Lezer van Chinese editie Epoch Times: ‘Uw berichtgeving over het coronavirus heeft mijn leven gered’

Een Chinees-Amerikaanse vrouw belde op 9 februari het kantoor van de Epoch Times in New York om haar dankbaarheid voor het mediabedrijf te betuigen. Ze leerde over de ernst van de nieuwe uitbraak van het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) toen ze tijdens een bezoek aan Peking eind januari naar het Chinees-talige YouTube-kanaal van The Epoch Times keek. YouTube is verboden in China, maar velen gebruiken VPN-software om de firewall van het land te omzeilen.

De video verslagen van de Epoch Times hielpen haar de juiste beslissing te nemen; ze boekte onmiddellijk een retourvlucht naar de Verenigde Staten en verliet China voordat de een na de andere Chinese stad in quarantaine werd geplaatst.

De ervaring van een lezer

Tina Zhang is geboren in Peking. Ze reisde op 24 januari naar haar woonplaats om een zieke vriendin te bezoeken.

“Of het nu op de luchthaven was of op straat, er waren weinig mensen die gezichtsmaskers droegen in Peking op 24 januari”, zei Zhang. “De volgende dag kregen de mensen te horen dat ze niet naar buiten moesten gaan en dat ze een masker moesten dragen als ze naar openbare plaatsen gingen. Maar tegelijkertijd vertelden de autoriteiten ons dat deze ziekte niet erg besmettelijk is.”

Toen ze op 26 januari boodschappen ging doen, zag ze dat iedereen op straat een masker droeg en afstand van elkaar probeerde te houden.  De mensen haastten zich om de spullen te pakken die ze nodig hadden en verlieten onmiddellijk de supermarkt nadat ze hun spullen hadden betaald.

Peking werd in 2003 getroffen door SARS.  De inwoners van Peking zijn nog steeds getraumatiseerd door de herinneringen aan die uitbraak, waarbij honderden mensen in China omkwamen.

Zhang werd nerveus en probeerde de nieuwsberichten over het virus te bekijken.

Tina kwam op de één of andere manier het nieuwskanaal van de Epoch Times op YouTube tegen, die meldde dat Wuhan zich in het midden van een ernstige uitbraak bevond en dat het virus zich snel over China en andere landen verspreidde.

Ze bekeek vervolgens het nieuws van Chinese staatsmedia en nieuwsportalen zoals Sohu en Sina, maar die rapporteerden zulke details niet.  In plaats daarvan werd in die berichten vermeld dat de uitbraak onder controle was.

Zhang dacht, “Welke zou ik moeten vertrouwen?”

“In de YouTube-video van The Epoch Times presenteerde nieuwslezer Li Muyang beeldmateriaal, audio en uitleg.  Zeer overtuigend”, zei Zhang. “Bovendien droeg zijn beeld en stem krachtige energie met zich mee. Dat gaf me het gevoel dat hij eerlijk en betrouwbaar is. Ik besloot onmiddellijk dat ik mijn terugkeerdatum moest veranderen en een eerdere vlucht moest boeken [terug naar de Verenigde Staten].”

Vervolgens vroeg ze haar man, die thuis was in de Verenigde Staten, om een vliegticket voor haar te boeken en zei: “Wees snel”. Verspil geen tijd om me te vragen waarom.”

Ze informeerde ook verschillende vrienden die naar China gereisd waren voor de Chinese Nieuwjaarsvakantie en zei: “Ik heb de kans gehad de ware informatie te zien.  Haast je en ga terug [naar huis in de Verenigde Staten]! Het zal je leven redden!”

Haar vrienden geloofden haar niet.

Uiteindelijk nam slechts één van haar vrienden haar advies aan en vroeg Zhang om twee vliegtickets voor haar en haar kind te boeken, ondanks de hoge prijs.

“Op het moment dat mijn vliegtuig landde op het vliegveld van Los Angeles op 28 januari, voelde ik me eindelijk vrij van alle zorgen”, vertelde Zhang aan The Epoch Times.  Ze was minder dan vier dagen in China.

De bovengenoemde vriendin verliet China de dag voordat haar woonplaats onder quarantaine werd opgesloten.  Als ze een dag langer was gebleven, zou ze het land niet hebben kunnen verlaten, zei Zhang.

Terug naar huis

Om de situatie uit te leggen aan haar man, die een Amerikaan is, liet Zhang hem gerelateerde verslagen uit The Epoch Times zien.  Toen hij hoorde dat de autoriteiten de ware situatie in China in de doofpot hadden gestopt, werd haar man woedend.

“Hij kon niet begrijpen waarom het Chinese regime de [ernst van] de uitbraak aan de Amerikaanse ambassade… al op 3 januari meldde, maar zijn eigen mensen pas waarschuwde op 20 januari”, zei Zhang.

Ze deed ook een beroep op het Chinese volk, met name in de provincie Hubei, waar de uitbraak het ernstigst is, om de autoriteiten te veroordelen omdat ze de ziekte niet hebben ingedamd.

“De Epoch Times heeft inderdaad mijn leven gered. Als ik in China was gebleven, zou ik voortdurend bang zijn, want ik zou het risico lopen om met het virus geïnfecteerd te raken nadat ik naar de supermarkten ben gegaan, de lift heb gebruikt of zelfs de openbare toiletten heb gebruikt. Eigenlijk heeft The Epoch Times mijn familie gered, want toen ik veilig terugkwam, werd mijn familie ook gered van deze zeer besmettelijke ziekte”, zei Zhang.

Ze prees de medewerkers van The Epoch Times voor hun moed en vriendelijkheid. “Jullie onthullen altijd de waarheid, zelfs als er verschillende obstakels zijn. Andere mediagroepen hebben niet zoveel moed”, zei ze, en legde uit dat de meeste andere Chinees-talige media bang zijn om informatie te publiceren die ongunstig is voor het Chinese regime.

Het Chinese regime heeft de Chinese editie van The Epoch Times herhaaldelijk beschuldigd “anti-China” te zijn.

Zhang zei dat ze hoopt dat de Chinezen overzee de propaganda van het Chinese regime zullen negeren en de “The Epoch Times” een kans zullen geven. “Het is hoog tijd voor jullie om wakker te worden, gebaseerd op wat jullie hebben gezien tijdens de uitbraak van dit virus.”

Ze gelooft dat de Chinese editie van The Epoch Times meer erkenning, vertrouwen en respect zal krijgen bij de Chinese gemeenschap als gevolg van haar verslaglegging over COVID-19.

“Alle verslagen over het coronavirus uit The Epoch Times zijn waarheidsgetrouw, en uw verslagen hebben veel mensen [in China] geholpen. Ik kan dat bevestigen”, zei ze.

Door Olivia Li en Yi Ru

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, als het CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel werd op 13 februari 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Reader of Chinese edition Epoch Times: your coronavirus coverage saved my life

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN