Leiders van de communistische Rode Khmer veroordeeld voor genocide in historische uitspraak

In een historische uitspraak zijn de laatste nog levende leiders van het communistische Rode Khmer-regime in Cambodja veroordeeld voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Het is de eerste keer dat leiders van het marxistisch-leninistische regime dat Cambodja regeerde in de jaren zeventig schuldig worden bevonden aan genocide.

In een periode van vier jaar zouden ongeveer 1,7 miljoen mensen, een kwart van de bevolking van Cambodja, zijn omgekomen als gevolg van moord, honger, dwangarbeid en executies tijdens de bloedige poging van het regime om een klasseloze samenleving tot stand te brengen.

Een internationaal tribunaal in Cambodja veroordeelde op 16 november twee mannen voor hun aandeel: het [voormalige] staatshoofd, Khieu Samphan, 87, en de plaatsvervanger van Pol Pot, Nuon Chea, 92, die bekend stond als ‘Nummer Twee’.

Ze werden schuldig bevonden aan moord, uitroeiing, deportatie, slavernij, gevangenneming, martelingen, gedwongen huwelijken, verkrachting, vervolging op politieke, religieuze en raciale gronden en andere inhumane handelingen.

Cambodjaanse vrouwen en kinderen kruipen zoeken dekking uit angst voor geweervuur van de Rode Khmer-troepen op Highway 5, net ten noordwesten van Phnom Penh, 6 april 1975. (AP Photo)

De speciale tribunalen van de Cambodjaanse rechtbanken (ECCC) vonden hen beide schuldig aan genocide tegen de Vietnamezen, en Chea werd ook schuldig bevonden aan genocide tegen de Cham, een etnische moslim minderheid.

Afschaffen van sociale klassen

Omdat beide mannen al levenslange veroordelingen uitzitten van een eerdere rechtszaak en er geen doodstraf in Cambodja bestaat , waren de vonnissen van het tribunaal (levenslange veroordelingen) meer symbolisch.

Omdat de overgrote meerderheid van de mensen die in de ‘Killing Fields’ werden afgeslacht door de Rode Khmer Cambodjanen waren, waren juridische experts niet zeker of genocide van toepassing zou zijn.

Maar in zijn uitspraak zei de rechter dat het regime zich ook specifiek richtte op Cham, Vietnamese en Boeddhistische groepen “om een atheïstische en homogene samenleving te verkrijgen zonder onderscheid in sociale klassen door alle etnische, nationale, religieuze, raciale, klasse- en culturele verschillen op te heffen.”

Volgens de samenvatting van de uitspraak werden de Cham opzettelijk verspreid over de Khmer dorpen om hun gemeenschappen volledig op te breken en ze in de Cambodjaanse bevolking op te nemen.

Ze werden niet alleen op grote schaal afgeslacht, maar werden ook gedwongen om varkensvlees te eten en mochten hun moedertaal niet spreken onder bedreiging van de dood.

Het ECCC werd opgericht in 2006, maar heeft slechts drie eerdere uitspraken gedaan (inclusief de twee eerdere veroordelingen tegen Chea en Samphan in 2014).

Cambodjaanse boeddhistische monniken wachten in de rij om de rechtszaal binnen te gaan vóór de hoorzittingen tegen twee voormalige leiders van de Rode Khmer, bij het door de VN gesteunde oorlogsmisdadentribunaal aan de rand van Phnom Penh, Cambodja, op 16 november 2018. (AP Photo / Heng Sinith)

In 2010 werd Kaing Guek Eav, beter bekend als Duch, in 2010 veroordeeld tot levenslang wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, moord en marteling. Eav was de commandant van de beruchte Tuol Sleng S-21 gevangenis, waar meer dan 14.000 mensen omkwamen.

Wie waren de Rode Khmer?

De Rode Khmer, ook bekend als de Communistische Partij van Cambodja (CPK) die zichzelf later de Democratische Kampuchea (DK) noemde, doodde van 1975 tot 1979 minstens 1,7 miljoen Cambodjanen in een poging om de natiestaat te vernietigen en agrarische communistische idealen in Cambodja te importeren.
Het werkelijke dodental wordt verondersteld veel hoger te zijn vanwege het lijden door ondervoeding, honger, ziektes en uitputting door dwangarbeid op de velden of in de mijnen en trauma van het lijden.

De Rode Khmer wilde Cambodja transformeren in een agrarische, klasseloze samenleving. Volgens het Cambodja Tribunaal werden geld, vrije markten, normaal onderwijs, privébezit, buitenlandse kleding, religieuze gebruiken en de traditionele Khmer-cultuur afgeschaft.

Het regime volgde een marxistisch-leninistische leer, die stelt dat leiders van de oude samenleving, zoals de landeigenaren, kapitalisten, regeringsleiders en militaire commandanten, “klassenvijanden” zijn, en daarom geëlimineerd kunnen worden door de regering.

Het regime werd uiteindelijk in 1979 door Vietnamese troepen omvergeworpen na verschillende gewelddadige grensconflicten. Pol Pot en een gedeelte van zijn leger werden gedwongen zich terug te trekken in de jungle, waar de voormalige dictator in 1998 stierf.

Geen verdere rechtszaken meer

De langdurig regerende, autocratische premier van Cambodja, Hun Sen, heeft verklaard geen verdere zaken meer toe te staan in de toekomst omdat ze instabiliteit zouden veroorzaken.

Hun Sen was een bevelhebber van de Rode Khmer die overliep terwijl de groep nog aan de macht was en in de regering plaatsnam nadat de Rode Khmer haar macht verloor door een Vietnamese invasie.

Het voorbereidende werk voor twee andere zaken, waarbij vier middenkaderleden van de Rode Khmer betrokken waren, was al gedaan, maar die zijn weer teruggetrokken of verzegeld door het tribunaal, een samengestelde rechtbank, waarin Cambodjaanse officieren van justitie en rechters samenwerken met hun internationale wederpartijen.

Door Simon Veazy

Jack Phillips en Kelly Ni van The Epoch Times, en de Associated Press droegen bij aan dit artikel.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN