Let op! Knoflook uit China Mogelijk Gepeld met Bebloede Vingers

Knoflook is een onmisbaar ingrediënt in onder andere de Franse en mediterrane keuken maar ook zeker de Aziatische. Zonder de intense smaak van knoflook, zouden bijvoorbeeld veel Chinese gerechten niet tot hun volle recht komen.

Knoflook wordt veel verkocht op markten, in winkels en supermarkten, en is vaak onberispelijk verpakt. De vraag bijft echter hoe schoon de look zelf is, waar hij vandaan komt, hoe hij verwerkt werd en waarom de gepelde teentjes zo wit zijn aan de buitenkant?

 

De grootste producent ter wereld van knoflook is China. In 2016 produceerde het land meer dan twee derde van een wereldproductie van 26,6 miljoen ton.

Maar niet alles is helemaal kosjer.

In een interview met The Age, zei Henry Bell, van de Australian Garlic Industry Association, dat knoflook uit China behandeld kan zijn met inhibitoren die voorkomen dat de knoflookbollen zouden uitlopen in de rekken, gebleekt zijn met chloor om er smetteloos wit uit te zien, en berookt met methylbromide om insecten en schimmels te doden—iets wat door de wet verplicht is in China.

“Ik weet uit de eerste hand dat sommige knoflookboeren voor de bemesting van hun gewassen rechtstreeks rioolwater gebruiken”, zei Bell.

Dat is nog niet alles. Het gros van de gepelde knoflook is mogelijk in Chinese gevangenissen gepeld, onthulde de Netflix documentaire “Rotten”. De gevangenen moeten de look pellen, desnoods met hun tanden wanneer hun vingernagels er af gevallen zijn.

Volgens Minghui.org, een website die getuigenissen verzameld over de vervolging van Falun Gong in China, hebben werkkampen, gevangenissen, ontwenningscentra en detentiecentra, een akkoord met lookhandelaren gesloten die op deze manier aan goedkope arbeidskrachten kunnen komen.

Illustratie – Pixabay | kropekk_pl

Gevangenen zijn van s’ochtends vroeg tot na middernacht bezig met het pellen van look om hun quota te halen in zeer smerige omstandigheden. Gewoonlijk is er één toilet voor alle gevangenen in dezelfde cel waar ook de look wordt gepeld, maar is er geen wasbak om de handen te wassen.

De arbeid is zo intensief dat de handen van de gevangenen na verloop van tijd vol blaren staan, bloeden en etteren. Dit is er heel gewoon.

Ming Xin, een Falun Gong beoefenaar uit China, werd illegaal opgepakt wegens het lezen van een Falun Gong boek. Ming, die geen criminele feiten pleegde, werd gedwongen look te pellen in het Lanzhou Spoorweg Detentiecentrum, in Lanzhou in de Noordwestelijke provincie Gansu.

“Ik dacht dat knoflook pellen nog wel ging meevallen, maar het was totaal niet wat ik me had voorgesteld”, vertelde Ming in haar persoonlijke verslag dat in januari 2013 gepubliceerd werd op Minghui.

“We maakten ‘vingerhandschoenen’ uit melkpakken om onze vingers te beschermen. Zoniet, zouden onze vingernagels het vroeg of laat begeven, en het looksap zou onder onze nagels komen en onze huid irriteren.”

Ming zei dat ze beschimpt en gemarteld werden indien ze niet snel genoeg pelden. Het geschreeuw en gehuil van gevangenen die hun quota niet haalden, ze in haar cel horen. Sommigen werden gedwongen om tot 3 uur ’s nachts knoflook te pellen.

De gevangenen werden ook gestraft indien ze teveel knoflookteentjes beschadigden. “We konden niet anders dan elke dag de beschadigde teentjes te verbergen voor de cipiers.”

Illutratie – Pixabay Postchiangmai

Gewoonlijk werden er ook geen pauzes ingelast. Wat door Falun Gong beoefenaars die er vastzaten werd beschreven, is dat sommige gevangenen hun frustraties afreageerden door op de look te spuwen of er hun neus op te snuiten.

Vele gevangenen in het Yuzhong werkkamp en verschillende detentiecentra in de provincie Gansu zijn ziek. Sommigen hebben besmettelijke ziektes, waaronder HIV, hepatitis en tuberculose.

Tussen de criminele gevangenen, zijn een handvol Falun Gong beoefenaars die, ondanks dat de Chinese grondwet vrijheid van religie garandeert, gearresteerd zijn. Wanneer deze beoefenaars werk weigeren op grond van het feit dat ze geen wet overtreden hebben, worden ze meedogenloos aangepakt—met elektrische knuppels en allerlei martelmethoden, de isoleercel, en mogelijke strafverlenging.

Marteling nabootsing alleen ter illustratie (©Minghui)

In het beruchte Masanjia werkkamp, negeren de cipiers sanitaire en gezondheidsregels om de winst op te kunnen drijven.

Dezelfde gevangenen die giftige producten moesten verwerken, moesten ook look pellen. De zakken met knoflook werden gestapeld in dezelfde lokalen waar de vloer nog vol lag met restanten van allerlei chemische stoffen. De gepelde knoflookteentjes werden verplaatst in dezelfde (niet gereinigde) kommen waarmee de chemicaliën verplaatst werden.

Jaarlijks vertrekken er massa’s voorgepelde knoflookteentjes uit de werkkampen om uiteindelijk verkocht te worden aan supermarkten, hotels en restaurants binnen en buiten China.

©Minghui

De Chinese Communistische Partij kondigde in 2013 aan dat het alle werkkampen zou sluiten en het “heropvoeding-door-arbeid” systeem zou afschaffen. Amnesty International stelde vast dat de genomen maatregelen echter louter cosmetisch waren.

De slavernij in de werkkampen bestaat nog steeds, zo vertelt Wang ZhiYuan, woorvoerder van het WOIPFG (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong).

“Velen werden gewoon naar gevangenissen overgeplaatst”, zo vertelt Wang. “De naam [heropvoeding door arbeid] werd afgeschaft, maar er veranderde verder weinig of niets.”

Illustratie – Pixabay Skeeze

Hoe denk je nu over knoflook “Product of China”?

Vandaag de dag verkommeren nog steeds vele onschuldige, niet-criminele gewetensgevangenen in Chinese gevangenissen, terwijl ze gedwongen worden om de Chinese export te verzorgen.

Hoewel de Chinese knoflook gewoonlijk goedkoper is, net als vele producten uit China, verdient het de aanbeveling om de realiteit van het leven onder het Chinese communistische regime in gedachten te houden.

Door  Li Yen, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN