Leider Iran geeft toe dat Trump’s sancties werken

De leider van het islamitische regime in Iran heeft in een toespraak op 9 januari toegegeven dat de sancties, die onder de regering van president Donald Trump zijn doorgevoerd, zijn natie ongekend zwaar onder druk zetten.

Vorig jaar stapte Trump uit de nucleaire deal met Iran en voerde opnieuw sancties in om de olie-export van Teheran te verminderen, het raketprogramma te beteugelen en de regionale invloed van Iran te verkleinen.

“De sancties zetten druk op het land en het volk”, zei hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei, volgens een transcriptie van een van zijn toespraken in Teheran, die op zijn website te vinden is.

“De Amerikanen zeggen graag dat deze sancties ongekend zijn in de geschiedenis. Ja, ze zijn ongekend”, zei Khamenei, voordat hij de aanval op Amerikaanse functionarissen opende en verklaarde dat de “nederlaag waarmee de Amerikanen zullen worden geconfronteerd ongekend zal zijn.”

De Iraanse economie is de afgelopen maanden instabiel, de rial fluctueerde in waarde, waardoor het voor het volk moeilijk was om rond te komen.

Zeldzame protesten in verband met de moeilijke economische situatie werden geleid door vrachtwagenchauffeurs, boeren, arbeiders, handelaren en leraren, wat soms resulteerde in gewelddadige confrontaties met veiligheidstroepen.

Op dezelfde dag dat Khamenei zijn toespraak hield, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Jordanië dat de Verenigde Staten “niet alleen de diplomatieke maar ook de commerciële inspanningen zal verdubbelen om echte druk op Iran te zetten”.

“Er is grote overeenstemming over het risico dat Iran vormt voor Jordanië en andere landen in de regio”, voegde Pompeo eraan toe.

Hij merkte ook op dat het terugtrekken van het Amerikaanse leger uit Syrië, Washington’s campagne tegen de kwaadaardige activiteit van Iran in de regio niet in gevaar zal brengen.

De dag vóór Khamenei’s toespraak legde de Europese Unie haar eerste ronde van sancties op tegen Iran, sinds de ondertekening van de nucleaire deal. Nederland zei dat er een sterke aanwijzing was dat Iran verantwoordelijk was voor de moorden op twee Nederlanders in 2015 en 2017. Denemarken en Frankrijk verijdelden vorig jaar twee Iraanse terroristische aanslagen.

“De EU en Nederland nemen krachtige maatregelen tegen de onwettige inmenging van Iran in Europa. Gerichte sancties en een duidelijke boodschap onderstrepen dat dit gedrag onaanvaardbaar is en onmiddellijk moet stoppen”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op Twitter.

De Europese Unie is een van de ondertekenaars van de nucleaire deal met Iran, die officieel het “Joint Comprehensive Plan of Action” wordt genoemd. De overige overblijvende deelnemers zijn China, Frankrijk, Duitsland, Iran, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

Pompeo loofde de Europese Unie voor het opleggen van de sancties, omdat de Verenigde Staten Iran als een illegaal regime beschouwen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de Iraanse heersers ervan ’s werelds grootste sponsors van terrorisme te zijn, door het faciliteren van illegale financiële activiteiten, het bedreigen van de maritieme veiligheid, het plegen van cybercriminaliteit, het misbruik van mensenrechten en het exploiteren van het milieu.

“Iran en Hezbollah terroriseren Europa sinds 1979. Met de actie van vandaag, hebben Europese landen Iran een duidelijke boodschap gestuurd dat terrorisme niet wordt getolereerd”, schreef Pompeo op 8 januari op Twitter. “De VS steunt de nieuwe sancties ten volle en sluit zich aan bij onze Europese bondgenoten in de strijd tegen deze gemeenschappelijke dreiging.”

Op 3 januari waarschuwde Pompeo Iran voor de plannen om drie ruimtevoertuigen te lanceren, met technologie die bijna identiek is aan intercontinentale ballistische raketten.

Door Ivan Pentchoukov

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN