Melania Trump ontroerd door bezoek aan voormalig slavenfort

Op de tweede dag van haar solo-reis naar Afrika is de First Lady van Amerika op bezoek geweest bij een voormalig slavenfort in Cape Coast, Ghana, dat dienst deed als een van de handelsposten tijdens de trans-Atlantische slavenhandel.

Melania Trump beloofde nooit de roerige tijden en omstandigheden te vergeten waarin de Afrikanen werden vastgehouden alvorens te worden verscheept over de Atlantische oceaan. Ze beschreef de gebeurtenissen van de dag als een “emotionele” ervaring. Ze legde een krans bij Cape Coast Castle, een 17e-eeuws fort.

Het fort, wat nu een museum geworden is, was maar één van de belangrijkere buitenposten van de in totaal 66 voor de slavenhandel gebouwde forten. Er zijn nog 40 forten intact. Cape Coast Castle verscheepte in een bepaalde periode voornamelijk slaven naar de VS. Een fort in de buurt van Elmina verscheepte slaven naar Brazilië.

De First Lady nam ook de tijd om vragen te stellen aan de directeur van het museum, Kwesi Essel-Blankson.

First-Lady-Melania-Trump-in-Ghana
First Lady van de VS Melania Trump poseert met Osabarimba Kwesi Atta II, het stamhoofd van de regionale Fante-tribe, op het Emintsimadze paleis in Cape Coast, Ghana. 3 oktober 2018. (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

“Het is erg ontroerend. Dit is een zeer bijzondere plek”, zei Trump nadat ze de tijd had genomen voor een uitgebreide rondleiding door het fort, waaronder een bezoek aan de kamers die vroeger gebruikt werden als slavenkelders.

In die tijd werden slaven in een krappe, donkere en slecht geventileerde ruimte vastgehouden totdat ze naar het buitenland werden gestuurd.

Volgens een Ghanese assistent voor cultuur, die samenwerkt met het ministerie van Buitenlandse Zaken, verscheepten de forten naar schatting 20 miljoen slaven.

“Ik zal deze ongelooflijke ervaring en de verhalen die ik van deze heer heb gehoord nooit meer vergeten”, zei Trump. “De kerkers die ik zag … wat er hier vele jaren geleden gebeurde, het is echt een tragedie.”

Bij een deur van een kerker legde de first lady een krans bij de zogenaamde “Door of No Return”, waar slaven door naar binnen werden gebracht. Een gids zong een lied tijdens de plechtige kranslegging. Voordat ze vertrok, tekende ze het gastenboek als erkenning van het leed dat daar werd geleden.

Eerder in de ochtend was Melania Trump aangekomen bij het Emintsimadze-paleis om Osabarimba Kwesi Atta II te ontmoeten, het hoofd van de regionale Fante stam (ook gespeld als “Fanti”). Ze werd begeleid door de regionale minister en de Prinses van Dehia, een traditionele regio in Cape Coast. De Fante is een subgroep van het Akan-volk en velen van hen wonen in het gebied.

door of no return melania trump
Amerika’s First Lady Melania Trump loopt door de “Door of No Return” begeleid door Kwesi Essel-Blankson, Museum Rondleider, bij het Cape Coast fort, in Cape Coast, op 3 oktober 2018. (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

In afwachting van haar komst plaatste een groep mannen in het paleis een bord met: “Awkwaaba [Welkom] bij Cape Coast H.E Melania Trump”. De buitenkant van het paleis werd versierd met Ghanese en Amerikaanse vlaggen. Binnen waren de muren aangekleed met gele en paarse sjerpen, die royalty en rijkdom symboliseren.

De First Lady schudde iedereen op de eerste rij de hand en wuifde alvorens plaats te nemen in haar stoel. Daarop luidde het hoofd het ceremoniële onderhandelingsproces in. Vervolgens kreeg ze toestemming van het stamhoofd om het kasteel van Cape Coast binnen te gaan.

“Hartelijk dank voor uw warme welkom. Ik ben zeer vereerd om hier in jullie prachtige land te zijn”, sprak ze de menigte toe, als onderdeel van haar korte publieke optreden. Ze nam een ​​ceremonieel dienblad met kente-doeken aan als cadeau.

Later beschreef de first lady de ervaring van de dag op Twitter.

“Dag twee in Ghana was zo indrukwekkend. Mijn bezoek aan het kasteel van Cape Coast was een plechtige herinnering aan een tijd in onze geschiedenis die nooit mag worden vergeten”, schreef ze op 3 oktober. “Mijn dank aan hoofd Osabarima Kwesi Atta en de begeleiders voor het warme welkom en de culturele ceremonie.”

First-Lady-Melania-Trump-in-Ghana
First Lady Melania Trump van de VS tekent het gastenboek na een rondleiding door Cape Coast Castle, een voormalig fort voor slavenhandel in Cape Coast, Ghana, op 3 oktober 2018. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Trump heeft het bevorderen van kinderwelzijn tot een van haar belangrijkste platformidealen gemaakt. Haar campagne, ‘Be Best’ genoemd, is gericht op de problemen waarmee kinderen vandaag worden geconfronteerd, zoals de effecten van sociale media en misbruik van drugs.

Het hoofd van de Fante had twee dove kinderen van een plaatselijke school uitgenodigd om de ceremonie met de First Lady bij te wonen, wat een opmerkelijke breuk met de traditie betekende omdat gehandicapten voorheen niet het paleis binnen mochten. Het hoofd benadrukte voor de gehele entourage van de First Lady hoe zeer hij voelde dat de studenten aanwezig moesten zijn, en dat hij persoonlijk naar de school was gegaan om de studenten uit te nodigen.

Trump zal ook nog Kenia, Malawi en Egypte aandoen tijdens haar reis om het welzijn van kinderen te bevorderen. Ze zal aan het eind van de week terugkeren naar Washington.

Op 2 oktober bezocht Trump het Greater Accra Regional Hospital in Ghana en bracht daar tijd door met enkele van de kinderen tot grote vreugde van de bij elkaar gekomen moeders en het ziekenhuis personeel.

Alle vier de landen op de planning van de First Lady, zullen financiële hulp van het U.S. Agency for International Development (USAID) gaan ontvangen. Ze kondigde haar reis aan tijdens haar toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York op 26 september. Ze benadrukte daar wat de Verenigde Staten doen voor elke van deze landen.
Trump’s reis naar Afrika is haar eerste internationale solo-reis sinds ze First Lady is geworden.

Door Bowen Xiao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN