Leidinggevende Zoom aangeklaagd wegens het verstoren van meetings over Tiananmenplein bloedbad

Aanklagers uit de V.S. hebben een, in China gevestigde, leidinggevende van Zoom beschuldigd met het verstoren van videovergaderingen die dit jaar werden gehouden om het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede te herdenken, dit meld het Amerikaanse Ministerie van Justitie op 18 december. Zoom is een populaire app voor videovergaderingen, die in China is ontwikkeld.

De aanklagers beweren dat Jin Xinjiang, of “Julien” Jin, onder instructie van Chinese veiligheidsfunctionarissen werkte aan het censureren van een reeks ‘bijeenkomsten’ ter gelegenheid herdenking van het bloedbad in 1989 op het Tiananmenplein. De bijeenkomsten werden in mei en juni van dit jaar gehouden door Amerikaanse activisten. Het Chinese regime onderdrukte in 1989 met geweld een protestbeweging die opriep tot pro-democratische hervormingen.

Jin werd beschuldigd van samenzwering voor interstatelijke intimidatie en het onwettige samenzweren om identificatie mogelijk te maken. Hij is nog steeds op vrije voeten in China.

De app werd al eerder onder de loep genomen vanwege zijn banden met China, inclusief het feit dat het gebruikersgegevens naar servers in Peking stuurde.

“Jin werkte nauw samen met de regering [Volksrepubliek China of VRC] en leden van de inlichtingendiensten van VRC om hen te helpen de politieke en religieuze discussies van platformgebruikers van een Amerikaans technologiebedrijf het zwijgen op te leggen”, zei de waarnemende procureur van de V.S. Seth D. DuCharme in een verklaring.

De gebeurtenissen die in de gerechtelijke documenten worden beschreven komen overeen met die van een controverse die zich in juni voordeed, toen Zoom het account blokkeerde van een groep in de VS gevestigde Chinese activisten. Dit kwam een week nadat ze het platform hadden gebruikt om een evenement te houden ter herdenking van de slachtoffers van het bloedbad op het Tiananmenplein. Zoom bevestigde later dat het Chinese regime eiste dat het drie accounts van overzeese Chinese rechtenactivisten zou blokkeren, omdat deelname aan deze evenementen als “illegaal in China” werd beschouwd.

Het incident leidde tot verontwaardiging bij wetgevers en activisten die het Amerikaanse bedrijf beschuldigden van het buigen voor de Chinese censuur. De discussie over de bloedige onderdrukking in 1989 wordt in China zwaar gecensureerd.

“Geen enkel bedrijf met aanzienlijke zakelijke belangen in China is immuun voor de dwangmiddelen van de Chinese Communistische Partij”, zei assistent procureur-generaal voor nationale veiligheid John C. Demers in een verklaring.

Samenwerking met de Chinese autoriteiten

De aanklagers zeiden dat Jin de contactpersoon was tussen het bedrijf en de Chinese wetshandhaving en inlichtingendienst. Volgens de aanklacht, werd Jin door Chinese ambtenaren opgedragen om ten minste vier videovergaderingen op het platform te sluiten, waarvan de meeste werden georganiseerd door Chinese dissidenten in de Verenigde Staten.

In mei en juni smeedde Jin samen met Chinese ambtenaren een plan om Amerikaanse kaderleden te overtuigen de vergaderingen te sluiten en de accounts van de activisten te blokkeren door bewijs te fabriceren dat hun vergaderingen de servicevoorwaarden van de platforms hadden geschonden.

Ze creëerden valse e-mailaccounts op het platform om te laten zien dat de organisatoren en deelnemers aan de bijeenkomsten blijkbaar terroristische organisaties steunden, aanzetten tot geweld of kinderporno verspreidden. Het gefabriceerde bewijs zorgde ervoor dat de bijeenkomsten leken te spreken over kindermisbruik of -uitbuiting, terrorisme, racisme, of aanzetten tot geweld, aldus de gerechtelijke klacht.

Volgens de aanklagers hebben Jin en de ambtenaren ook screenshots van de zogenaamde gebruikersprofielen van de deelnemers waarop een gemaskerde persoon met een islamitische staatsvlag te zien is.

Jin kon deze gegevens gebruiken om Amerikaanse leidinggevenden te overtuigen de videovergaderingen te annuleren en de accounts van de Amerikaanse activisten te blokkeren of af te sluiten.

“Jin beging bereidwillig misdaden, en probeerde anderen binnen het bedrijf te misleiden, om zo de autoriteiten van de Volksrepubliek China te helpen bij het censureren en bestraffen van politieke toespraken van Amerikaanse gebruikers, enkel en alleen voor het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting,” zei DuCharme.

De aanklagers beweren verder dat de Chinese autoriteiten de door Jin verstrekte informatie hebben gebruikt om deelnemers aan de bijeenkomst die in China wonen of familieleden van deelnemers aan de bijeenkomst, te intimideren. De Chinese autoriteiten hebben ten minste één persoon die van plan was op het evenement het woord te voeren, tijdelijk in hechtenis genomen. Zij hebben ook familieleden van een deelnemer bezocht en hen bevolen de deelnemer te vertellen dat hij moet ophouden zich tegen het Chinese regime uit te spreken, en in plaats daarvan het socialisme en de Chinese communistische partij te steunen.

Bedrijven verantwoordelijk houden

Zhou Fengsuo, de oprichter van de Amerikaanse belangengroep Humanitarian China, was op 31 mei gastheer van een evenement met zo’n 4000 deelnemers over de hele wereld. Hij herinnerde eraan dat veel geplande sprekers uit China die dag vooraf opgenomen berichten stuurden vanwege druk van de autoriteiten. Velen werden desondanks toch vastgezet.

De rechtsvervolging is “de eerste stap naar het handhaven van gerechtigheid” en zou moeten dienen als een waarschuwing voor andere bedrijven die waarden opofferen voor winst, zei hij in een interview met The Epoch Times.

“We hebben zo lang onder dit soort infiltratie geleden, en dit is de eerste keer dat de Amerikaanse wetshandhavingsinstanties actie ondernemen om de CCP verantwoordelijk te houden”, zei hij.

Dat Jin naar verluidt handelde onder de richtlijn van de Chinese inlichtingendiensten was ook veelzeggend, voegde hij eraan toe. Wanneer de bedrijven van de V.S. naar China gaan, “is het niet meer een samenwerking tussen bedrijven, maar een directe samenwerking met het regime”, zei hij. “Ze worden een onderdeel van de machinerie van het regime in het onderdrukken van pro-democratie activisten en maken inbreuk op de mensenrechten.”

Zhou prees ook de merkbare toename van de Amerikaanse rechtsvervolging van Chinese spionagezaken in het afgelopen jaar.

“Elk bedrijf, of het nu in de Verenigde Staten of in China gevestigd is – je moet je onderwerpen aan de wil van het regime”, zei hij. Bedrijven zoals Zoom oefenen een enorme economische invloed uit op de Amerikaanse industrie, waardoor het nog belangrijker is om het onderzoek te intensiveren en hen verantwoordelijk te houden voor dergelijke medeplichtigheid met Peking, zei hij.

Als Jin voor beide aanklachten wordt veroordeeld, kan hij maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

In een verklaring zei het bedrijf dat het in deze zaak volledig heeft meegewerkt met de federale overheid en dat het ook een “grondig intern onderzoek” uitvoert. Het voegde eraan toe dat het bedrijf Jin heeft ontslagen voor het overtreden van het bedrijfsbeleid, terwijl andere, niet bij naam genoemde werknemers op non-actief zijn gesteld in afwachting van het interne onderzoek.

Het bedrijf bevestigde dat de gegevens van “minder dan tien individuele gebruikers” aan de Chinese overheid werden verstrekt en dat Jin “mogelijkerwijs informatie voor een herdenking van het Tiananmenplein heeft gedeeld”. Behalve deze gebruikers, zei het bedrijf dat het niet geloofde dat Jin of “een andere Zoom-werknemer de Chinese overheid voorzag van gebruikersgegevens van niet in China gevestigde gebruikers.”

“Er zijn geen aanwijzingen dat er bedrijfsgegevens zijn gedeeld met de Chinese overheid”, aldus de verklaring.

Dit artikel is bijgewerkt met de verklaring van Zoom.

Door Cathy He en Eva Fu
Volg Cathy op Twitter:
@CathyHe_ET 
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

Origineel op 18 december 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: China-Based Zoom Executive Charged With Disrupting Meetings About Tiananmen Square Massacre

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN