Korte besloten rechtszaak van Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang eindigt zonder uitspraak

De zitting tegen de prominente Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang was gesloten voor het publiek en eindigde al enkele uren na aanvang op 26 december.

Wang, die als advocaat zaken aannam om burgers te verdedigden tegen mishandeling door de staat, werd beschuldigd van het ondermijnen van de macht van de staat. Wang verdedigde christenen en aanhangers van de verboden Falun Gong-beweging, die vastgehouden worden vanwege hun geloof. Die aanklacht wordt vaak gebruikt om dissidenten en mensenrechtenactivisten te vervolgen. Hij raakte in augustus 2015 vermist tijdens een groots hardhandig optreden tegen mensenrechtenactivisten in het hele land, wat bekend staat als de “709” repressie.

Omdat de zaak van Wang ‘staatsgeheimen’ bevatte, beweerde de tweede volksrechtbank in Tianjin dat het een gesloten rechtszaak zou zijn. De vrouw van Wang, Li Wenzu, was een van de aanwezigen.

Ongeveer vier uur nadat de hoorzitting om 8.30 uur begon, schorste de rechtbank. Omstreeks 15.45 uur publiceerde de rechtbank een kennisgeving online die aangaf dat een uitspraak op een later tijdstip zal worden aangekondigd.

In een gesprek met de Chinese editie van de Epoch Times, zei mensenrechtenadvocaat Xie Yanyi dat het verdacht was dat de zitting zo snel eindigde. “Ik denk dat er reden is voor twijfel of de onafhankelijke rechterlijke macht hier wel is uitgeoefend”, zei hij. “[De rechtbank] onthield Wang zijn rechten en wilde de rechtszaak zo snel mogelijk beëindigen.”

Echtgenoten zijn uitgesloten van deelname aan het proces

Li Wenzu scheerde onlangs haar hoofd kaal, om te protesteren tegen de behandeling van haar man door de Chinese Communistische Partij (CCP).

Li en Wang Qiaoling, de vrouw van een andere gearresteerde advocaat, verlieten hun huis in Peking om 5.30 uur om de zitting bij te wonen. Volgens het Twitter-bericht van Wang, benaderde een groep mensen hen met felle lichten en camera’s, toen ze hun huis verlieten. Ze schreef dat zij en Li opgetogen waren, omdat ze dachten dat het verslaggevers waren die naderden.

Ze werden echter opgewacht door een groep politieagenten van de binnenlandse veiligheidsdienst met zaklampen. Dit bureau is een politiemacht speciaal voor het controleren van dissidenten en activisten.

Een officier, die hen liet weten dat de zaak voor het publiek was gesloten, bood aan hen naar de zitting te rijden. Zowel Wang als Li weigerden het aanbod en probeerden zelf te gaan, tot ze erachter kwamen dat alle zes de uitritten van hun woningcomplex, geblokkeerd waren door agenten.

Wang’s voorvechters, verslaggevers en buitenlandse diplomaten uit de Verenigde Staten en enkele Europese landen mochten ook niet aanwezig zijn, aldus de Associated Press. Meer dan 20 politiemannen in burger stonden voor de rechtbank en beletten iedereen de toegang.

Wang Quanzhang
Yang Chunlin (midden), een mensenrechtenactivist, spreekt zijn steun uit voor de gearresteerde Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang voordat hij werd gearresteerd door politie in burger voor de volksrechtbank in Tianjin op 26 december 2018. (NICOLAS ASFOURI / AFP / Getty Images)

 

Geheime rechtszaken

Sinds zijn hechtenis is Wang afgesloten van contact mer zijn eigen advocaat en familie.

Wang is het nieuwste slachtoffer in een voortdurende reeks van geheime en show-rechtszaken. Advocaten worden lastig gevallen of geslagen en bewijs wordt achtergehouden.

Data voor zittingen worden zonder aankondiging gewijzigd. Li werd pas op laatste moment geïnformeerd door een advocaat van de regering dat de zittingsdatum van haar man twee dagen later zou plaatsvinden dan oorspronkelijk was gepland.

Door Daniel Holl

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN