Korte film ‘Haunted’ schijnt licht op echte monsters tijdens Halloween

Gebaseerd op ware gebeurtenissen, maakt de film vervolging in China tastbaar voor een westers publiek

NEW YORK — “Haunted – Real Evil Does Exist” is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en biedt een kijkje in het leven van een gewetensgevangene in het clandestiene gevangenissysteem van China. Het werpt ook licht op de duistere oorsprong van sommige producten die te koop worden aangeboden voor de feestdagen, zoals Halloween.

De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de vrouw in Oregon die een SOS-brief vond, verborgen in een Halloween kerkhof-set die ze kocht bij prijsvechter Kmart. De brief was van een Falun Gong gewetensgevangene die werd vastgehouden in een Chinees dwangarbeidskamp. Falun Gong is een oude Chinese meditatie-praktijk die door het Chinese communistische regime wordt vervolgd.

De vrouw gaf de brief aan een mensenrechtenorganisatie ter publicatie en het haalde al snel de internationale krantenkoppen. De brief werd het onderwerp van boeken (één gepubliceerd, een ander op komst) en een documentaire — maar dit is slechts één van de vele onbekende verhalen over marteling en gevangenschap die nu nog steeds plaatsvinden.

Masha Lee Savitz, schrijver van “Haunted”, zei dat ze een artikel las over een briefje dat enkele jaren geleden in een Halloween decoratie werd gevonden. Het bleef haar bij, en ze werd geraakt door de ironie dat het verstopt zat in een Halloween artikel “terwijl de echte horror, en de echt angstaanjagende dingen in China plaatsvonden en echt waren.”

Savitz wilde het verhaal belichten en tot leven brengen om de vervolging van Falun Gong en het verband met de westerse wereld op een interessante manier te verklaren.

Regisseur Felipe Santiago noemde ook het belang van het helpen van mensen om dat verband te leggen.

“De belangrijkste boodschap is het vergroten van het bewustzijn”, zei Santiago. “Dat terwijl we hier in het Westen veel in China gemaakte producten kopen zonder er enige vraag bij te stellen, er mensen in China zijn die tot slaaf worden gemaakt om ze te produceren.”

Een andere boodschap die Santiago wilde overbrengen, is hoe het communisme in China nog steeds methoden van vervolging en foltering gebruikt om andere ideologieën te onderdrukken.

“Ze hebben nog steeds deze zeer kapitalistische manier om geld te verdienen met deze onderdrukking”, zei hij. “Dus het is een soort contradictie, een grote tegenstrijdigheid die we tegenwoordig hebben tussen laten we zeggen de twee werelden. … Mensen in China worden tot slaaf gemaakt — we hebben deze vervolging; hier pleiten we voor vrijheid, maar we kopen die producten en we ondersteunen deze vervolging omdat het ons niet uitmaakt waar het vandaan komt.”

Santiago zei dat de verkoper en andere personages in de winkel een deel vertegenwoordigen dat hij bij zichzelf en bij anderen ziet. Uiting geven aan een intern conflict, weergegeven door een winkeleigenaar die “weet wat er mis is en de andere kant op kijkt, omdat we geld moeten verdienen.”

“Soms weten we dat we de verkeerde keuzes maken”, zei Santiago. “Maar omdat we een beter leven willen hebben, doen we wat verkeerd is of doen we alsof we er niets mee te maken hebben. Dus ik bedoel, misschien wist hij wel, omdat hij Chinees is, dat de producten in China worden gemaakt… Dus hij wist hoe het systeem werkt en dat mensen tot slaaf zijn gemaakt, maar toch wil hij deze winkel hebben en producten verkopen, gemaakt in werkkampen omdat hij er geld mee kan verdienen.”

De moeder vertegenwoordigt het volwassen deel dat de wereld kent, en weet hoe het leven werkt. Maar ze heeft het te druk om echt naar de problemen te kijken en hoe deze problemen zich in het dagelijks leven manifesteren.

“Soms kijk je gewoon de andere kant op, omdat we het te druk hebben”, zei Santiago.

Haunted
Deze film biedt een inkijk in het leven van een gewetensgevangene in het clandestiene gevangenissysteem van China. (Beeld uit “Haunted”, Felipe Santiago)

Volgens Santiago staat het kleine meisje voor de onschuld en de zuiverheid van de menselijke geest.

“Een andere boodschap is hoe deze ideologie kinderen beïnvloedt”, zei Santiago. “Je weet dat kinderen erg subjectief zijn en gevoelig voor de boodschappen die we ze geven en, zodra ze een begrip in hun hoofd vormen, zullen ze als volwassenen dat soort gedachten gaan volgen.”

Santiago zei dat de film ook deze kant van de menselijke natuur in beeld brengt — hoe kinderen in het begin heel puur zijn, maar geleidelijk aan vervuild raken met noties en de tegencultuur, waardoor ze uitgroeien tot negatieve volwassenen.

“Op het moment dat mensen deze nep monsters kopen, wilden wij de echte monsters in China laten zien”, zei Santiago.

Door Jeremy Sandberg

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN