar verwachting met 3,2 procent dalen tot 78,08 miljoen koffiebalen, grotendeels als gevolg van de daling van de Braziliaanse arabica productie in het tussen-jaar van de tweejaarlijkse teeltcyclus”, aldus de ICO.

“De groei van het koffieverbruik in de wereld zal in 2019/20 waarschijnlijk vertragen overeenkomstig de verwachte tragere groei voor de wereldeconomie, en de vraag zal naar verwachting met 1,5 procent toenemen tot 167,9 miljoen koffiebalen”, constateerde de organisatie.

De consumptie van koffie is de afgelopen tien jaar met gemiddeld 2,1 procent per jaar gegroeid, aldus de ICO. Volgens Fairtrade International drinken mensen wereldwijd ongeveer 1,6 miljard koppen koffie per dag en zijn er zo’n 125 miljoen mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van dit bulkproduct, de op één na meest verhandelde ter wereld.

De omvang van de koffie-exportindustrie bedraagt ongeveer 18 miljard euro.

Door Tom Ozimek 

Volg Tom op Twitter: @OZImekTOM

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN