Man aangeklaagd voor het verspreiden van geruchten

De rechter geeft hem een stuk papier met een onmogelijke taak

“Woorden van Wijsheid” heeft tot doel belangrijke waarden te belichten, waarvan we denken dat onze lezers er baat bij hebben om ze te lezen. Wij wensen je veel plezier met dit verhaal.

Of het nu in het Oosten of het Westen is, mensen hebben altijd benadrukt dat ze hun spraak moeten cultiveren en zich moeten beperken in het uitspreken van onvriendelijke woorden die anderen zouden kunnen schaden. Het incident dat in dit verhaal beschreven wordt zet ons aan tot nadenken en herinnert ons aan het oude gezegde “Denk na voordat je spreekt”.

Een jonge dorpeling was verbouwereerd over de recente diefstal in zijn huis en verdacht zijn buurman. Hoe meer hij erover nadacht, hoe meer hij geloofde dat de buurman de schuldige was.

De vermeende inbreker was een man van middelbare leeftijd, Kai genaamd, die niet veel sociale contacten had en meestal laat in de nacht thuiskwam. Hij had zeker de aandacht van de jongeman. Uiteindelijk deelde de jongeman zijn zorgen met een paar van zijn vrienden.

Pixabay

In een mum van tijd ging het gerucht dat Kai de dief was die de dorpelingen al geruime tijd aan het beroven was. Al snel werd Kai gearresteerd door de dorpspolitie, om vervolgens onschuldig te worden bevonden. Kai klaagde de jongeman aan.

Toen hij voor de rechter stond, zei Kai: “Na al deze geruchten is het onmogelijk om mijn verloren eer en beschadigde naam te herstellen. Niemand vertrouwt me.”

In plaats van de vraag te beantwoorden, wees de rechter naar de jongeman en zei: “Je geruchten hebben veel kwaad gedaan. Vertel ons nu wat het dorp zou moeten doen om de eer van de onschuldige Kai te herstellen”.

“Dat waren slechts opmerkingen,” zei de jongeman. “Wat maakt het uit?”

Pixabay

De rechter had dit antwoord niet verwacht. Hij overhandigde hem een stuk papier en zei: “Jongeman, de zaak is nog niet gesloten. Schrijf alle slechte dingen die je over Kai hebt gezegd op een stuk papier. Scheur het papier in stukken en gooi ze weg op de terugweg naar huis. Morgen zal ik het definitieve oordeel geven over je acties.”

De volgende dag gaf de rechter de jongeman de opdracht om alle gescheurde papiertjes op te gaan rapen en ze in de rechtszaal op tafel te leggen. “Maar dat is onmogelijk”, zei de man bezorgd. “De stukjes papier zijn nergens te vinden, omdat de wind ze heeft verspreid.”

De rechter antwoordde: “Precies. En dit is wat je woorden hebben gedaan om Kai’s eer te vernietigen.”

“Woorden moeten met wijsheid gesproken worden. Elk woord dat we uitspreken heeft een immense kracht. Woorden van mededogen kunnen alles om ons heen veranderen, net zoals woorden vol haat iedereen kunnen verdoemen,” zei hij.

©The Epoch Times

Hoewel dit slechts een verhaal is, benadrukt het duidelijk de impact van onze woorden op de mensen om ons heen. Ongetwijfeld heeft bijna elke cultuur van oudsher de nadruk gelegd op het aandacht schenken aan wat je zegt.

Kijk bijvoorbeeld naar het Chinese karakter voor het woord “wijsheid”-zhì huì (智慧). Het karakter zhì (智) bestaat uit een pijl (矢), een mond (口) en het karakter voor zoet/bereidheid (甘). Het karakter huì (慧) bestaat uit een bezem (彗) bovenaan en een hart (心) onderaan. Samen drukken deze individuele karakters een diepe betekenis uit: De woorden die we spreken zijn zo scherp als pijlen; als we met vriendelijkheid spreken, hebben onze woorden de kracht om de kluwen van negatieve emoties los te maken die in iemands hart zijn gegrift.

Zou het niet het beste zijn als we wat moeite doen om de impact van onze woorden proberen te analyseren en te begrijpen? Happy talking!

Door Arshdeep Sarao, Epoch Times

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN