Leiders van Frankrijk, Duitsland en Australië berispen Greta Thunberg…

Leiders van Frankrijk, Duitsland en Australië bekritiseerden de tiener klimaatactiviste Greta Thunberg nadat ze hen op het wereldtoneel ervan beschuldigde niet genoeg actie te ondernemen om een, in haar woorden, “massale-uitsterving” te voorkomen.

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel distantieerden zich van Thunberg door haar toespraak bij de Verenigde Naties en de juridische klacht die Thunberg indiende, waarin Frankrijk en Duitsland onder andere worden beschuldigd van een gebrek aan actie om de klimaatverandering te bestrijden. De Australische premier Scott Morrison beschuldigde Thunberg ervan Australische kinderen aan “onnodige angst” bloot te stellen.

“Ze hebben genoeg dingen om zich zorgen over te maken”, zei Morrison over zijn eigen dochters. “We moeten kinderen kinderen laten zijn. We kunnen ze niet als paddenstoelen laten opgroeien, maar we moeten hier wel een beetje achtergrondinformatie bij vermelden.”

Thunberg, 16 jaar, is het gezicht geworden van de wereldwijd onrustzaaiende milieubeweging. In haar toespraak voor de V.N. beschuldigde ze de wereldleiders van het vernietigen van haar “dromen” en haar “jeugd” met “lege woorden”.

“Mensen gaan dood. Hele ecosystemen storten in elkaar. We staan aan het begin van massale uitsterving en het enige waar u over kunt praten is geld en sprookjes over eeuwige economische groei. Hoe durft u!” zei Thunberg.

Thunberg en 15 andere kinder-klimaatactivisten dienden een formele klacht in bij de VN Commissie voor de Rechten van het Kind waarin zij Argentinië, Duitsland, Frankrijk, Brazilië en Turkije beschuldigen van schending van de rechten van het kind door onvoldoende actie te ondernemen om de opwarming van de aarde aan te pakken. De klacht van de kinderen omvatte niet China en India, ’s werelds grootste vervuilers.

Macron, die eerder de kant van Thunbergs beweging had gekozen, bekritiseerde de jeugd voor het innemen van een radicaal en antagonistisch standpunt.

Alle bewegingen onder onze jongeren, of minder jonge, zijn nuttig”, vertelde Macron aan de Franse zender Europe 1. “Maar nu moeten ze zich focussen op de mensen die verder weg staan, degenen die proberen om [duurzame initiatieven] te blokkeren. Deze radicale stellingnames zullen vanzelfsprekend verdeeldheid brengen in onze samenlevingen.”

De Franse minister van Ecologie, Brune Poirson, bekritiseerde Thunberg ook voor het creëren van verdeeldheid die onherstelbaar kan blijken.

“Ik geloof niet dat we de bevolking kunnen mobiliseren middels wanhoop, bijna haat, en mensen tegen elkaar opzetten”, zei Poirson tegen Radio France. “Het is belangrijk, en ze brengt mensen in beweging. Maar wat zijn de oplossingen die ze op tafel legt? Ik weet het niet.”

Merkel, die heeft gezegd dat de beweging van Thunberg Duitsland “aanzette” tot het nemen van milieuacties, heeft een subtielere benadering gekozen om de jonge klimaatactivist te bekritiseren.

“Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om haar in één zaak sterk tegen te spreken”, zei Merkel, volgens The Times of London. “Ze heeft niet toereikend behandeld hoe technologie en innovatie, vooral in de energiesector, maar ook op het gebied van energiebesparing, de mogelijkheden voor het bereiken van onze doelen vergroten.”

Macron, Merkel en Morrison zijn niet de eersten die kritiek leveren op klimaatalarmisten. Het hoofd van de Wereld Meteorologische Organisatie, Petteri Taalas, vertelde begin september aan een Fins tijdschrift dat klimaatextremisten en “doemdenkers” de wetenschappers aanvallen in een poging hen te doen schuiven naar een radicale kijk op de klimaatveranderingen.

“Terwijl klimaatsceptisisme een kleinere kwestie is geworden, worden we van een andere kant uitgedaagd. Klimaatdeskundigen zijn aangevallen door deze mensen en ze beweren dat we veel radicaler moeten zijn. Het zijn doemdenkers en extremisten. Ze maken dreigementen”, vertelde Taalas het tijdschrift Talouselämä op 6 september.

Taalas zei dat klimaat extremisten selectief feiten halen uit de rapporten van het Intergouvernemental Panel for Climate Change (IPCC) van de VN.

“De IPCC-rapporten zijn op een soortgelijke manier gelezen als de Bijbel: je probeert bepaalde stukken of secties te vinden waaruit je probeert je extreme standpunten te rechtvaardigen. Dit lijkt op religieus extremisme.”

Volgens Benny Peiser, directeur van de Global Warming Policy Foundation in Londen, “maken de Europese politieke leiders zich steeds meer zorgen over het verlies van hun klimaatagenda aan eco-fanatici en extremisten”.

“Greta’s apocalyptische massabeweging zet miljoenen jonge Franse, Duitse en Europese kinderen en tieners op tegen hun eigen regeringen, hun instellingen en hun landen, en maakt van hen een haatdragende, boze menigte”, schreef Peiser in een e-mail aan The Epoch Times.

“Ambtenaren en politici beginnen zich uit te spreken, omdat ze bang zijn de controle verliezen over deze steeds gevaarlijker wordende tijger die ze dachten voor altijd te kunnen berijden.”

Door IVAN PENTCHOUKOV

Volg Ivan op twitter: @ivanpentchoukov

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN