Michelangelo, de grotten van Dunhuang, en Shen Yun

Als we Michelangelo konden vragen naar de kwaliteiten die nodig zijn om een ​​artistiek meesterwerk te maken, zouden we de waarden kunnen begrijpen die hem leidden bij zijn kunstcreatie. Hij zou misschien ‘geduld’ noemen, omdat zijn creaties hard werk, precisie en vakmanschap vereisten. Hij zou ‘toewijding’ kunnen zeggen, omdat hij zich met hart en ziel aan zijn kunst toewijdde. Hij zou het ‘geloof in het Goddelijke’ kunnen noemen, omdat hij ervan overtuigd was dat zijn artistieke missie van God kwam.

“Vele geloven – net zoals ik geloof – dat ik voor dit werk door God ben aangewezen. Ondanks mijn oude leeftijd wil ik het niet opgeven; Ik werk vanuit liefde voor God en ik richt al mijn hoop op Hem”, zei hij.

Michelangelo was een van de belangrijkste kunstenaars van de Italiaanse Renaissance, een periode waarin briljante kunstwerken gemaakt werden die ons tegenwoordig nog steeds inspireren met hun schoonheid, perfectie en weergave van werelden voorbij de onze. Hij leefde in de tijd dat mensen de werken van de oude Romeinen en Grieken ontdekten en hun eigen kijk op het leven opnieuw gingen evalueren.

Beeldhouwkunst was een van de kunstvormen die de ouden goed beheersten en die het menselijk lichaam met opmerkelijke precisie en schoonheid afbeeldde. Niet alleen kochten rijken tijdens de Italiaanse Renaissance de oude Griekse kunst, maar de kunstenaars probeerden deze kunst te evenaren en voorbij te streven. Michelangelo’s genialiteit liet ons werken na die er opmerkelijk levensecht uitzien. Als we naast een van zijn sculpturen staan, voelen we bijna de Madonna in de Pietà ademen of voelen we dat David zal gaan bewegen en de rots naar Goliath zal slingeren.

“David,” 1501-1504, door Michelangelo. Galleria dell’Accademia, Florence. (CC-BY-3.0)
Ik zag de engel in het marmer en hakte totdat ik hem bevrijd had.
— Michelangelo

Michelangelo’s kunstwerken beelden Bijbelse scènes uit; de oude Griekse en Romeinse sculpturen portretteren hun pantheon van Goden. In beide gevallen waren de ogen gericht op het Goddelijke voor inspiratie en onderwerpen. Michelangelo zei: “Het ware kunstwerk is slechts een schaduw van de Goddelijke perfectie.” Hij beweerde ook dat hij niet de oorspronkelijke maker van zijn sculpturen was. “Ik zag de engel in het marmer en hakte totdat ik hem bevrijd had”, zei hij. De woorden van Michelangelo geven aan dat het kunstwerk al bestond voordat hij ermee bezig ging; het was zijn taak om het naar buiten te brengen zodat mensen het konden zien.

Hoewel we niet precies kunnen weten hoe zijn artistieke inspiratie tot stand kwam, zijn er in de loop van de geschiedenis veel schilders of beeldhouwers van religieuze kunst geweest die geloofden dat Goddelijke visioenen hun werk leidden.

Dunhuang grotten

In China is de oasestad Dunhuang beroemd om de Mogao-grotten, die een ongelooflijke verzameling Boeddhistische schilderijen en beelden herbergen. De meer dan 500 grotten bevatten scènes van hemelse paradijzen, Boeddha’s en godheden. De grotten zijn al eeuwen een bedevaartsoord en herbergen enkele van ’s werelds grootste artistieke schatten.

Het verhaal luidt dat in 366 na Christus een Boeddhistische monnik, Le Zun, in het gebied pauzeerde en een glorieus hemels tafereel zag – duizend glimmende Boeddha’s verschenen voor hem, omringd door hemelse schoonheden die Goddelijke muziek speelden. Le Zun, een getrainde schilder en beeldhouwer, stapte een berggrot binnen en ging aan de slag om dit visioen opnieuw te creëren. Later kwamen meer monniken naar dit gebied en kregen visioenen van vergelijkbare scènes. Ze gingen de omliggende berggrotten binnen en vulden ze met prachtige afbeeldingen van andere werelden.

Muurschildering van Avolokitesevara, aanbiddende Bodhisattvas en een bedelaar
Tang-dynastie, A.D. 618-907. (US-PD)

Hoewel ze meer dan duizend jaar na elkaar leefden en deel uitmaakten van verschillende culturele tradities, lieten Michelangelo en Le Zun wat zij beschouwden als een Goddelijk geïnspireerd erfgoed achter voor hun tijdgenoten en toekomstige generaties. Deze artistieke werken hebben mensen verheven door schoonheid en vreugde. Ze inspireerden ook een diepere waardering voor de rol van het Goddelijke in deze wereld.

Shen Yun en het Goddelijke

Tegenwoordig werkt een andere groep kunstenaars geleid door Goddelijke inspiratie aan voortreffelijke kunstwerken. Sinds de oprichting in 2006 is het in New York gevestigde ‘Shen Yun Performing Arts’ toegewijd aan de herleving van de verloren wereld van de traditionele Chinese cultuur en delen ze deze met de wereld.

Shen Yun toert elk jaar naar meer dan 150 theaters en presenteert klassieke Chinese dans, etnische en volksdansen als ook verhaalvertelling door middel van dans, het geheel begeleid door een orkest. Shen Yun biedt ook solo-uitvoeringen van vocale en instrumentale muziekstukken, evenals digitale achtergronden die op innovatieve manieren met de dansers omgaan.

Elk aspect van Shen Yun’s uitvoeringen is opmerkelijk uitgevoerd. Het artistieke team besteedt niet alleen aandacht aan de interpretatie en de technische uitvoering ervan, maar ook aan het innerlijke rijk van de dansers. Volgens de website van het bedrijf kijken de dansers, muzikanten en het hele team naar het Goddelijke voor inspiratie, net zoals de grote artiesten uit het verleden.

“Voor hen is deze spirituele connectie de motivatie om te streven naar excellentie, het is het hart achter elke beweging van de danser en elke noot van de muzikant.”

“Voor hen is deze spirituele connectie de motivatie om te streven naar excellentie, het is het hart achter elke beweging van de danser en elke noot van de muzikant. Daarom kan het publiek voelen dat er iets anders is aan Shen Yun. Hun inspiratiebron, geworteld in de traditionele Chinese cultuur, is de spirituele discipline die bekend staat als Falun Dafa ”, aldus de website. Gericht op karakterverbetering, berust deze meditatiewijze op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid.

De naam Shen Yun kan worden vertaald uit het Chinees als ‘de schoonheid van Goddelijke wezens die dansen’, en de naam komt tot leven als artiesten, gekleed in oude Chinese kleding of versierd als hemelse figuren, sierlijk dansen op het podium. De bewegingen van de dames zijn delicaat en zachtaardig met een zeer accurate technische uitvoering. De mannen belichamen kracht en elegantie gebouwd op een fundament van superieure atletiek. De synchronisatie van de dansers is bijzonder verbazingwekkend. Ze bewegen als één, zelfs in opmerkelijk ingewikkelde en snel bewegende stukken.

Shen Yun-dansers voeren een Tibetaanse etnische dans uit “Celebrating the Divine” (© 2016 Shen Yun Performing Arts)

Via het orkest, dat de oosterse en westerse tradities combineert, horen we de kracht van westerse instrumenten en de geest van Chinese instrumenten. Het vermogen van Shen Yun om de verschillende toonaarden van de twee systemen te combineren, is zo onberispelijk dat het lijkt alsof de twee tradities altijd samen hebben gewerkt. In feite is dit een ongelooflijk moeilijke taak en een nieuwe grens die doorbroken wordt in klassieke muziek.

De stukken van Shen Yun zijn originele composities die de Chinese geschiedenis, etnische en folkloristische tradities en het unieke karakter van het orkest weerspiegelen. De componisten van Shen Yun gebruiken klassieke compositietechnieken, geleid door principes van goedheid en Goddelijke inspiratie.

We weten dat veel westerse componisten zoals Bach, Händel en Mozart geloofden dat hun muziek door God was geïnspireerd. De oude Chinese componisten beweerden ook dat hun creaties werden geleid door de hemel. Ze besteedden speciale aandacht aan de harmonie tussen hemel, aarde en het menselijk lichaam. “In het verleden bestond het concept van elegante muziek dat deugdzaamheid koesterde”, zei Jing Xian, één van de componisten, in de videoThe Music of Shen Yun“. Volgens haar is dit ook het doel van de muziek van Shen Yun en dat kunnen we voelen door zijn vredige, vreugdevolle en krachtige geluiden.

Shen Yun begint zijn 2020-tour met een nieuw programma van dans en muziek. Terwijl we ons voorbereiden op het nieuwe jaar, kunnen we ons alleen maar afvragen welke inspiratie we dit jaar kunnen vinden in de uitvoeringen.

Door Madalina Hubert, Epoch Times 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN