Mensenhandel en seksueel geweld zijn belangrijkste aspecten van de crisis op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten

Afgevaardigde Crenshaw en een sheriff uit Texas lichten de uitdagingen toe waar hun land voor staat met een onbeveiligde grens, en waarom een muur nodig is

WASHINGTON—De woorden “humanitaire crisis” worden door beide partijen continu gebruikt tijdens de onderhandelingen over de beveiliging van de grens en de sluiting van de overheid.

President Donald Trump zegt dat er een humanitaire crisis is vanwege een open zuidgrens terwijl leiders van de Democraten in het Congres hebben gezegd dat de crisis is gecreëerd.

Republikeinse afgevaardigde Dan Crenshaw uit Texas zei dat alleen al het aantal mensen die de grens in het zuidwesten illegaal oversteken – waarvan de meesten families met kinderen zijn die hopen asiel te krijgen – een humanitaire crisis vormen. Van oktober 2017 tot september 2018 hield de Border Patrol bijna 400.000 mensen aan die illegaal de grens waren overgestoken.

“Dus het [asiel] heeft een aantrekking werking veroorzaakt. En als dat gebeurt, vind je vervolgens lijken over de hele zuidelijke grens. Het is heel triest om dit te zien. Maar daar blijft het niet bij, een derde van de vrouwen wordt seksueel mishandeld”, vertelde Crenshaw The Epoch Times.

Tweederde van de migranten die door Mexico reist, meldt dat ze tijdens hun reis te maken hebben gekregen met geweld, waaronder ontvoering, diefstal, afpersing, marteling en verkrachting, volgens Artsen Zonder Grenzen (AZG), die medische en geestelijke gezondheidszorg verleent aan migranten en vluchtelingen in Mexico sinds 2012.

Bijna 1 op de 3 vrouwen die door AZG is ondervraagd, zei dat ze tijdens hun reis seksueel zijn misbruikt – 60 procent hiervan verkracht.

Commissaris Kevin McAleenan van de Douane en Grensbescherming zei vorig jaar dat volgens de informatie en interviews door zijn bureau, de cijfers nog hoger liggen.

“Die orde van grootte staat naar mijn bescheiden mening voor een humanitaire crisis”, zei Crenshaw. “Maar of je het nu een humanitaire crisis noemt of niet … het is gewoon volledig onhoudbaar.”

Nieuwgekozen vertegenwoordiger Dan Crenshaw (R-Texas) stemt tijdens de eerste sessie van het 116e congres in Washington op 3 januari 2019. (Chip Somodevilla / Getty Images)
Nieuwgekozen vertegenwoordiger Dan Crenshaw (R-Texas) stemt tijdens de eerste sessie van het 116e congres in Washington op 3 januari 2019. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Crenshaw zei dat de hoeveelheid illegale immigratie onhoudbaar is, met name voor Border Patrol, het Amerikaanse onderwijssysteem en de spoedeisende hulp afdelingen.

Hij zei dat het Lyndon B. Johnson Hospital in Houston 25 procent van zijn financiering nodig heeft voor de gezondheidszorg van illegale immigranten.

“Dat betekent dat niet elke dollar naar een hier-geboren burger gaat met een laag inkomen. Dus dat is waar we mee te maken hebben. Het is geen duurzame situatie”, zei hij.

Crenshaw zei dat een compromis nodig is om de crisis te verlichten, maar een grensmuur is noodzakelijk.

“We vragen ongeveer 234 mijl (376 kilometer) muur. Het is super effectief. En als iemand uit het leger weet ik – dat als we ergens moeten komen, barrières een rol spelen. Ze zijn niet makkelijk om over te klimmen. Ze zijn niet makkelijk om onder door te graven. Ze zijn een verlichtende factor, ze zijn een enorme verlichtende factor.”

Een Border Patrol-truck staat op 23 mei 2018 naast de omheining aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico in Nogales, Ariz.
Een wagen van Border Patrol staat op 23 mei 2018 naast de omheining aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico in Nogales, Ariz. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

‘We doen geen muur’

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Californische Democraat Nancy Pelosi is onverzettelijk tegen het toekennen van fondsen voor een grensmuur.

“We doen geen muur. Heeft iemand enige twijfel dat we geen muur maken? Dus dat is dat”, zei Pelosi op een persconferentie van 3 januari. “Nee, het heeft niets met politiek te maken, het heeft te maken met een muur is een immoraliteit tussen landen; het is een oude manier van denken.”

Senaatsleider van de minderheidspartij Chuck Schumer (Democraat voor New York) zei in zijn antwoord op de nationale toespraak van Trump op 8 januari: “Deze president gebruikte de achtergrond van het ‘Oval Office’ om een crisis te produceren, angst op te wekken en de aandacht af te leiden van de onrust in zijn regering.”

Trump heeft gezegd dat hij geen wetsvoorstel voor onkosten zal ondertekenen die geen $ 5,7 miljard (5 miljard euro) aan financiering voor een muur bevat. Op 8 januari zei hij dat nog eens $ 3,5 miljard (3 miljard euro) moet worden toegevoegd voor middelen, waaronder extra detentieruimte, meer ICE (Immigration and Customs Enforcement) en Border Patrol agenten, extra immigratie rechters en andere middelen.

Op 10 januari zei Pelosi tijdens een persconferentie: “En eerlijk gezegd, wanneer de president spreekt over een kwestie van nationale veiligheid, nee, dat is het echt niet. Het gaat om een beleid dat discriminerend is ten aanzien van waar mensen dit land binnenkomen.”

Senaats minderheidsleider Chuck Schumer en de voorzitter van het Huis Nancy Pelosi spreken na de ontmoeting met president Donald Trump in het Witte Huis in Washington op 9 januari 2019 met de media.
Leider van de minderheidspartij in de senaat Chuck Schumer en de voorzitter van het Huis Nancy Pelosi spreken na de ontmoeting met president Donald Trump in het Witte Huis in Washington op 9 januari 2019 met de media. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

 

Mensenhandel en moorden

In het fiscale jaar 2018 (okt. 2017-sept. 2018) arresteerden Border Patrol agenten 17.000 criminelen die de Verenigde Staten illegaal binnenkwamen.

Tijdens het ondertekenen van een wetsvoorstel voor slachtoffers van mensenhandel, zei Trump op 9 januari dat mensenhandel “echt een zenuw raakt”.

“We hebben het hier over, in veel gevallen, vrouwen en kinderen die gegrepen worden en op de achterbank van een auto gegooid, of in een busje zonder ramen, zonder enige vorm van lucht. Tape over hun mond”, zei hij. “En ze worden de grens overgebracht. En ze gaan niet door controleposten; ze gaan over het rustigste deel van de grens die ze kunnen vinden, zonder muren, zonder hekken.”

In het fiscale jaar 2018 heeft ICE meer dan 1500 arrestaties verricht met betrekking tot mensenhandel, zei Trump. De meeste voor sekshandel.

Eric Dreiband, assistent-procureur-generaal van de Civil Rights Division van het ministerie van Justitie, benadrukte een recent geval waarbij de afdeling vijf leden van een Mexicaanse organisatie voor sekshandel veroordeelde. In de loop van een decennium had de organisatie jonge vrouwen en meisjes uit Mexico en Midden-Amerika voor de sekshandel naar de Verenigde Staten gebracht.

“De zaak … was een zeer gecompliceerde, langlopende mensenhandel zaak, waarbij Mexicaanse staatsburgers betrokken waren in het verhandelen van jonge meisjes en vrouwen over de grens. Ze smokkelen deze vrouwen de grens over, de Verenigde Staten binnen, en dwongen ze tot prostitutie”, zei Dreiband op 9 januari.

Migranten haasten zich langs de oproerpolitie aan de voet van een brug die leidt van het migrantenkamp naar de voetgangersingang El Chaparral bij de grensovergang San Ysidro in Tijuana, Mexico, op 25 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)
Migranten haasten zich langs de oproerpolitie aan de voet van een brug die leidt van het migrantenkamp naar de voetgangersingang El Chaparral bij de grensovergang San Ysidro in Tijuana, Mexico, op 25 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

De Texas Department of Public Safety bracht onlangs een rapport uit dat liet zien dat bijna 200.000 illegale buitenlanders werden vastgezet in Texaanse gevangenissen in de zeven jaar tot 31 december 2018.

Die vreemdelingen zorgden voor 624 moordaanslagen, meer dan 38.000 drugsgerelateerde aanklachten en 418 zaken van ontvoering.

Het trieste is dat 62 procent een seksuele aanval op kinderen betreft. En dat zijn Texaanse kinderen. Dat zijn Amerikaanse kinderen. Dat zijn onze kinderen.
— John Jones, Intelligence and Counterterrorism

“De afgelopen zeven jaar hebben we meer dan 4.000 illegale buitenlanders voor aanranding opgesloten in Texaanse gevangenissen”, zei John Jones, hoofd van de afdeling Intelligence and Counterterrorism, tijdens een rondetafeldiscussie in het Witte Huis op 12 januari. “Het trieste is dat 62 procent een seksuele aanval op kinderen betreft. En dat zijn Texaanse kinderen. Dat zijn Amerikaanse kinderen. Dat zijn onze kinderen.”

Het rapport bevat ook het aantal misdaden waarvoor de illegale vreemdelingen werden vervolgd voor deze periode van zeven jaar. Als ze dit meetelden, schoten de moordaanslagen omhoog van 624 naar 2.945 gedurende hun hele criminele carrière in Texas. Het aantal aanrandingen bereikte dan 8.507.

‘Veiligheidscrisis van nationale omvang’

Sheriff Andy Louderback van Jackson County, Texas, zei dat de cijfers onderbouwen wat de wetshandhavers al tientallen jaren zeggen.

“Vanuit het oogpunt van de rechtshandhaving hebben we hierover herhaaldelijk gezegd, dat we een groot probleem hebben met de veiligheid aan onze zuidgrens, veiligheidsproblemen van nationale omvang”, vertelde Louderback aan The Epoch Times.

“Dit is niet gefabriceerd en moet niet worden gebagatelliseerd. Is het belangrijk genoeg om de regering te laten vallen? En de absolute waarheid is, ja. Als we het nu niet doen, wanneer gaan we het dan doen? Als het niet nu is, als het niet onder deze regering gebeurt, welke hoop hebben we dan als Amerikanen om onze zuidgrens veilig te stellen?”

Sheriff Andy Louderback uit Jackson County, Texas, in Washington op 11 januari 2019. (Samira Bouaou / The Epoch Times)
Sheriff Andy Louderback uit Jackson County, Texas, in Washington op 11 januari 2019. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

Louderback zei dat het idee dat de grenscrisis is gefabriceerd “absoluut niet waar” is.

“Laat me je vertellen wat er hier gefabriceerd wordt. Het zijn duizenden kilo’s aan verdovende middelen, en duizenden mensen die gewoon naar dit land worden verscheept. Dat is wat er wordt gefabriceerd, gefabriceerd door de kartels”, zei hij.

“Al onze staten worden hierdoor beïnvloed. Elke instantie voor wetshandhaving in dit land heeft te maken met de gevolgen van een onbeveiligde grens. Het is een zeer reële, constante dreiging waarmee we elke dag worden geconfronteerd.”

Volgens Louderback is een fysieke barrière een vitaal onderdeel van de grensbeveiliging.

“We worden overal geconfronteerd met muren. Ze zijn zeer effectief, omdat ze werken”, zei hij. “Ze bieden jou het solide stuk fysieke basiskracht om dat gebied veilig te houden – of het nu een gevangenis is, of een poging het hoofdkwartier van de CIA binnen te dringen.”

Door Charlotte Cuthbertson

Volg Charlotte op Twitter: @charlottecuthbo

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN