Leerlingen van Mexicaanse school kijken uit naar wekelijkse ‘meditatie-les’

Meditatie is bijzonder heilzaam voor mensen van alle leeftijden, en dat geldt zeker ook voor jonge kinderen. Vraag het maar aan de directrice van een Montessorischool in Mexico. Ze heeft beoefenaars van een specifieke soort meditatie-beoefening geregeld om oefeningen en de bijbehorende principes aan de kinderen te leren, in een wekelijkse ‘meditatie-les’.

De lessen worden zeer gewaardeerd door de leerlingen van de Guasave Montessori School in de Mexicaanse staat Sinaloa, en directrice Miriam Nava Cervantes zegt: “Ze vinden het gewoon geweldig!”

Meditatie les in de Guasave Montessori School

Al drie jaar lang krijgt elke groep leerlingen – in de leeftijd van 3 tot 11 jaar (peuters t/m basisschool) – wekelijks les in Falun Dafa, een meditatiediscipline voor lichaam en geest.

Elke vrijdag wanneer Falun Dafa beoefenaars op school aankomen om vrijwillig de ‘meditatie-lessen’ te geven, roepen de kinderen enthousiast: “Falun Dafa is er!”

De directrice, wiens idee het was om Falun Dafa als ‘meditatie-les’ in het lesprogramma van school te introduceren, is erg tevreden over de ontwikkelingen.

“Ik heb gemerkt dat het gedrag van de leerlingen is verbeterd sinds we Falun Dafa beoefenen”, schreef ze in een e-mail aan een NTD-verslaggever.

De kinderen krijgen meditatie-les op de basisschool in Mexico

Falun Dafa, ook bekend als Falun Gong, heeft een oude historische oorsprong en werd pas in 1992 geïntroduceerd aan het publiek.

De set van oefeningen bestaat uit vijf, langzaam bewegende, zachte oefeningen, waaronder een zittende meditatie.

De kinderen leren Falun Dafa oefeningen op de basisschool

De school deelde foto’s op Facebook van de mediterende kinderen die er sereen en vertederend uitzagen, met het onderschrift: “Op onze school besteden we met de kinderen elke dag aandacht aan leven in harmonie.”

Naast de oefeningen, bevat de meditatiepraktijk ook een studie van een aantal universele principes gebaseerd op “Waarachtigheid-Mededogen-Verdraagzaamheid.”

Posted by Montessori de Guasave on Tuesday, August 28, 2018

Om de kinderen de principes beter te laten begrijpen, bedenken ze creatieve en zeer zinvolle activiteiten voor in de klas.

Zo leerden de leerlingen tijdens één van de lessen over ‘deugd’ en ‘karma’.

Dus als je een goede daad doet, zoals iemand helpen, verzamel je ‘deugd’, wat tot voorspoed zal leiden.

Posted by Montessori de Guasave on Tuesday, August 28, 2018

Door het doen van slechte daden verzamel je echter karma, wat ontberingen teweegbrengt. Behalve dat je extra karma verzamelt, verlies je ook deugd wanneer je op een ander scheldt.

Interessant om te zien was, toen de leerlingen werden opgesplitst in groepen voor een rollenspel, niemand van hen zelfs maar durfde te doen alsof ze vloekten, uit angst om hun deugd te verliezen.

Posted by Montessori de Guasave on Tuesday, August 28, 2018

Tijdens een andere les werden negatieve karaktereigenschappen zoals ‘jaloezie’ en ‘pronken’ op kleine steentjes geschreven en in een fles water gedaan.

Nadat de dop er stevig op was gedraaid, werd de fles in een bak met water gelegd en zonk direct naar de bodem. Toen de steentjes geleidelijk werden verwijderd, zagen de kinderen dat de fles omhoogkwam. Nadat alle steentjes waren verwijderd, dreef de fles aan het oppervlak van het water.

Door deze eenvoudige oefening leerden de leerlingen hoe belangrijk het is om je gedachten zuiver te houden zonder negatieve gedachten en emoties, die je naar beneden drukken. Op die manier kunnen zij ook stijgen zoals de lichte, lege fles!

Meditatie les

De directrice, Cervantes, zei dat door deze les de “kinderen zich meer bewust zijn van de behoeften van anderen en vaak proberen problemen op te lossen zonder te vechten.”

“Ik denk dat Maria Montessori gelijk had toen ze zei: ‘Plant goede ideeën in kinderen, zelfs als ze ze niet begrijpen. Na verloop van tijd zullen ze de betekenis ervan beseffen en ideeën zullen tot bloei komen in hun hart.”

“Ik denk dat we goede dingen aan het planten zijn, en Falun Dafa is daar één van.”

Falun Dafa op school

Tegen Radio SOH zei Cervantes in het Spaans: “De Falun Dafa-les is wat kinderen het leukst vinden, de beoefening van Falun Dafa op de Montessorischool helpt kinderen om elkaar te begrijpen, toleranter te zijn, na te denken over de behoeften van anderen, alle vormen van leven te respecteren, conflicten op te lossen en harmonie te zoeken.

“Ik ben jullie ontzettend dankbaar voor het delen van deze wijsheid met ons; Falun Dafa komt iedereen ten goede.”

Bekijk de video hieronder:

Met dank aan Guasave Montessori School en Minghui voor de foto’s.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN