Landelijke stakingen gaan door tegen de controversiële pensioenhervorming van Macron

De Franse president Emmanuel Macron staat voor een landelijke staking na de introductie van een hervormingsvoorstel van het complexe en dure pensioenstelsel van het land.

Volgens AP zijn de stakingen begonnen op 5 december en houden ze aan in heel Frankrijk, waar honderdduizenden werknemers uit verschillende beroepen zich uitspreken en marcheren tegen de hervorming van het pensioenstelsel die erop gericht is de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen.

Een verenigd pensioensysteem

Volgens een IPE-artikel in mei 2018 was hervorming van het pensioenstelsel een belofte die president Macron deed tijdens zijn presidentsverkiezingen, waarmee hij het mogelijk maakte in 2017 aan te treden. Hij sprak over het creëren van een uniform pensioenstelsel “om de regels voor pensioenen te verduidelijken en te stabiliseren , voor eens en altijd, door een universeel systeem op te zetten, eerlijk, transparant en betrouwbaar, waarin iedereen profiteert van exact dezelfde rechten.”

Het pensioensysteem van Frankrijk is een complex proces dat bestaat uit 35 verschillende pensioenregelingen, en de regelingen vervullen verschillende functies en variëren afhankelijk van de branche en de classificatie van de werknemers. Als gevolg hiervan ontvangen sommige werknemers alleen een basispensioen via de regeling van de eerste pijler. De regeling van de tweede pijler biedt aanvullende pensioenrechten en de derde pijler zorgt voor een volledig ouderdomspensioen, aldus IPE.

Volgens AP zou een uniform staatspensioenstelsel de rechten schenden van een bepaalde groep werknemers die op dit moment nog geacht wordt al met 50 jaar met pensioen te gaan.

Maar Franse werknemers beweren dat een universeel systeem oneerlijk is en dat ze meer moeten werken en minder pensioenvoorziening zullen ontvangen in het kader van de nieuwe hervormingen die van plan zijn om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 62 naar 64.

De grootste Franse vakbonden in staking

De stakingen die op 5 december begonnen, brachten duizenden demonstranten naar de straat in steden in heel Frankrijk. Trein-, bus- en vrachtwagenchauffeurs, piloten, leraren, artsen, verpleegkundigen, studenten en zelfs advocaten, rechters en politieagenten bezetten de straten om druk uit te oefenen op de Franse regering om de pensioenhervormingen op te geven.

Niet alleen de zeer linkse (CGT) maar ook de meer gematigde vakbonden (UNSA) en (CFDT), sloten zich aan bij de stakingen, meldde AP.

De stakingen hebben voor chaos gezorgd in transportsystemen in heel Frankrijk. Veel toeristen hebben hun reizen geannuleerd. Trein- en metroprotesten hebben de Parijzenaren gefrustreerd. Scholen en zelfs de Eiffeltoren werden gesloten, iets wat de toeristen in Parijs overstuur maakte.

Demonstranten gebruiken alle mogelijke middelen om hun eisen te doen gelden en Macron onder druk te houden totdat hij zijn hervorming van het staatspensioen opgeeft. Als zodanig hebben vakbondswerkers gedreigd om de stroomvoorziening voor duizenden huishoudens en bedrijven af te snijden, meldde Reuters. Donderdag werd de stroom van 12.000 huishoudens in Beauvais, in de buurt van Parijs, uitgeschakeld. De Franse elektriciteitsnetbeheerder RTE zei dat het zou optreden tegen deze illegale sabotage.

Volgens AP hebben vakbondswerkers van de linkse CGT de huishoudens rond Lyon en Bordeaux dinsdag ook van elektriciteit beroofd.

Op zoek naar een compromis door middel van onderhandelingen

Ondanks massale demonstraties op woensdag lijkt de Franse president vastberaden te zijn in zijn besluit om het pensioenstelsel opnieuw vorm te geven en onderhandelingen te beginnen met de leiders van de grootste vakbonden.

Secretaris-generaal van de CFDT, Laurent Berger, de leider van de grootste Franse vakbondsfederatie met 875.000 leden, ontmoette woensdag premier Edouard Philippe. Na de onderhandelingen zei hij dat een compromis met de Franse regering op dat moment niet mogelijk was, omdat het doel van de regering was om de pensioengerechtigde leeftijd in januari 2020 met twee jaar te verhogen. De onderhandelingen gingen donderdag verder zonder overeenstemming te bereiken.

De pogingen van Macron om een akkoord te bereiken met vakbondsleiders zijn gericht op het vertragen van de stakingen en het minimaliseren van hun impact, vooral omdat de feestdagen voor de deur staan.

Naarmate meer Fransen de stakingen ondersteunen, verklaren vakbonden dat ze zullen blijven protesteren tijdens Kerstmis en in januari.

Door Julia Mira

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN