Legendarische beginselen van de Chinese beschaving: Fu Xi schept orde in de kosmos

Dit is het tweede artikel in een serie artikelen die de fundamenten van de Chinese beschaving beschrijft en het traditionele Chinese wereldbeeld uiteenzet. De serie is geschreven door een onderzoeksteam van Epoch Times. De serie onderzoekt de loop van de Chinese geschiedenis en laat zien hoe sleutelfiguren hebben bijgedragen aan de creatie van China’s goddelijk geïnspireerde cultuur. Hieronder een stuk over de god Fu Xi.

De voorloper van de hedendaagse wereld en beschaving was de god Fu Xi. In overeenstemming met de wetten van creatie gaf hij orde en stabiliteit aan hemel en aarde. Legendes over dit proces staan in oude teksten zoals de officieuze geschiedenis geschreven door Luo Mi, een geleerde ten tijde van de Song Dynastie, of de Annalen van Drie Keizers en het Boek van Jin uit de Tang Dynastie.

De periode van Fu Xi kende grote veranderingen en rampen. Een mondiale vloed die de wereld vele jaren teisterde, vernietigde de beschavingen van de legendarische landen Mu en Atlanis. Alleen diegenen die in het Kunlun gebergte leefden, overleefden het.

Na de grote vloed waren hemel en aarde vermengd tot een oerchaos. Met zijn goddelijke krachten bracht Fu Xi de wereld in een staat van orde. Dit proces staat beschreven in het Zijden Manuscript van Chu. Hij trouwde met de godin Nü Wa en zij kregen vier kinderen. Deze werden de goden van de seizoenen en windrichtingen. Doordat zij de hemel, aarde en de sterren in evenwicht brachten, werden dagen verdeeld in dag en nacht, het jaar verdeeld in vier seizoen en de wereld in vier windrichtingen.

Fu Xi creëerde de tweeledige krachten van Yin en Yang, en de Acht Trigrammen, een middel dat toekomstige generaties zouden gebruiken voor waarzeggerij.

Schilderijen van Fu Xi en Nü Wa uit de Han Dynastie tonen de goden die timmergereedschap vasthouden, symboliek voor hun rol in het vervaardigen van het universum. In andere portretten zien we ze de maan en de zon vasthouden.

De godin en schepper van het Chinese ras Nü Wa, herstelt de hemelen met gesmolten steen. (Randi Xu/Epoch Times)

Na dit creatieproces raakte het universum weer uit balans. Vijf geesten van het element hout werden uitgezonden om de vier windrichtingen van de aarde te ondersteunen en de orde in het universum te herstellen. Fu Xi werd door Nü Wa opgevolgd als heerser over het universum, maar werd uitgedaagd door Gong Gong, de god van water. Gong Gong rebelleerde en Zhu Rong, de god van het vuur werd uitgezonden op een strafexpeditie om hem te bedwingen.

Hoewel Gong Gong verslagen was, botste hij in zijn woede tegen de berg Buzhou waardoor deze instortte, alsmede de pilaren die de hemel droegen en de bindingen die de aarde op zijn plek hielden. De hemels, zon, maan en sterren begonnen in zuidwaartse richting te hellen.

In teksten van de vroege Han Dynastie staat geschreven dat de hemel werd geschonden en korst van de aarde was gescheurd. Vuren brandden en rivieren overstroomden. Nü Wa smolt een kei van vijf tinten en dichtte daarmee de gapende wond in de lucht. Vervolgens gebruikte ze de poten van een gigantische zeeschildpad als pilaren ter stabilisering van het firmament. Haar werk herstelde de banen en paden van hemel en aarde waardoor mensen in vrede kunnen leven en werken.

Door Epoch Times 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN